Door de zon sterven alle bacteriën op je huid. Heb je dus last van acne of eczeem? Dan is de zon een goed middeltje om een zuivere huid te krijgen. Jouw lichaam heeft vitamine D nodig om calcium op te kunnen nemen.
De ultraviolette straling (UV) in zonlicht is slecht voor de mens. Als je te lang en te veel in de zon zit, loop je niet alleen kans dat je verbrandt, maar loop je ook meer risico op huidkanker. Daarnaast krijg je door een teveel aan UV-straling ook eerder rimpels.
Een welbekend voordeel van de zon is dat het de aanmaak van vitamine D stimuleert. Vitamine D is goed voor de opbouw van botweefsel en zorgt er bovendien voor dat calcium uit voeding beter kan worden opgenomen. Verder blijkt dat een hoog vitamine D gehalte in het lichaam kan leiden tot minder ontstekingen.
Huidverdikking door de zon
Onder invloed van UVB licht wordt een versnelde aanmaak van huidcellen in gang gezet, waardoor de opperhuid verdikt. Deze extra, hoornachtige bescherming, kaatst een deel van de zonnestralen terug. Verdikking van de opperhuid is dus ook een pantser tegen UV licht.
Zonlicht heeft een lichte ontstekingsremmende werking. Dit is gunstig bij ontstekingen, zoals puistjes. De bacteriën die een belangrijke rol spelen bij het ontstekingsproces worden minder onder invloed van zonlicht. Dat is gunstig, maar er gebeurt meer met je huid onder invloed van de zon.
Door de vitamine D van de zon gaat je haar sneller groeien. Ook fijn voor je nagels, want die groeien gezellig mee. De zon stimuleert bovendien de aanmaak van keratine. Deze stof zorgt ervoor dat droog en pluizig haar weer kan herstellen.
De zon is nooit goed voor de huid (uitzondering hierop zijn enkele huidziekten). De huid droogt uit in de zon. Een tegenreactie is dat er dan extra talg aangemaakt wordt, waardoor je huid juist vetter wordt en bacteriën een kans krijgen. Het is echt een mythe dat acne verholpen kan worden door in de zon te gaan.
Voor de meeste mensen met een lichte huid is het voldoende om elke dag 15 tot 30 minuten met handen en gezicht onbeschermd in de zon te zijn. Kinderen moeten altijd beschermd de zon in. Het is niet zo dat hoe meer zonlicht je huid krijgt, hoe meer vitamine D je aanmaakt.
Mensen die aan atopische dermatitis lijden, hebben in het algemeen baat bij matige blootstelling aan de zon, maar zonlicht, wind en zand onttrekken vocht aan de normale huid en maken een droge huid zelfs nog droger en zij verergeren aandoeningen zoals atopische dermatitis.
Ga niet onbeschermd in de volle zon tussen 11.00 en 15.00 uur. Zorg voor extra bescherming als u dichter bij de evenaar komt en in de bergen. Zorg voor extra bescherming op het water, in de sneeuw en op zand. Vermijd de zonnebank.
De zon is ons bekendste en belangrijkste hemellichaam, de bron van alle licht en warmte op aarde. En van het leven: zonder zon zou er eenvoudig geen leven mogelijk zijn, zouden we geen energie en geen voedsel hebben.
Iedereen weet dat verbranden niet goed is voor je huid. Er is duidelijk aangetoond dat er een verband bestaat tussen verbranding en het krijgen van melanoom, de meest gevaarlijke vorm van huidkanker.
Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Steeds meer Nederlanders krijgen huidkanker: inmiddels één op de vijf. En de kans op de gevaarlijkste vorm van huidkanker, een melanoom, is sinds Wereldoorlog II met 2000 procent toegenomen. “Breng minder tijd door in de zon”, adviseert dermatoloog Vigfús Sigurdsson.
'We weten dat één verbranding als kind de kans op huidkanker al verdubbelt. ' Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
Vitamine B3 bevordert de hydratatie en de cel vernieuwing. Hierdoor verliest de huid minder vocht en is het beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Vitamine B5 bevordert eveneens de hydratatie en kalmeert roodheid. Vitamine E beschermt de celmembranen, verbetert de hydratatie en werkt helend.
Bij een droge huid wordt er door dermatologen vaak een basiszalf of vette crème aangeraden. Ook vaseline wordt vaak aangeraden om te gebruiken bij een droge huid. Zorg er wel voor dat je de huid eerst iets vochtig maakt voor je de vaseline erop smeert.
De impact van de zonnestralen is wel minder intens, want er zit immers een glaslaag tussen de straal en onze huid. De UVA-stralen worden grotendeels tegengehouden door het glas, maar de vitamine D die we krijgen van de UVA- en UVB-zonnestralen pikken we ook vanachter glas mee. En dat is heel mooi meegenomen!
Laat je huid wennen
Een handig trucje is om de zon te mijden als je schaduw korter is dan jezelf. Als je tijdens de eerste zonnestralen je huid langzaam laat wennen, verbrand je later minder makkelijk. Je maakt namelijk onder invloed van de zon melanine aan, wat een natuurlijk beschermingsmechanisme is.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
Ja, is het antwoord. Door flink te zweten worden de poriën van je huid als het ware 'schoongespoeld'. Maar dat niet alleen, zweten kan zelfs slechte bacteriën bestrijden, zoals de E-coli bacterie en de staphylococcus aureus.
Over het algemeen is je voorhoofd een van de delen van je gezicht waar je vaker puistjes krijgt, omdat het deel uitmaakt van de T-zone. Hier vind je meer en grotere talgklieren, waardoor je huid daar vetter is. Dit vergroot de kans dat poriën verstopt raken en puistjes op je voorhoofd verschijnen.
De huid bevat kliertjes die talg (een vettige beschermende stof) aanmaken. Als deze kliertjes verstopt of ontstoken raken, ontstaan er puistjes. Acne komt vooral voor bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Bijna iedereen krijgt in de puberteit wel acne, de één meer dan de ander.