Seizoen slaapzakken waarbij de armen eraf geritst kunnen worden zijn ideaal voor de herfst en winterdagen. Zonder mouwen is de slaapzak TOG 2,0 en met mouwen is de slaapzak geschikt voor de wat koudere nachten met TOG 3,0.
Houd een maximum aan van 4.0 TOG om je baby veilig en comfortabel te laten slapen bij een kamertemperatuur van 16-18 °C.
Welke TOG-waarden bij welke babykamer temperatuur
Kamertemperatuur tussen de 16 en 19 graden: 2,5 TOG (romper, slaapzak, laken en dekentje). Temperatuur tussen de 23 en 24 graden: 1,0 TOG (baby in de luier met een lakentje of rompertje).
Je doet er dan goed aan om wijde kleding te dragen van katoen. Je zult bij dit soort warmte temperaturen ongetwijfeld iets zweten. Kies daarom voor kleding met printjes, zweetplekken vallen dan veel minder op! Aanraders zijn: zomerjurkjes, mini rokjes, tuniekjes en shorts.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
Kamertemperatuur / Totale maximale TOG waarde
16-19 °C à houd een TOG waarde aan van ongeveer 2.5. De richtlijn hiervoor is een luier, romper, slaapzak of deken. 20-22 °C à houd een TOG waarde aan van ongeveer 2.0. De richtlijn hiervoor is een luier, romper/laken en slaapzak of deken.
Houd als richtlijn aan dat je jouw baby altijd één laagje meer aantrekt dan jijzelf aan kleding draagt. Ga na of de kamer waar jouw kindje slaapt de juiste temperatuur heeft. En zorg dat je baby de juiste kleding en dekens heeft. Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius.
Lagen kleding
laag 1 : een katoen of wol of wol/zijden rompertje bijvoorkeur lange mouw. laag 2 : bovenkleding zoals een truitje of vestje, broekje , maillot (majo). laag 3 : jas dikte is afhankelijk van buitentemperatuur, muts die goed past, handschoenen. laag 4 : slaapzak of warme deken.
Er zijn vele mogelijkheden om je kind te kleden onder de slaapzak. De meestvoorkomende onderkleding zijn bijvoorbeeld een slaappakje, pyjama, romper met of zonder mouw of enkel een t-shirt.
Zo zie je dat alleen een luier een TOG-waarde heeft van 0.5, maar dit bevindt zich alleen om de billen. Daarom geeft het schema aan dat het boven een kamertemperatuur van 24 °C verstandig is een kindje alleen met een luier in bed te leggen.
Seizoen slaapzakken waarbij de armen eraf geritst kunnen worden zijn ideaal voor de herfst en winterdagen. Zonder mouwen is de slaapzak TOG 2,0 en met mouwen is de slaapzak geschikt voor de wat koudere nachten met TOG 3,0.
In een babyslaapzak kan je baby niet onder de dekens kruipen. Daardoor is het risico dat je baby veel te warm wordt lager en is de kans op verstikking kleiner. Als je een gewatteerde slaapzak gebruikt, is ander beddengoed niet nodig. Een dunne slaapzak kun je eventueel combineren met een laken en een dunne deken.
Je kunt doorgaans kiezen voor een rompertje met korte mouwen met een luchtig shirtje erover, met een kort broekje of zonder broekje en zonder schoentjes. Uiteraard heeft je kindje ook extra bescherming nodig tegen de hoge temperaturen.
Heel handig voor in een autostoel, buggy of als je je kindje in slaap draagt in een doek of draagzak. ergoPouch heeft verschillende TOG-waardes voor hun slaapzakjes en suits. Voor de echt koude nachten raden we 3.5 slaapzakjes of suits aan, of 2.5 TOG met een lekkere pyjama eronder.
Voel of je baby te warm of te koud heeft
Bij je (slapende) baby kan je aan de nek voelen of hij of zij het behaaglijk heeft, maar bij twijfel geven de voeten zekerheid. Voelen die prettig lauw aan dan is het in orde. Koude handen zijn niet ongewoon. Als je baby zweet heeft hij of zij het te warm.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
De veiligste slaaphouding van je baby is op de rug. Op deze manier is het gezichtje helemaal vrij, waardoor je kleintje goed kan ademen. Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt.
Om zeker te weten dat je baby geen koud heeft kun je het best eens voelen in de nek. Indien het eerder klam aanvoelt, wil dit zeggen dat je baby te warm toegedekt is. Voelt dit eerder koud aan, dan is het beter om je baby iets warmer toe te dekken.
Als het erg warm is, kun je de baby laten slapen in een bodysuit, zonder pyjama en in een ongecoupeerde zomerslaapzak. Zelfs in het midden van de zomer, vermijd het maken van baby-slaapshirtless, want hij kon kou vatten tijdens de nacht, omdat tijdens bepaalde fasen van de slaap de temperatuur van het lichaam daalt.
De zomer is in ons land het perfecte seizoen voor een dagje strand. Zelfs op dagen met normale temperaturen van een graad of 22 kun je prima je handdoek uitspreiden. Bij wat meer wind kan het dan wel fris aanvoelen, maar een windscherm maakt veel goed.
Een dag met een temperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag.
De meeste volwassenen vinden een temperatuur tussen de 17 en 19 graden prima om zonder jas - maar met trui - naar buiten te gaan. Bij veel kinderen ligt die temperatuur een stukje lager, omdat ze de hele tijd bewegen. Voor hen is 14, 15 of 16 graden vaak al ideaal om zonder jas naar buiten te gaan.