Onze reuk is het enige zintuig direct verbonden met ons limbisch stelsel, het oerdeel van onze hersenen, waarmee we voelen, herinneren, begeren en gemotiveerd raken. Vandaar dat ons reukzintuig ons meest emotionele, intuïtieve zintuig is.
Het reukgedeelte van je neusslijmvlies bevindt zich in het bovenste deel van de neusholte. Hier zit in het slijmvlies het zogenaamde olfactorische systeem of reukreceptoren. Deze receptoren staan in contact met de hersenen en geven informatie over de geuren door.
Naast, achter en boven de neus liggen diverse holtes, de sinussen. Deze holtes maken het gewicht van de schedel lager, vormen een klankkast voor stemgeluidsversterking en verwarmen de ingeademde lucht een beetje. De bijholtes kunnen verstopt raken bij een verkoudheid.
Hoe je neus in elkaar zit
De neus en neuskeelholte vormen het eerste deel van de ademweg. Het tussenschot verdeelt de neus in een linkerhelft en rechterhelft. De zijwand van elke neusholte bestaat uit drie neusschelpen: de onderste, middelste en bovenste neusschelp. Zo heeft het neusslijmvlies een groter oppervlak.
De neus is een orgaan van gewervelde dieren dat primair dient voor de ademhaling en de reukzin.
De binnenzijde van de neus bestaat uit gevoelig weefsel. De geringste invloeden vanuit de ingeademde lucht, virussen, maar met name irritatie door peuteren kunnen al leiden tot beschadiging van slijmvlies en bloedvaatjes met als gevolg korsten in de neus.
Snot wordt gemaakt in de slijmklieren in je slijmvlies. Je slijmvlies is een dun laagje cellen dat overal langs je luchtwegen zit. In je slijmvlies zitten ook kleine trilhaartjes. Die gaan op en neer en zorgen er zo voor dat het slijm langzaam naar je neus wordt getransporteerd.
De musculus nasalis of neusspier is een platte driehoekige spier die loopt over de neus. De spier beweegt de neusvleugels en daarmee de (rest van de) neus Hij wordt geïnnerveerd door de nervus facialis.
Het herstelde neustussenschot wordt na de operatie op de plek gehouden met tampons in de neusgaten. Zo kunnen slijmvlies, kraakbeen en bot weer aan elkaar groeien. Soms worden op en naast uw neus een aantal pleisters geplakt die uw neus ondersteunen. Meestal worden de tampons 1-2 dagen na de operatie verwijderd.
Door de verminderde bloedtoevoer kan het kraakbeen in je neus afsterven. Door de bijtende chemicaliën in cocaïne kan dit nog sneller gaan. Dit kan resulteren in gaten in je tussenschot in je neus en in extreme gevallen zelfs tot het helemaal weg slijten van het tussenschot.
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.
Soms zijn de neuspoliepen echter klein, verstopt en liggen ze diep in de neus. De arts kan de poliepen dan niet direct zien. Deze poliepen kan hij vaak wel zien via een neusendoscopie.
Om de neus goed te reinigen moet u spoelen met relatief veel volume: ca. 150-250 ml zout-wateroplossing per keer. Pas dan lukt het om zoveel mogelijk korsten en/of overtollig slijm of pus goed uit de neus te krijgen en de neus goed te reinigen. Spoel uw neus met een (licht) “positieve druk”.
Hoe werkt ruiken? Als we ademhalen door onze neus, komen geurmoleculen uit de lucht ons reukslijmvlies binnen. Dat slijmvlies zit bovenin de neus, vlak onder de ogen. Daar binden de moleculen zich aan geurreceptoren en die sturen een signaal door naar de hersenen.
symptomen. De meest herkenbare klachten die passen bij rhinitis zijn niezen, snotteren, loopneus en een verstopt gevoel van de neus. Maar ook gaat het vaak samen met jeuk in en rondom de neus, geïrriteerde ogen, druk en pijn rondom de neusbijholtes.
Functie van de neusholte
De neusholte verwarmt en bevochtigt de ingeademde lucht. Daarnaast filtert de neus meer dan 95 procent van de deeltjes van de ingeademde lucht. Door de ingeademde lucht te verwarmen, bevochtigen en filteren, worden onze luchtwegen beschermd.
Oorzaken van een afgestorven neustussenschot
Een verwonding tijdens of na een operatie, chronisch neuspeuteren, inademing van scherpe en irriterende stoffen, veelvuldig snuiven van cocaïne of een vorm van kanker kunnen alle een gat in het tussenschot veroorzaken.
Bij iedere operatie, ook een neusoperatie, is er sprake van enig risico. Er kan bijvoorbeeld een infectie optreden of een onverwachte bloeding. Dergelijke complicaties zijn echter goed behandelbaar. In de praktijk zijn complicaties bij een neusoperatie zeldzaam.
Bij chronisch gezwollen neusschelpen zal de KNO-arts u eerst medicijnen voorschrijven om te proberen om de zwelling te verminderen zodat u weer beter door uw neus kunt ademen. Als de medicijnen niet of onvoldoende werken en u heeft veel last van neusverstopping, dan kan een operatie van onderste neusschelpen helpen.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Atrofische rinitis is een chronische aandoening van de neusholten. Het slijmvlies van de neus wordt dunner en droogt uit. Soms is ook het onderliggende kraakbeen en bot aangetast. In de neus treden bloedingen op en er vormen zich korsten, die een onaangename geur kunnen verspreiden.
Nisita® wordt door veel huisartsen en KNO artsen aangeraden om het herstel van beschadigd neusslijmvlies te bevorderen. De vetten in de zalf hebben een verzachtende werking en de zouten zorgen voor het slinken van het neusslijmvlies en het herstel van eventuele wondjes in de neus.
Snot eten is gezond
Bovendien: we slikken dagelijks al flink wat snot door, dus maakt het weinig verschil als je in je neus peutert en daarbij een paar extra (opgedroogde) snotjes opeet. Gezond is het dus niet per se, maar het kan ook geen kwaad.
Snot bevat, net als speeksel, wel afwerende stofjes, maar we hoeven onze neusinhoud niet massaal op onze tanden te gaan smeren; poetsen is voorlopig voldoende. Kortom: in de neus peuteren is niet schadelijk en voor sommigen ongetwijfeld heel rustgevend, maar het eten ervan maakt ons niet per se gezonder.
Je slikt een kop snot per dag door. Ongeveer een kwart liter snot loopt elke dag van je neus via je slokdarm naar je maag. En dat is maar goed ook, want snot werkt als kleefpapier en als smeermiddel. Ongeveer een kwart liter snot loopt elke dag van je neus via je slokdarm naar je maag.