In november 2022 heeft de ECB de rente opnieuw verhoogd en de grootbanken voelden zich gedwongen om hieraan navolging te geven en verhoogden de rente per 1 december 2022 tot een bescheiden +0,25%. De ECB heeft in korte tijd meerdere verhogingen doorgevoerd en per 3 augustus 2023 hanteert de ECB een rente van 3,75%.
Hij verwacht dat de 10-jaars staatsrente eind 2023 op 2,35% zal liggen en dat daarmee ook de hypotheekrente voor langere rentevaste periodes gaat dalen. Op basis daarvan kan de ECB de depositorente mogelijk eind 2023 wat verlagen.
Die hangt op zijn beurt weer af van toekomstverwachtingen ten aanzien van de rentetarieven van centrale banken. Gedurende de reeks renteverhogingen steeg de 10-jaars staatsrente van nihil begin 2022 naar 3% midden augustus 2023. Sindsdien is de 10-jaars staatsrente licht gedaald naar 2,9%.
“Maar er was veel meer rendement te behalen”, legt Bulthuis uit. “De gemiddelde spaarrente op alle beschikbare spaarrekeningen in de Nederlandse markt samen van juni 2022 tot en met mei 2023 was gemiddeld 0,5 procent.
Wat gaat de hypotheekrente doen in 2024? In 2024 verwachten zij dat de prijzen verder omlaag gaan met 4%. De hypotheekrente kan licht dalen, maar blijft per saldo hoog. Er worden naar verwachting niet 1% (eerdere verwachting), maar 5% minder huizen gekocht in 2023.
Langere termijn verwachting (2025-2028)
Een terugkeer naar hypotheekrentes tussen de 1 en 2% achten wij niet waarschijnlijk, maar hypotheekrentes tussen de 3 en 3,5% behoren tot de mogelijkheden.
Wij verwachten dat de rente op staatsleningen geleidelijk zal dalen richting 1,75% eind 2023 vanwege een krimp in de Europese economie. De hypotheekrente kan dan dus ook mee dalen, maar de daling wordt mogelijk wel beperkt door de gestegen risico-opslag op hypotheken.
Wij verwachten dat deze in de rest 2023 en 2024 verder stijgt en misschien zelfs naar 3 procent gaat. Zolang de inflatie hoog blijft, zal dat Europese Centrale Bank (ECB) haar rentetarieven verder verhogen om zo de inflatie weer omlaag te krijgen. Als gevolg hiervan zullen de banken de spaarrentes verder verhogen.
Spaarrente verwachting. Sinds de zomer van 2022 zitten de spaarrentes op spaarrekeningen en depositorekeningen eindelijk weer in de lift. Op basis van meerdere recente ECB renteverhogingen, is de spaarrente bij de grootbanken in 2023 meer dan vijf keer zo hoog vergeleken met vorig jaar.
De afgelopen jaren was ons advies om de rente zo lang mogelijk vast te zetten. Maar in 2023 adviseren we dat niet meer. 10 jaar vastzetten is een mooie periode.
Op basis van de meest recente informatie zijn de hoogste spaarrentes in Europa momenteel tussen de 0,5% en 3,32% per jaar. De hoogste spaarrente van 3,32% voor een deposito van 1 jaar wordt aangeboden door Haitong in Portugal, op het moment van schrijven.
De hoogste spaarrente die je in Nederland momenteel kunt krijgen is 3,00%. Deze spaarrente krijgt u op een spaarrekening van Banca Progetto (via Raisin). Geld dat u op deze spaarrekening zet valt onder het Italiaanse depositogarantiestelsel (Fondo Interbancario di Tutela dei Depositi).
De afgelopen jaren was ons advies om de rente zo lang mogelijk vast te zetten. Maar met de huidige rentepercentages adviseren we dat niet meer. 10 jaar vastzetten is een mooie periode.En als je wat meer risico durft te nemen, zelfs 5 jaar.
Een recessie heeft altijd gevolgen voor de woningmarkt. De huizenprijzen dalen momenteel, maar de hypotheekrente stijgt. Het gevolg is dat je minder hypotheek kunt krijgen. Daarnaast daalt het besteedbaar inkomen voor veel mensen als er sprake is van inflatie, waardoor je nog minder kunt lenen.
Gemiddeld genomen ligt het spaargeld van de Nederlander, volgens het CBS (2021), rond de € 46.300. Hier zijn alle leeftijdsgroepen bij inbegrepen, maar houd er wel rekening mee dat alle uitersten hier ook bij horen. Dus ook die 317.000 miljonairs die Nederland rijk is en de minstens zoveel ontvangers van uitkeringen.
Vandaag verhogen de grootbanken BNP Paribas Fortis, KBC en ING en de kleinere Beobank de rente op verschillende spaarboekjes. In juli trokken ook onder meer Belfius, Argenta, Crelan en Axa bank al hun rente op.
De maximale rente die aanbieders mogen rekenen op consumptief krediet (oftewel de maximale kredietvergoeding) stijgt per 1 juli van 12% naar maximaal 14%. Geld lenen, rood staan en kopen op afbetaling kan daardoor duurder worden. Deze stijging komt door de stijging van de wettelijke rente van 4% naar 6%.
Zodra je voldoende buffer hebt opgebouwd, zijn er verschillende manieren om meer uit je geld te halen. Je kunt het geld bijvoorbeeld beleggen, investeren in je woning, op een spaarrekening met een vaste rente zetten of er je pensioen mee aanvullen. Door hier vooraf over na te denken, kan je geld meer waard worden.
Basisrentetarieven van de ECB
Dit betekent dat het rentetarief voor de basisherfinancieringstransacties en de rentetarieven voor de marginale beleningsfaciliteit en de depositofaciliteit met ingang van 2 augustus 2023 verhoogd worden tot respectievelijk 4,25%, 4,50% en 3,75%.
Als je naar de actuele hypotheekrente kijkt, zie je dat de hypotheekrente 20 jaar vast hoger is dan de rente 10 jaar vast. Hoe langer je namelijk zekerheid wilt, hoe meer hypotheekrente je betaalt aan je hypotheekverstrekker. Bij 20 jaar vast heb je dus hogere maandlasten dan bij 10 jaar vast.
Welke bank heeft de hoogste spaarrente in Nederland (update juli 2023) Op dit moment biedt KNAB de hoogste spaarrente aan van maar liefst 2,01% (juli 2023). De grootbanken bieden allemaal 1% spaarrente aan.