De zoutconcentratie van de rivier de Rijn is ongeveer 100 mg/l Cl (afhankelijk van het debiet). Slechts een zeer beperkte hoeveelheid zeewater in een zoet bekken kan daarmee het water al ongeschikt maken voor gebruik als drinkwater.
Doordat het zwaardere zoute water onder het zoete rivierwater landinwaarts trekt, komt het zoutgehalte van de Rijn op verschillende plekken boven de zoetwatergrens van 150 milligram per liter. Dat heeft onder andere gevolgen voor de waterinname voor de productie van drinkwater, zegt Pietrzak.
Zoetwater in de Benelux komt in vrijwel alle mogelijke vormen voor, behalve gletsjers en smeltwater. De grootste rivieren zijn de Rijn, Maas en Schelde. Het IJsselmeer is het grootste zoetwaterlichaam in de Benelux.
In theorie kan het zoute zeewater tot aan de monding van het Spui komen. Dit is vanuit landbouw- en drinkwaterbelangen ook de uiterste grens. Maar dit betekent niet dat het water tussen de Haringvlietdam en het Spui even zout zal worden.
Niet elke zee is even zout. De Noordzee is in het gebied voor de Nederlandse kust een van de minst zoute zeeën op aarde.Per liter water bevat deze 31 tot 35 gram zout. Ter vergelijking: de Middellandse zee bevat zo'n 38 gram zout per liter water, de Dode Zee maar liefst 332 gram per liter.
Niet overal even zout
Zeewater heeft een gemiddelde zoutheid van 3,5%. Dat betekent dat er 35 gram zout zit in elke liter zeewater. Zeewater is echter niet overal even zout. In de Baltische Zee is het water het minst zout en in de Dode Zee is het water zo zout dat je erop kunt drijven.
Zoet of zout water
Zoet water heeft zijn oorsprong in neerslag en is in Nederland te vinden in grondwater, beken en rivieren. Zoet water komt veel minder voor dan zout water, in totaal bestaat slechts 3% van al het water op aarde uit zoet water. Zoet water is dus schaars.
Merken met een hoge concentratie aan natrium zoals Vichy, Apollinaris, Gerolsteiner en Chaudfontaine zijn dan ook te vermijden bij personen met (te) hoge bloeddruk of die vocht ophouden in het lichaam. Bru, Evian, Spa, Valvert of Vittel vormen een betere keuze in dat geval.
Zout water verhoogt jouw inname van mineralen
Ons lichaam heeft mineralen en sporenelementen nodig om te kunnen functioneren en zich te ontwikkelen. Nu is het zo dat zout water veel van die cruciale sporenelementen bevat, zoals magnesium, mangaan, kobalt , natrium, calcium, kalium en borium.
Water van de Rijn nog steeds te vies, vooral door chemische stoffen en medicijnen. De Rijn is nog steeds viezer dan gewenst. Er zitten met name industriële chemicaliën en medicijnresten in het rivierwater. Voor 2050 moet de lozing van dit soort vervuilende stoffen met 30 procent dalen.
Leven er ook andere dieren in en om de Rijn? Behalve vissen omvat de Rijnfauna ook wormen, mosselen, slakken, kreeften, insecten, vogels en zoogdieren. Van de Alpenrijn tot de Noordzee zijn er ruim vijfhonderd soorten ongewervelde bodemdiertjes ontdekt.
De Rijntakken worden gevoed met regen- en smeltwater van de Rijn vanuit de Zwitserse Alpen en Duitsland. De Maas is een regenrivier, die via Frankrijk en België ons land binnenstroomt.
Zout water is een oplossing van zouten in water. Meestal wordt hieronder een fysiologische zoutoplossing van 0,9% verstaan, maar in de Angelsaksische wereld wordt er een zoutgehalte van meer dan 1,8% mee bedoeld. Hiertoe worden bijvoorbeeld zeewater, het water van zoutmeren (en zoutpannen) of pekel gerekend.
Zoute rivieren
Rivieren en stromen bevatten inderdaad zout, maar de concentratie ervan is veel lager en het zout stroomt in plaats van dat het zich ophoopt. Naar schatting stroomt elk jaar vier miljard ton opgelost zout via rivieren naar de zee.
Het verhaal gaat dat de Waal is ontstaan doordat 2 reuzen, broers, lang geleden in Zwitserland zijn begonnen met het graven van de Rijn. 100 jaar later kwamen ze aan bij Lobith, waar ze ruzie kregen. De broers gingen ieder hun eigen weg. De jongere reus groef door aan de Rijn, de oudste schiep de Waal.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat het bronwater van Bar-Le-Duc, samen met Spa èèn van de best verkochte verpakte waters in Nederland, uit dezelfde grondlaag komt als het water wat in Utrecht gewoon uit de kraan komt, technisch gezien is het dus gewoon hetzelfde water.
Gewoon water geniet de voorkeur. Het maakt meestal niet uit of je daarbij kiest voor plat water, bruiswater of kraantjeswater. Meer water drinken heeft géén nadelige gevolgen voor de gezondheid.
Zout water maak je zoet door middel van ontzilting. De bekendste technologie hiervoor is omgekeerde osmose met behulp van membranen, vertelt Franca Kramer, onderzoeker op het gebied van membraantechnologie bij Dunea.
Destillatie is dé klassieke methode voor ontzil- ting. Men laat zeewater verdampen onder lage druk en hoge temperatuur. Opgeloste stoffen zoals zouten blijven achter en de waterdamp wordt opgevangen als gezuiverd water.
Dat zout in het zeewater komt van rivieren die in de zee uitmonden. Voordat ze dat doen stromen ze eerst door allerlei gebergten en landschappen. Daarbij voeren ze kleine stukjes gesteente mee. Die steendeeltjes kunnen chemische verbindingen met elkaar aangaan waardoor er zout wordt gevormd.
In die zin is neutraal water wel nuttig. Voor de spijsvertering is het echter beter dat de pH van het water iets lager ligt dan 7. Als de pH hoger is dan 7 (alkalisch water), zal het water de zuurtegraad in de maag die nodig is voor een goede spijsvertering neutraliseren.
Het magnesium dat van nature aanwezig is in Hépar® water zorgt ook voor een toename van het volume en het gewicht van de ontlasting. De consumptie van natuurlijk mineraalwater met een hoge concentratie aan magnesium en calcium heeft dus een positieve invloed op de darmtransit van mensen die aan constipatie lijden.
Voldoende water drinken (ongeveer anderhalve liter per dag) is essentieel voor je gezondheid, maar in het bijzonder voor het goed functioneren van je stoelgang. Neem de gewoonte aan om elke ochtend een groot glas water te drinken, meteen na het opstaan. Kies daarvoor bij voorkeur water met een hoog magnesiumgehalte.