Waar je normaal zo'n 75 gram rijst per persoon zou rekenen, heb je met 50 gram dessertrijst per persoon vaak al wel een toetje waar zelfs de grootste zoetekauwen genoeg aan hebben! Dessertrijst is in de basis een gezond product.Het kent relatief weinig vetten en er zitten best wat koolhydraten en eiwitten in.
Havermout en rijstpap zijn zeer geliefd bij de meeste sporters. In dit receptje worden beide gecombineerd zodat je kan profiteren van de voordelen van beide koolhydraatrijke ingrediënten in één maaltijd. Rijst is een goede bron van complexe koolhydraten en zeer vetarm, waardoor het licht verteerbaar is.
Ze bevatten weinig calorieën en worden daarom vaak gegeten in plaats van brood of als caloriearm tussendoortje.
Dessertrijst voor risotto? Ja, dankzij de goede kwaliteit van onze Arborio en het romige resultaat, maar ook de stevigheid bij de beet, kun je de dessertrijst ook gebruiken voor de bereiding van risotto – andersom geldt dat natuurlijk ook.
Dessertrijst is een rondkorrelige rijst die na het koken zacht, dik en plakkerig wordt. In tegenstelling tot de normale, droogkokende rijst is dessertrijst wat romiger en zoeter. Je kunt er daardoor hele lekkere rijstepap mee maken en ook wordt de dessertrijst veel gebruikt als vulling voor een rijstevlaai.
Bewaar op een droge, koele en donkere plek. Het kan dan nauwelijks bederven. Bewaar het in goed sluitende voorraadbussen om ongedierte te voorkomen.
Het kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langdurig te veel van binnenkrijgt. Het advies geldt vooral voor baby's en peuters, maar oudere kinderen en volwassenen kunnen ook te veel binnenkrijgen, als ze vaak en veel rijst en rijstproducten eten.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Veel suikers
Deze 3 varianten bevatten vooral veel verzadigd vet en suikers. Hoewel bijvoorbeeld vla net als yoghurt calcium, vitamine B2, B12 bevat, zit er vooral ook veel suiker in. Net als in vla zit er in pudding veel suiker en wordt daar vaak nog room aan toegevoegd en daarmee veel verzadigd vet.
Rijstepap van Melkunie is heerlijk zacht van smaak. En bereid met verse weidemelk. Lekker om zo koud of warm op te eten.
Rijst bevat erg veel vitaminen en mineralen. Deze zijn nodig voor een goed werkend metabolisme, immuunsysteem en orgaansysteem. Vooral de aanwezigheid van niacine, vitamine D, calcium, vezels, ijzer, thiamine en riboflavine in rijst zorgt voor deze functies.
Eet ongezonde bronnen van koolhydraten zoals snoep, koekjes, chips, jam, witbrood, cornflakes, witte rijst, frisdrank en vruchtensap met mate. Deze voedingsmiddelen bevatten veel suikers en calorieën en laten je bloedsuiker snel stijgen.
Als je alleen maar rijst zou eten krijg je te weinig voedingsstoffen binnen. Je eet dan te eenzijdig en mist hierdoor essentiële vetzuren, eiwitten, vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor een goede gezondheid.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
De koolhydraten uit zilvervliesrijst worden in het bloed namelijk minder snel omgezet naar suiker dan de koolhydraten uit niet-volkoren producten. Gevolg: je hebt minder snel honger. Dus ook ideaal als je wil afvallen!
De winnaar is….
Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd. Vooral opvallend: in volkoren pasta zitten meer vezels dan in zilvervliesrijst. Pasta en rijst afwisselen blijft natuurlijk het gezondste!
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Ten slotte krijgen wij vaak de vraag of basmatirijst gezond is. Ook bij basmatirijst ontbreekt het gezonde vliesje, net als bij witte rijst. Dit geldt ook voor pandanrijst, risottorijst en gele rijst. Kortom: wil je voor de gezondste soort rijst gaan, dan kun je het beste voor zilvervliesrijst kiezen.
De voedingswaarde van bruine rijst ligt hoger dan die van witte rijst omdat het vliesje ook voedingswaarde bevat. Hoewel witte rijst ook rijk is aan B-vitamines en mineralen als fosfor, magnesium en ijzer, is de concentratie in zilvervliesrijst nét wat hoger.