Thuis zelf alcoholische dranken destilleren is in bijna ieder land bij de wet verboden. Tenslotte loopt de staat dan accijns mis. Bovendien kan het gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Bij sommige gistingen ontstaat methanol.
Je mag wel je eigen bier brouwen en wijn maken, maar zelf sterke drank maken is verboden. Het gaat dan over drank waar meer dan 15 procent alcohol in zit. Om sterke drank te maken heb je een distilleerketel nodig en daar is een vergunning voor nodig.
Tegenwoordig kunt u ook gewoon Moonshine kopen. In de meeste gevallen is dit gewoon legaal. Toch heeft kopen net wat minder charme dan zelf stoken. In navolging van de Verenigde Staten is zelf drank stoken ook in Nederland hard in opkomst.
Een andere manier is vacuümdestillatie. Er wordt bier gebrouwen met alcohol. Door middel van destillatie wordt de alcohol onttrokken aan het bier. Door in vacuüm te destilleren is minder energie nodig.
110 liter bier. 90 liter wijn, waarvan maximaal 60 liter bubbeltjeswijn als champagne, prosecco of cava. 20 liter lichte likeur of likeurwijn zoals sherry en port (maximaal 22% alcohol) 10 liter sterke drank, zoals wodka, whisky en rum (meer dan 22% alcohol)
Vrienden, ouders of andere volwassenen die na 1 juli alcohol in een bar, op een festival of op een andere openbare plek doorgeven aan een minderjarige riskeren een boete van 100 euro. Dat is het gevolg van de nieuwe Alcoholwet die dan van kracht wordt.
Vraag de alcoholvergunning aan bij uw gemeente. Uw personeelsleden moeten 16 jaar of ouder zijn om alcohol te schenken. Vmbo-scholieren van 14 en 15 jaar mogen tijdens een horecastage voor hun opleiding wel alcohol schenken. Uw barmedewerker onder de 18 jaar mag de alcohol verkopen, maar niet drinken.
Thuis zelf alcoholische dranken destilleren is in bijna ieder land bij de wet verboden. Tenslotte loopt de staat dan accijns mis. Bovendien kan het gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Bij sommige gistingen ontstaat methanol.
De belangrijkste reden dat alcoholvrij bier niet goedkoper is dan regulier bier is het complexe productieproces. Het lijkt alsof het weglaten van een ingrediënt de kosten zou moeten drukken. Maar vaak wordt het bier toch regulier gebrouwen en wordt de alcohol er achteraf pas uitgehaald.
Maar ook goede wijnen kunt u distilleren tot een lekker drankje. U kunt ook experimenteren door extra druiven of ander fruit aan u wijn toe te voegen voordat u begint met het distillatie proces. Indien u wijn gaat distilleren is het belangrijk om de voorloop van de distilliatie, de middenloop en naloop te scheiden.
U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed.
Op 17 januari 1920 trad een aanpassing van de grondwet in werking, die de productie en verkoop van alcohol aan banden legde.Het totaalverbod kwam er omdat het drankgebruik uit de hand liep.
Verboden om alcohol op te hebben
Daarom hebben een aantal landen ervoor gekozen dat je geen alcohol op mag hebben als je een auto bestuurt. Het gaat om de landen Hongarije, Roemenië, Slowakije en Tsjechië.
Heb je geen vergunning voor de distilleerketel aangevraagd omdat je de accijns wil vermijden (in gewoon Nederlands heet dat 'belastingontduiking'), of omdat je weet of had moeten weten dat het distilleertoestel voor accijnsvermijding gebruikt zal worden, dan kan dat maximaal leiden tot een geldboete van de vierde ...
De verkeerswetgeving bepaalt dat rijden (met de wagen, motorfiets, brommer of fiets) vanaf 0,5 promille alcohol in het bloed strafbaar is.
Als je aangehouden wordt voor rijden onder invloed, betaal je niet alleen een boete: je moet meestal ook een cursus volgen bij het CBR. Als je iets over de wettelijke grens zit, is dat de korte cursus over alcohol en verkeer (LEMA). Heb je meer gedronken, dan volg je de zwaardere cursus over alcohol en verkeer (EMA).
Alcoholvrij bier bevat koolhydraten, vaak in de vorm van suikers. Het is een suikerhoudende drank. Suikerhoudende dranken, zoals sappen en frisdranken, staan niet in de Schijf van Vijf. Het drinken van suikerhoudende dranken vergroot namelijk de kans op overgewicht en diabetes type 2.
Volgens de Nederlandse wetgeving mag je bier alcoholvrij of malt noemen als er maximaal dan 0,1% alcohol in zit. Dit is vergelijkbaar met een rijpe banaan. In vruchtensap kan zelfs nog 0,5% alcohol zitten. Als er op het bieretiket 0.0 staat, betekent dat dat er afgerond 0.0% alcohol in het bier zit.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Wodka wordt gedistilleerd tot een percentage van maximaal 96% en wordt daarna gefilterd en verdund met zuiver bronwater. Vervolgens daalt het alcoholpercentage dan tussen de 37,5% en 70%. De drank wordt onder andere gestookt van granen.
Destillatie wordt veel gebruikt om de componenten van een vloeibaar mengsel te scheiden. Omdat de vloeibare bestanddelen verschillende kookpunten hebben, verdampen ze onder verschillende omstandigheden en kunnen ze vervolgens verwijderd en hergebruikt worden.
Supermarkten en detailhandel hebben geen vergunning nodig maar ze mogen alleen zwak alcoholische dranken verkopen. Zwak-alcoholhoudende dranken zijn bier, wijn en gedistilleerde dranken met een alcoholgehalte van minder dan 15%. Sterke drank mag alleen in slijterij verkocht worden.
Bier en wijn zijn toegelaten voor 16-jarigen, maar sterkedrank niet. Ook mixdranken zoals Bacardi Breezer en Smirnoff Ice, die sterkedrank bevatten, zijn verboden.
Minderjarigen kunnen een boete krijgen voor bezit van alcohol. Ze kunnen de boete zelfs krijgen als het blikje of de fles nog dicht is. De boete is 100 euro voor 16 en 17 jarigen en 50 euro voor 14 en 15 jarigen.