Wist je dat de pitten van de perzik lijken op die van amandelen. Alleen kan je deze helaas niet eten. De pitten van perziken en nectarines zijn giftig doordat ze cyanide bevatten. Het gif kan schildklierproblemen veroorzaken en er is zelfs kans op het oplopen van een cyanidevergiftiging.
Gifstoffen in pitten
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
Je kunt nectarines met schil en al opeten. Als je de schil toch wilt verwijderen, is dit makkelijk te doen met een scherp mes. Halveer de nectarine door hem rondom in te snijden, verwijder de pit en snijd de vrucht in blokjes of partjes. Als je de nectarine met schil eet, was hem dan goed.
Geen paniek
Mocht je een pit toch per ongeluk doorslikken, dan kan dat niet gelijk kwaad. De pit wordt niet verteerd door het lichaam en wordt gewoon uitgepoept. Als je de pit kapot kauwt kan er wel een kleine hoeveelheid vrijkomen. Dat is ook niet gelijk een probleem.
De nectarine past goed binnen een gezond voedingspatroon. Hij bevat veel vezels, welke helpen je spijsvertering gezond te houden. Eén nectarine (± 100 gram) kan je als één portie fruit rekenen. Volwassenen wordt aangeraden om minimaal 2 porties (200 gram) fruit per dag te eten.
De nectarine is ideaal als gezond tussendoortje voor wie in namiddag nood heeft aan een powerboost. De vrucht is zoet en het vruchtvlees zit boordevol vitamine C. De vitamine bij uitstek om je weerstand of je immuunsysteem een duwtje in de rug te geven. Ook vitamine E zorgt voor extra weerstand.
Huid. Nectarines zijn grote bronnen van vitamine C. De vitamine kan mogelijke UV-schade voorkomen. Vitamine C speelt ook een rol bij de synthese (aanmaak) van collageen, het eiwit dat essentieel is voor de structuur van de huid.
Symptomen. Inademen: Krachtsverlies, hoofdpijn, verwarring, misselijkheid en braken, toename van de frequentie en diepte van de ademhaling, aanvankelijk versnelde hartslag en later vertraagde hartslag, ademhalingsdepressie, ademstilstand, bewusteloosheid en hartritmestoornissen.
Cyanogene glycosiden zijn van nature aanwezige plantengifstoffen in onder andere vlierbessen, lijnzaad, pitten van steenvruchten, bittere amandelen en cassave. Deze plantenstoffen zijn ook te vinden in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen en kersen en in de pitten van peren en appels.
De pitten van citrusvruchten als citroenen en sinaasappels zijn eetbaar. Ze zouden zelfs veel vitaminen en antioxidanten bevatten. Van citroenpitten wordt bovendien lekkere olie gemaakt.
Wist je dat de pitten van de perzik lijken op die van amandelen. Alleen kan je deze helaas niet eten. De pitten van perziken en nectarines zijn giftig doordat ze cyanide bevatten. Het gif kan schildklierproblemen veroorzaken en er is zelfs kans op het oplopen van een cyanidevergiftiging.
Nectarine gevaarlijk voor je hond? De pit van een nectarine bevat cyanide en dat is giftig voor een hond. Het cyanide komt vrij wanneer je hond in de pit bijt. Cyanide zorgt ervoor dat de natuurlijke stofwisseling van je hond niet meer werkt.
Amandelen, die bijna altijd noten worden genoemd, zijn eigenlijk zaden en ze zijn uitermate populair in de keukens over de hele wereld. Amandelen zijn, net als cashewnoten, zeer giftig als ze niet op de één of andere manier zijn verhit.
De steenpit in de mango kun je niet eten. De pit is houtig en afgeplat en zit vaak stevig aan het vruchtvlees vast. Ook de schil is niet eetbaar. Voor gebruik kun je het beste de mango schillen en het vruchtvlees van de pit afsnijden.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
De vergiftiging kan leiden tot een hartaanval, ademnood en de dood. Slechts 1,5 milligram per kilo lichaamsgewicht vormt al een dodelijke dosis. Volgens een recente studie bevatten appelpitjes 3mg amygdalin per gram. Eén pitje weegt gemiddeld 0,7 gram.
Botulinetoxine is de meest giftige stof voor zover bekend. Het verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, die hierdoor verslappen. Ca. 15 nanogram van de stof is voor de mens al dodelijk en het gif behoort daarom tot de meest gevaarlijke klasse biologische wapens.
Volgens sommige studies is een hoeveelheid van 0,5 tot 3,5 mg cyanide per kg lichaamsgewicht reeds dodelijk. De experts van het EFSA zijn van mening dat volwassenen een grote pit (370 mg) kunnen eten zonder de veiligheidsdrempel te overschrijden. Voor kinderen is de dosis natuurlijk veel lager.
Kersen, appels en peren
Vooral kersenpitten zijn gevaarlijk want er zijn slechts twee kapotte kersenpitten voor nodig om een voortijdig einde aan je leven te maken. Appel- en perenpitten zijn wat onschuldiger, daarvan moet je al snel zo'n 100 gram pitten kauwen en opeten voor een dodelijke dosis cyanide.
Cyanide of blauwzuurgas ruikt naar amandelen, de geur kan echter niet door iedereen worden waargenomen. Sommige mensen zijn door een genetische afwijking niet in staat het te ruiken.
Giftige stof cyanide
Dat we de bittere amandel liever niet eten heeft een reden. Deze sierlijke dame blijkt een heuse femme fatale te zijn. Rauw kun je ze alleen in kleine hoeveelheden eten, want ze bevatten de giftige stof cyanide, ofwel blauwzuur. Wil je ze los kopen, dan moet je naar de markt of notenspeciaalzaak.
Beide bevatten vitamine A en vitamine C, maar wel in zeer verschillende hoeveelheden. Zo bevatten nectarines een fractie van de hoeveelheid vitamine C die je in perziken vindt. Nectarines leveren op hun beurt weer ruim twee keer zoveel vitamine A in vergelijking met perziken.
Gedroogd fruit. Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.