Schrijf je gemeente/Gemeente en provincie/Provincie met een hoofdletter of een kleine letter? De woorden gemeente en provincie krijgen in principe een kleine letter. In bijvoorbeeld de gemeente Gouda en de provincie Overijssel is de kleine letter het gebruikelijkst, zowel in aardrijkskundig als in bestuurlijk verband.
Provincie of provincie? Officieel is provincie altijd met een kleine letter. Dus provincie Noord-Holland. Dit omdat het geen eigennaam is maar een soortaanduiding.
Het woord 'staat' wordt met een kleine letter geschreven. Alleen als het onderdeel is van een naam, wordt het met een hoofdletter geschreven: Gedeputeerde Staten, Provinciale Staten, Raad van State, Staten-Generaal, de Staat der Nederlanden.
Bijgewerkt op 3 november 2021 door Julia Merkus. Hoofdletters gebruik je in twee situaties: aan het begin van een zin en bij namen. Je gebruikt ze bij namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen.
Het woord gemeente is een soortnaam en wordt in de regel klein geschreven. Dat geldt in principe ook als het woord wordt gevolgd door de naam van de gemeente.
Schrijf je gemeente/Gemeente en provincie/Provincie met een hoofdletter of een kleine letter? De woorden gemeente en provincie krijgen in principe een kleine letter. In bijvoorbeeld de gemeente Gouda en de provincie Overijssel is de kleine letter het gebruikelijkst, zowel in aardrijkskundig als in bestuurlijk verband.
In de trits 'gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk' schrijven we alleen die laatste overheidslaag met een hoofdletter.
Een aardrijkskundige naam schrijven we met een hoofdletter.
Deze regel geldt voor plaatsen, streken, landen, maar ook bijvoorbeeld voor bergen, rivieren, woestijnen, hemellichamen.
Een aardrijkskundige naam krijgt een hoofdletter, ook in een afleiding: Amsterdam, Amsterdams. Een soortnaam krijgt wel een kleine letter, vergelijk Champagne (de landstreek) en champagne (de drank).
Aardrijkskundige namen én hun afleidingen schrijf je altijd met een hoofdletter. Het is ook Fransman, Franssprekend en Franstalig. Alleen als een aardrijkskundige naam niet meer als zodanig wordt gebruikt, maar als een aanduiding voor iets anders fungeert, vervalt de hoofdletter.
De bestuurscolleges van een provincie zijn Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten. Hoewel het ook hier in feite om soortnamen ('algemene woorden') gaat en je dus kleine letters zou verwachten, worden Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten gewoonlijk met hoofdletters geschreven, als namen.
De wethouders en de burgemeester besturen de gemeente. Ze zijn samen het college van burgemeester en wethouders (college van B&W).
Je kunt als aanhef 'Geacht college' schrijven, dit verwijst naar het college van Burgemeester en Wethouders.
GS en PS: Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten zijn meervoud.
Rijk met een R
Het gaat om een horizontale, gezamenlijke activiteit. 'Rijk' schrijf je dan met een kleine r. ' 'Tegelijkertijd is het zo dat er wel degelijk hogere en lagere overheden bestaan. Het Rijk kan bepaalde bevoegdheden uitoefenen over ondergeschikte overheden.
Aardrijkskundige namen schrijven we met een hoofdletter. Ze behoren namelijk tot de categorie van de eigennamen.
Hoe schrijf je de aanduiding noord, zuid, oost of west in combinatie met een plaatsnaam? Samengestelde aardrijkskundige namen (zoals Noord-Holland) krijgen altijd een hoofdletter bij het eerste woord, dan een koppelteken (streepje) en dan weer een hoofdletter bij de naam: Zuid-Limburg.
Toelichting. Als een aardrijkskundige naam uit verschillende delen bestaat, wordt elk van die delen met een hoofdletter geschreven.
We schrijven het bijvoeglijk naamwoord Grieks ('van, uit, betreffende Griekenland') dus met een hoofdletter. In een samenstelling schrijven we een koppelteken vóór een woord met een hoofdletter: oud-Grieks.
Schrijf de naam van een taal, een dialect of een andere taalvariëteit met een hoofdletter. Een taalnaam die is afgeleid van een aardrijkskundige naam, behoudt de hoofdletters van de aardrijkskundige naam.
Volgens de hoofdregel schrijven we eigennamen met een hoofdletter en soortnamen met een kleine letter. Het onderscheid tussen eigennaam en soortnaam is soms subtiel.
Als aanduiding voor 'de centrale overheid, de Nederlandse (of Belgische) staat' is het Rijk juist. De aanduiding is al lange tijd in deze vorm ingeburgerd, ook al is het geen eigennaam.
Een 'gewoon' beschrijvend woord als stadhuis krijgt een kleine letter.Het wordt namelijk niet beschouwd als een eigennaam, maar als een 'soortnaam'. Een hoofdletter is daarom niet juist, ook al heeft een stad of dorp maar één stadhuis. Dat geldt ook voor gemeentehuis en raadhuis.
3. Op het gebied van cultuur krijgen nationaliteiten, talen, etnische groepen en kunststromingen altijd een hoofdletter!