De Staat van de Europese Unie is uiteraard een wat dubbelzinnige vertaling van het Amerikaanse 'State of the Union'. In het Nederlands zou 'staat' toch ook, vooral nu het in het desbetreffende regeringsdocument met een hoofdletter is geschreven, ook de Europese Staat kunnen betekenen.
Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen. Ook afleidingen van namen en namen in samenstellingen schrijf je met een hoofdletter.
Volgens de spellingregels zouden we Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten met een kleine letter schrijven. Strikt genomen gaat het niet om eigennamen, maar om soortnamen. Elke provincie heeft immers deze colleges. In Nederland is het evenwel van oudsher gebruikelijk om deze benamingen met hoofdletters te schrijven.
Als een zin begint met een afgekort woord, krijgt het eerstvolgende woord de hoofdletter. Maar als een zin begint met een cijfer of een symbool, dan schrijf je geen hoofdletter.
Ministers en staatssecretarissen in combinatie met de naam van het ministerie. De woorden 'minister' en 'staatssecretaris' krijgen alleen een hoofdletter als ook de naam van het ministerie wordt vermeld. Geen hoofdletters: Daar bleken minister Hoekstra en staatssecretaris Van Veldhoven het mee oneens te zijn.
De correcte spelling is minister-president, met kleine letters. Functiebenamingen en titels, al dan niet gevolgd door een naam, schrijven we met een kleine letter. De minister-president van de nieuwe Vlaamse Regering heeft op 2 oktober 2019 de eed afgelegd in het Vlaams Parlement.
Wij adviseren een hoofdletter te gebruiken in de volledige officiële naam van de instelling. Wanneer de officiële naam slechts gedeeltelijk wordt weergegeven, raden wij een kleine letter aan. Wanneer ministerie en federale overheidsdienst zonder verdere toevoeging voorkomen, krijgen ze een kleine letter.
In Nederland worden deze woorden klein geschreven wanneer de voornaam of de voorletters voorafgaan: de heer Jan van den Berg en mevrouw M. de Vries, maar met een hoofdletter als voornaam of voorletters ontbreken: de heer Van den Berg en mevrouw De Vries.
De eigennaam waarmee een instelling zichzelf benoemt krijgt een hoofdletter. Ik heb weer problemen met de Belastingdienst. Als we verschillende instellingen kunnen noemen met hetzelfde woord, dan is dat een soortnaam.
Afleidingen en samenstellingen met aardrijkskundige namen krijgen een hoofdletter. Dat geldt ook voor namen van talen en de verbogen vormen daarvan (Nederlands, de Nederlandse taal), alsook voor de samenstellingen die hiermee worden gevormd (Nederlandstalig, Nederlandssprekend, Middelnederlands, Vroegnieuwnederlands).
Namen van landen schrijven we met een hoofdletter. Dat geldt ook voor andere aardrijkskundige namen, zoals namen van werelddelen, streken, provincies, steden, gemeentes, rivieren, zeeën, bergen, woestijnen.
Antwoord. De juiste spelling is: Gedeputeerde Staten.
Alleen 'zon', 'aarde' en 'maan' worden met kleine letter geschreven. Afleidingen van en samenstellingen met een aardrijkskundige naam krijgen eveneens een hoofdletter. Ze behouden het oorspronkelijke woordbeeld zo goed mogelijk. Als de aardrijkskundige naam niet meer als zodanig fungeert, vervalt de hoofdletter.
Woorden als bond, bestuur, genootschap, maatschappij, vereniging en stichting worden met een kleine letter geschreven, behalve als ze onderdeel zijn van de officiële naam: de Bond tegen vloeken.
De correcte spelling is directeur, met kleine letter.
Functiebenamingen en titels, al dan niet gevolgd door een naam, schrijven we met een kleine letter. De directeur van het Miniemeninstituut is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding.
Zuid-Holland, Zuid-Hollands, Zuid-Hollander. Zuid-Korea, Zuid-Koreaans, Zuid-Koreaan. Zuidoost-Finland, Zuidoost-Fins. Zuidwest-Australië, Zuidwest-Australisch.
de belastingdienst
Verbuigingen: belastingdiensten (meerv.) De belastingdienst heeft een divers takenpakket. Zij heffen en innen rijksbelastingen, houden toezicht op de in-, uit- en doorvoer van goederen en sporten fiscale, financ...
“Hoofdletters worden alleen gebruikt om een woord te markeren, bijvoorbeeld als naam van een unieke instelling. Zo is de Zaak de eigennaam van een uitgeverij, De Appel de eigennaam van een toneelgezelschap en Hoge Raad de eigennaam van het hoogste gerecht in Nederland.
Merknamen zijn eigennamen: we schrijven ze in de regel met een hoofdletter. Ook als het om een exemplaar van het product gaat, schrijven we een hoofdletter. Merknamen die soortnaam geworden zijn, worden met kleine letter geschreven.
Het eerste lidwoord of voorzetsel van de achternaam krijgt een hoofdletter als er geen voornaam, voorletter(s) of deel van de achternaam aan voorafgaan: meneer Op de Beek, mevrouw Van Dijk enzovoort.
Schrijf dan het tussenvoegsel altijd met een kleine letter. Staan er geen voornamen- of letters voor de achternaam, maar een andere benaming? Voorbeelden: meneer, mevrouw, de heer, drs., professor, dominee, etc. Schrijf dan het tussenvoegsel met een hoofdletter: de heer De Groot.
Aangezien het hier om een aanhef gaat, is de “heer” dus wederom de juiste keuze.
De politie is een overheidsdienst belast met de handhaving van openbare orde en veiligheid, het opsporen en onderzoeken van strafbare feiten, directe hulpverlening en het uitvoeren van aanhoudingen.
Behalve in 'minister(ie) van Justitie' spellen we 'justitie' klein.
Samenstellingen met rijks- krijgen een kleine letter: rijksambtenaar, rijksinstelling, rijksoverheid, enz., tenzij het om een naam gaat: Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf. Het algemene woord rijksoverheid wordt in Nederland soms ook als naam beschouwd en als Rijksoverheid geschreven, als synoniem van Rijk.