Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt en sterft die af. De wonde in de navel geneest en vormt een litteken.
Een navel is een litteken dat is overgebleven nadat de navelstreng bij je geboorte is doorgeknipt. De navelstreng heeft er gedurende de zwangerschap voor gezorgd dat je zuurstof, voedingstoffen en afvalstoffen hebt kunnen uitwisselen met je moeder.
Kuiltje. Aan de binnenkant van de huid gaat 1 bloedvat naar boven, richting lever, en 2 bloedvaten gaan naar beneden, richting blaas. Deze worden niet meer gebruikt en verschrompelen tot een soort strengetjes (medisch woord is ligamentjes). Deze restjes blijven dus altijd in je lichaam zitten.
Waarom moet je jouw navel schoonmaken? Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel. Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.
Na het afvallen van de navelstreng heeft de navel geen medische functie meer. Desondanks wordt de navel zelden verwijderd omdat het dan ontstane litteken minder elastisch is dan het originele litteken. Zelfs bij een buikwandcorrectie wordt de navel verplaatst, dit om esthetische redenen.
Over een navelbreuk
Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping van het buikvlies in de navel. Dit komt door een opening of zwakke plek in de buikwand. Een navelbreuk kan aangeboren zijn, maar ook als volwassene kun je er last van krijgen. Een aangeboren navelbreuk komt voor bij één op de zeven pasgeborenen.
Zo kun je schimmelinfectie navel voorkomen
Was je navel voorzichtig met een zeep die bacteriën tegengaat. En was hem bij voorkeur elke dag. Droog je navel goed af na het baden of douchen om hem droog te houden en niet het middelpunt van een "schimmelfeest" te laten zijn.
Zijn de kankercellen uitgezaaid naar aangrenzende weefsels, dan verandert de vorm van de navel. Er kan een verkleuring, zwelling of een rode dikke rand zichtbaar zijn. Meestal lekt er dan vocht uit de navel.
Het beste is om je navel dagelijks schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep. Je mag ook een washandje of wattenstaafje gebruiken want in tegenstelling tot je oren is je navelbuik een 'zakje' en kun je het wattenstaafje dus niet te diep duwen.
Het holletje of bobbeltje op je buik voorzag je ooit van voedsel en zorgde ervoor dat je in leven bleef. Je navel is een overblijfsel van de navelstreng die van de placenta of moederkoek naar de buik liep. De placenta is van levensbelang, omdat vanaf daar voeding naar de baby gaat via de navelstreng.
Een navelbreuk is een uitstulping van buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Bij druk op de buik, door bijvoorbeeld hoesten en persen, puilt de zwelling naar buiten. Meestal zijn er geen klachten en hoeft u er niets aan te doen.
De breuk ziet eruit als een uitstulping van het buikvlies. Dit heet de breukzak. Op de plek van de breuk zit een zwelling. De zwakke plek of opening in de buikwand heet de breukpoort.
Buikpijn rond de navel, hangt vaak samen met een aandoening van de dunne darm: een ontsteking, zoals de ziekte van Crohn, besmetting met een parasiet of bacterie. Bacteriële infectie.
Tijdens de operatie om die organen succesvol in het lichaam zelf te steken, blijft er enkel een lang litteken over op de buik. In andere gevallen kan een navel gewoon dichtgroeien.
De natuur doet de rest: de navelstreng, bestaande uit drie bloedvaten die in een stevige gelei zitten, droogt uit. Na ongeveer een week valt hij af. Wat overblijft, is een wondje. Dat is aanvankelijk iets opgebold, maar na verloop van tijd trekt het meestal naar binnen: de holle navel.
Nadat de navelstreng is doorgeknipt blijft er een restje zitten: het navelstompje. Dit stompje droogt snel in, wordt hard, kleurt zwart en verschrompeld. Tussen de vijf en veertien dagen na de geboorte valt het stompje er vanzelf af. Wat achterblijft is een litteken: de navel.
Bij een navelontsteking bestaat het gevaar dat bacteriën via de bloed- vaten opklimmen naar de lever, urineblaas en andere organen. Als dit gebeurt, kunnen meer- dere ziektetekenen optreden, zoals sufheid, dikke en pij nlij - ke gewrichten, een opgetrok- ken buik en ademhalings- problemen.
Na uw operatie is het operatiegebied pijnlijk. In de twee weken na de operatie neemt de pijn af. Vooraf wordt pijnstilling met u afgesproken, ook voor thuis. Vlak na de operatie ondersteunt u het wondgebied met uw hand, vooral bij drukverhoging bij hoesten en persen.
Complicaties. Geen enkele operatie is zonder risico's. Zo zijn ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking. Soms ontstaat er door de operatie een bloeduitstorting die de huid rond het litteken blauw kleurt.
Hoe kan een navelbreuk behandeld worden? Als u in de volwassen leeftijd een navelbreuk oploopt, herstelt dit gewoonlijk niet vanzelf. Als u geen klachten ondervindt van de navelbreuk, hoeft er geen behandeling plaats te vinden. Echter, als de darm beklemd raakt in de breukopening, kan wel een operatie overwogen worden.
Let wel: je kunt niet zomaar elke olie in je navel smeren. Tea Tree olie schijnt veilig te zijn, en zou helpen bij infecties en schimmel. Mosterdolie zou helpen tegen bacteriën. En castorolie zou helpen bij het verkrijgen van een zachtere en vollere huid.
Wanneer je sieraden in je (opgerekte) piercings draagt, kunnen daar allerlei resten in achterblijven. Denk hier bijvoorbeeld aan zeep, shampoo maar zeker ook huidschilfers en huidvetten. Deze restjes vormen samen een laagje wat zich aan je sieraden hecht en door de tijd heen op kan bouwen tot een flinke aanslag.
Operatie. De operatie wordt uitgevoerd via een snede op de plaats van de breuk of via een kijkoperatie. De arts heft de uitstulping van het buikvlies op. Daarna herstelt de chirurg de opening of zwakke plek in de buikwand.
Maar dan ook écht elke navel. Dit komt doordat het een litteken is en elk litteken geneest anders. Daarbij wordt de navelstreng ook bij iedereen anders doorgeknipt. Zelfs eeneiige tweelingen hebben een andere navel.