Infraroodstraling kan een positief effect hebben op gewrichts- en spierpijnen. Dat geldt ook voor mensen met een reumatische aandoening, zoals artrose.
De UV-B straling motiveert de aanmaak van vitamine D in jouw lichaam (wat op zijn beurt bijdraagt aan een betere gezondheid en ook weer voor een geluksgevoel zorgt) Je versterkt jouw natuurlijke beschermingsfactor door regelmatig onder de zonnebank te gaan, waardoor je minder snel in natuurlijk zonlicht verbrandt.
Dermatologen geven aan dat je er verstandig aandoet om sowieso niet vaker dan één keer per maand onder de zonnebank te gaan terwijl ze je bij de meeste zonnestudio's vertellen dat je rustig eens in de twee weken kan gaan.
'Zonnebaden is niet gezond'
Is voorbruinen onder de zonnebank een verstandige manier om de huid aan de zon te laten wennen? Daar zijn alle deskundigen het roerend over eens: nee.
Gebruik geen cosmetica of parfum als je onder de zonnebank gaat. In combinatie met de UV-straling kunnen ze huidirritaties veroorzaken. Verwijder dus altijd je make-up, laat je luchtje weg of was het er eerst af.
Ja. Of de straling nu komt van de zon of uit de zonnebank, het beschadigt je huid. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, wordt je huid in een korte tijd blootgesteld aan een grote dosis uv-licht. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker.
"De zonnebank en de natuurlijke zon zijn allebei even schadelijk als je het overmatig doet. Wat we wel weten uit wetenschappelijke studies is dat een bezoek aan de zonnebank duidelijk het risico verhoogt op het krijgen van het meest kwaadaardige vorm van huidkanker, het melanoom.
Zonnebanken leveren een hoge dosis uv-straling in een korte tijd. Dit is een extra risico op het verbanden van de huid en het krijgen van huidkanker. Ga niet onder de zonnebank voor de aanmaak van vitamine D. Overleg bij een vitamine D-tekort liever met de huisarts wat de beste manier is om dit aan te pakken.
Zonnebanken met ergonomisch gevormde ligvlakken kunnen dit verminderen. Het helpt om tijdens het zonnen even op uw buik te liggen of af en toe te gaan 'verliggen' zodat er geen drukplekken kunnen ontstaan.
Bouw je kleurtje op
Je huid moet wennen aan zonlicht. Daarom begin je vaak met een instap zonnebank en een korte zontijd. Langzaam aan bouw je dit op. Als je dit verstandig doet, krijg je een mooi kleurtje die veel langer zichtbaar is!
Het is dan toch wel beter om niet direct nadat je de zonnebank hebt gebruikt te gaan douchen. Dit komt doordat deze producten langer in moeten werken. Wacht daarom toch wel circa 4 uur voordat je onder de douche stapt. Echter kan het in sommige gevallen nodig zijn om maar liefst 8 uur te wachten.
Ga in het begin geen twee dagen achter elkaar op de zonnebank, maar laat er een dag tussen.
Alleen lampen met sterkte normaal of sterk worden aangeraden. U kunt de bruiningstijden en het advies over gebruik nieuwe lampen in uw gebruiksaanwijzing aanhouden. Als u kiest voor sterke lampen de bruiningstijd verlagen met 50%. U kunt kiezen voor lampen met sterkte normaal, sterk of extra sterk.
Hoe lang jij onder de zonnebank kunt, is afhankelijk van je huidtype, maar een goede algemene richtlijn is 8 minuten. Naarmate je langer zont, kun je deze zonnebank tijd opbouwen. Ook is het afhankelijk van je huidtype hoe zonnebank bruin je zult worden.
De gemiddelde temperatuur die een mobiele telefoon kan hebben is tussen de 0 en 35 graden. Als je onder de zonnebank gaat is er een kans dat je telefoon oververhit kan raken. Als de telefoon oververhit raakt, dan kun je je telefoon een aantal minuten niet meer gebruiken.
Reacties. Waarom mag ik geen antizonnebrandcrème -olie of een zelfbruinend middel onder de zonnebank? Deze middelen bevatten stoffen die de bruiningstijden beïnvloeden en de voorgeschreven tijden onbetrouwbaar maken. Maak ook geen gebruik van bruining pillen in combinatie.
Behalve een zwembroek als je die aan wilt tijdens het zonnen. Verder kan het dat je een handdoek nodig hebt, om je af te drogen na het douchen, een brilletje voor onder de zonnebank, zeer belangrijk om je ogen te beschermen, een creme of milk om je huid te verzorgen na het zonnen en of een kam.
Onder de zonnebank is het aan te raden een zonnebankcrème of zonnebanklotion te gebruiken. De straling van de zonnebank kan namelijk huidveroudering en pigmentvlekken veroorzaken. Door speciale zonnebankcrème of lotions te gebruiken bescherm je de huid tegen de zonnebankstralen.
Het klopt dat de de lampen van de zonnebank ook voor vitamine D kunnen zorgen. Tenminste, als de zonnebank waar je onder gaat ook UV-B straling levert. Dat is de straling waaruit onze huid vitamine D aanmaakt.
Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Wanneer je 1x per week komt zonnen behoud je ongeveer de kleur die je de week ervoor hebt opgebouwd. Wanneer je dus een ondergrond of extra kleur wilt opbouwen zal je even vaker moeten zonnen dan 1x per week. In geval van verantwoord "een kuur" volgen mag je ongeveer 10x in 3 weken komen zonnen.
De hoeveelheid licht onder een zonnebank (in een zonnestudio) is op jouw huidtype afgestemd; daarom is bescherming met een anti-zonnebrandproduct onder de zonnebank niet nodig. Bovendien is het doel van een zonnebanksessie onder meer om bruin te worden (naast bijvoorbeeld ontspanning).