Antwoord De stoeptegel is niet eens van jou, het wordt gedoogd dat je er een mini-tuintje van maakt, een paar plantjes en dat is het. Toegevoegd na 3 minuten: Hoe leg ik een geveltuin aan? (uit de bron) Kijk eerst of er ruimte voor de woning is om een geveltuin aan te leggen.
De stoep is eigendom van de gemeente en die heeft een inspanningsverplichting voor het vrij maken van wegen en paden. Elke gemeente heeft een zorgplicht en daarom een zogeheten 'gladheidsbestrijdingsplan'.
De geveltuin mag maximaal 60 centimeter diep zijn gemeten vanaf de gevel van uw woning: dat zijn twee stoeptegels (een stoeptegel is 30×30 centimeter). De verwijderde tegels blijven eigendom van de gemeente. Graaf het zand in de geveltuin minimaal 30 centimeter uit (max. 45 centimeter) en vervang het door tuingrond.
Omdat deze verplichting lastig te handhaven was, is deze verplichting bij veel gemeenten afgeschaft. Over het algemeen geldt dat het schoonmaken van de stoep een eigen verantwoordelijkheid is van de eigenaar of (ver)huurder van een perceel.
Jij bent verantwoordelijk om de stoep voor je woning proper te houden. Dat houdt ook in dat je onkruid moet verwijderen. Niet iedere gemeente is hier even streng op, maar in sommige gemeentes krijg je een waarschuwing gevolgd door een boete.
Basis niveau. In het Bouwbesluit is vastgesteld dat het hoogteverschil tussen het aansluitende terrein en een toegang van het gebouw niet groter mag zijn dan 0,02 m.
Trottoirbanden hebben standaard een zicht van 11 cm en zijn vaak opgebouwd uit 1 meter lange elementen. Er worden banden met verschillende maten, bochten en verloopstukken gemaakt.
Als er sprake is van een appartementsgebouw, rust de verplichting om de stoep proper te maken in principe op de bewoner van het gelijkvloers. Zijn er geen appartementen op het gelijkvloers dan moet de stoep meestal worden vrijgemaakt door de bewoner van de eerste verdieping.
Algemeen staan de gemeenten in voor het onderhoud en beheer van de voetpaden van de gemeentelijke wegen en de gewesten voor de gewestwegen.
Wie verwijdert onkruid en ruimt rommel op? U bent met elkaar verantwoordelijk voor het netjes en begaanbaar houden van het achterpad. Het weghalen van onkruid en zwerfvuil is dus uw taak. Wij adviseren om dit samen met uw buren te doen.
Meestal wordt de bewoner van de gelijkvloerse verdieping aangesteld als sneeuwruimer, maar het kan ook de taak zijn van de conciërge of de syndicus. Ook het politiereglement van de gemeente kan hier duidelijkheid over verschaffen.
Informeer bij de gemeente. Staan er distels in de tuin van je buur dan kan je hem er op wijzen dat de wet hem verplicht ze te bestrijden. Kan je hem met deze argumenten tijdens een persoonlijk gesprek niet overtuigen, stuur dan een aangetekende brief. Helpt ook dat niet, dan kan je naar de vrederechter stappen.
U bent verantwoordelijk voor het onderhoud van de brandgang die aansluit aan uw tuin. Het is ook uw vluchtweg bij eventuele calamiteiten. Verwijder het onkruid uit de brandgang. Gebruik de brandgang niet als verzamelplaats voor afval of grof vuil.
Voor het aanleggen, vernieuwen, verbreden of herstellen van een voetpad kan iedere aanpalende eigenaar op eigen initiatief een vergunning aanvragen om het voetpad te laten aanleggen of aanpassen door een erkend aannemer.
Afmetingen voetpad
De breedte van een voetpad bedraagt minimaal 1,80 m. Bij lange vernauwingen in de route: breedte minimaal 1,50 m. Bij lijnvormige vernauwingen met een maximale lengte van 10 m: breedte minimaal 1,20 m. Bij puntvernauwingen (bomen, verkeersborden, enz.): breedte minimaal 1,00 m.
Als je zelf je voetpad voor je woning wil aanleggen, herstellen of aanpassen, heb je een vergunning nodig. Deze vergunning wordt gratis afgeleverd en is 6 maanden geldig. Je vraagt de vergunning aan via het online webformulier.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Het sterft af als het zout opneemt. Zout werkt bovendien langer door dan schoonmaakazijn. Maar helaas, ook zout tegen onkruid mag niet van de Rijksoverheid. Door zout te strooien krijg je een 'verzilting' van de grond.
Gebruik geen azijn of andere keukenmiddeltjes. Het gebruik van agressieve huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid te verwijderen zoals azijn, chloor of javel (bleekwater) is absoluut af te raden.
Hoe diep moet een opsluitband de grond in? Een opsluitband plaats je ongeveer 1 cm onder de bestrating. Zo gaat een opsluitband van 15 cm hoog onder de stenen nog zo'n 10-12 cm de grond in. Heb je een opsluitband van 20 cm hoog, dan leg je deze zo'n 15-17 cm dieper dan je bestrating.
Een losse opsluitband heeft een gewicht van 27 kg. Als u één laag bestelt, dan ontvangt u 20 stuks. Een heel pak bevat 80 betonbanden.