De meeste voedingsstoffen vind je in de schil van paarse en oranje zoete aardappelen.Ze bevat vitamine C, kalium en betacaroteen. De schil geeft ook meer smaak aan je gerechten. Ze wordt zacht tijdens het koken, langzaam garen is voldoende om de schil eetklaar te maken.
'Ja. Schillen bevatten meer vezels dan de rest van de aardappelen. De hele aardappel bevat naast vezels ook koolhydraten, vitamine C en vitamine B6, en in kleinere hoeveelheden ook andere B-vitamines. Je kunt aardappelen het beste alleen in de schil eten als ze vers en onbeschadigd zijn.
Ook de voedingswaarde speelt een rol. In de schil zitten namelijk veel vezels. Eten met de schil vergroot daarmee de bijdrage die aardappels leveren aan de inname van voedingsvezel.
Als je regelmatig zoete aardappelen op je menu zet, krijg je veel goede voedingsstoffen binnen die bijdragen aan een goede weerstand, sterke botten en spieren, een goede bloeddruk en een gezonde stoelgang. Een zoete aardappel past dus prima in een PuurGezonde voeding.
Door de aardappelen niet te schillen, blijven er tijdens het koken meer vitamines in de aardappel behouden. De schil van de aardappel is volledig eetbaar en hoef je dus niet te verwijderen na het koken. Daar zitten bovendien veel voedingsvezels in, wat ook goed voor je is.
Je kan de groente schillen, maar dat hoeft niet. Deze keuze zal vaak afhankelijk zijn van het gerecht. Zo zijn zoete aardappelfrietjes erg lekker met de schil eraan, maar kan je hem er bij zoete aardappelpuree er het best afhalen. Als je de schil er aan laat, moet je hem wel goed afborstelen onder de kraan.
De zoete aardappel wordt ook wel Bataat genoemd en komt oorspronkelijk uit Mexico. Tevens is de zoete aardappel eigenlijk helemaal geen aardappel, maar een groente! De zoete aardappel behoort namelijk tot de windefamilie (zetmeelbehoudende knollen).
Als we de twee naast elkaar leggen blijken ze dus helemaal niet zoveel te verschillen. Ze bevatten ongeveer evenveel calorieën, koolhydraten en vezels. Normale aardappelen bevatten meer ijzer, kalium en vitamine B6 en minder suiker dan de zoete aardappel. Die op zijn beurt weer meer calcium en vitamine A bevat.
Je kunt ze wel combineren met groenten: je voegt dan nog extra vezels toe én de suikers komen trager vrij. Hou wel altijd de portiegrootte in het oog en overdrijf er niet mee. Elke dag zoete aardappel eten om je vertrouwde aardappeltjes mee te vervangen, is geen goed idee.
Bomvol vezels
Zoete aardappels bevatten een indrukwekkende hoeveelheid vezels. Zo vind je in één ongeschilde bataat maar liefst 6 gram van deze gezonde stoffen. Vezels zijn niet alleen heel goed voor je darmen, maar ook voor je suikerspiegel en je gewicht.
Kort samengevat: het belangrijkste is dat je vooral voor veel afwisseling zorgt op je bord en vooral: onthoud dat een klassieke patat niét slecht is voor je gezondheid. Elke dag een aardappel kan op zich geen kwaad, maar variatie is hier de sleutel tot succes: afwisselen met andere koolhydraten dus.
Volgens voedingsdeskundige Patrick Mullie is het een fabeltje: “Aardappelen bevatten inderdaad veel zetmeel, maar ook veel water. Het is dus een fabeltje dat je er dikker van wordt. Ze zijn niet alleen een bron van voedingsvezels, kalium en vitamine B en C, ze zijn ook minder calorierijk dan pasta of rijst.
Niet alleen de schillen van appels zijn gezond. Bijna alle schillen van groente en fruit kun je eten, op die van tropische vruchten als ananas en avocado na. Dus ook kiwi's en ja, zelfs bananen. Bananenschillen bevatten veel vitamine B6, B12, magnesium en kalium.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Komkommers
Omdat komkommers voor het grootste deel uit water bestaan, hebben ze weinig voedingswaarde. De zaden en de schil zijn eigenlijk het voedzaamst. Laat deze zitten als je meer vezels en vitamines wilt opnemen.
Zoete aardappels zijn duidelijk kampioen als het op bètacaroteen aankomt. Er zit namelijk 9,4 mg per 100 gram in en gewone aardappels bevatten geen bètacaroteen. De zoete knol wint ook qua hoeveelheid in vitamine B2, vitamine B3, vitamine C en vitamine E. De gewone aardappel bevat wel meer magnesium en vitamine B6.
Met 20 gram koolhydraten per 100 gram product bevatten zoete aardappels iets meer koolhydraten dan gewone aardappelen. Veel koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedglucosegehalte na het eten snel stijgt. Wanneer dat te vaak en te lang gebeurt, kan dat gewichtstoename en allerlei gezondheidsproblemen opleveren.
Zoete aardappel heeft perfecte voedingswaarden voor een gezond eetpatroon. Ze staan niet voor niets op het menu van iedere sporter. Bovendien is het perfect voor het afvallen.Dat komt doordat het een lang verzadigd gevoel geeft.
Bewaar de zoete aardappelen dan maximaal twee dagen in een afgesloten bakje in de koelkast of 10 tot 12 maanden in de vriezer.
Over het algemeen hebben volwassenen tussen de 200 en 350 gram koolhydraten per dag nodig. Aangezien je overdag hoogst waarschijnlijk al een redelijk aantal koolhydraten binnen krijgt, is deze zak van 500 gram zoete aardappel stukjes (voor sporters) over het algemeen perfect voor twee maaltijden.
Even gezond
Zowel zoete aardappel als de normale variant bevatten belangrijke vitamines. Zoete aardappel bevat meer vitamine A, dat onder andere nodig is voor een normale werking van het afweersysteem en een goed gezichtsvermogen. Gewone aardappels bevatten juist meer vitamine B6.
De zoete-aardappel wordt geprezen om haar gezonde karakter ten opzichte van de aardappel. Toch blijken beide producten niet veel te verschillen in voedingswaarde. ,,De zoete-aardappel bevat zelfs iets meer koolhydraten en suiker”, stelt Wouters. Ter vergelijking: een normale aardappel bevat bijna geen suiker.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Zoete aardappel, of bataat, is net als de gewone aardappel een knol gevuld met zetmeel. Het is echter geen familie: de aardappel behoort tot de nachtschade, de bataat tot de windefamilie. Zoete aardappels bevatten veel antioxydanten, vitamines A en C en beta-caroteen.
De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Mexico. De zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd. De zoete aardappel is, anders dan de naam doet vermoeden, geen familie van de gewone aardappel. Ook is zoete aardappel niet gezonder; beide bevatten belangrijke vitamines, maar net in een andere samenstelling.