De meldcode en de tenaamstellingscode van de auto worden wel eens door elkaar gehaald. Toch hebben deze twee codes allebei een ander doel. De tenaamstellingscode heeft u nodig bij het overschrijven, schorsen, slopen, uitvoeren of inruilen van de auto. De meldcode heeft u nodig bij het afsluiten van een autoverzekering.
Aanvragen voor iemand anders of zonder Digid of eHerkenning
Zorg dat u de meldcode bij de hand heeft. De meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer . U vraagt een nieuwe tenaamstellingscode aan via de knop 'Tenaamstellingscode aanvragen'.
Tenaamstellingscode: Het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en dat u thuis moet bewaren. De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers. De eerste 4 cijfers ontvangt u bij de aankoop van een voertuig en de laatste 5 cijfers als u de kentekencard ontvangt.
Deel 1 van de tenaamstellingscode staat op een brief die je hebt gekregen bij aankoop van je auto. Het tweede deel vind je bij de kentekencard die je per post thuisgestuurd krijgt. Heb je nog een 'ouderwets' papieren kentekenbewijs? Dan heb je geen tenaamstellingscode ontvangen.
De meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het identificatienummer (chassisnummer of framenummer). De meldcode kunt u achterhalen door de laatste 4 posities van het identificatienummer over te nemen van het kentekenbewijs deel IA of deel I (voertuigbewijs).
U kunt de auto meldcode opvragen bij de RDW. De auto meldcode vindt u op het tenaamstellingsverslag dat u ontvangt als u een auto koopt. De auto meldcode kunt u ook opzoeken op het kentekenbewijs (deel 1B) of de kentekencard van uw auto.
Op het moment dat je een autoverzekering afsluit, heeft de autoverzekeraar de meldcode van je auto en het kenteken nodig. Met de meldcode en het kenteken meldt de autoverzekeraar jouw autoverzekering aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De meldcode is een unieke en een belangrijke code.
Deel 1 van de code bestaat uit de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Het tweede deel van de tenaamstellingscode vindt u in de brief die u krijgt van de RDW, samen met uw kentekencard. Deze wordt een paar dagen na de tenaamstelling per post verstuurd.
Deze code bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer. De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag dat u heeft gekregen toen u het voertuig heeft gekocht. De meldcode staat ook op de kentekencard.
Geldigheid tijdelijk documentnummer
Een tijdelijk documentnummer is - als dit niet gebruikt is - onbeperkt geldig.
Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig legitimatiebewijs (van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs (auto's van voor 2014) of kentekencard van de auto en de negencijferige tenaamstellingscode. De kosten voor het overschrijven van een kenteken bedragen € 10,75.
Nadat uw aanvraag bij ons binnen komt verwerken we deze binnen een aantal minuten. Nadat de aanvraag bij de RDW binnen is duurt het enkele werkdagen voordat u de tenaamstellingscode ontvangt. U ontvangt de code op het hetzelfde adres waar ook uw kenteken geregistreerd staat.
Als u uw voertuig verkoopt, moet u volgende documenten voorleggen aan de koper: de originele verkoopfactuur. het inschrijvingsbewijs. het roze formulier 'aanvraag tot inschrijving van een voertuig', afgeleverd en afgestempeld door de technische controle.
Deel 2: Tenaamstellingsbewijs óf Kentekenkaart
Het tenaamstellingsbewijs is deel 1B (voorheen 'deel II') van het kentekenbewijs. Dit onderdeel omvat de persoonsgegevens van de auto-eigenaar.
Een nieuwe kentekenplaat is alleen verkrijgbaar bij een door de RDW erkende leverancier van kentekenplaten. Je bent verplicht om 2 nieuwe kentekenplaten aan te schaffen. Ook als je er maar 1 kwijt bent.
De meldcode van een auto is een unieke viercijferige code. De code is gelijk aan de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van uw auto. Een verzekeraar heeft de meldcode nodig voor het aanmelden van de auto bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zonder een meldcode kunt u uw auto ook niet verzekeren.
Waar heb je de meldcode voor nodig? Om fouten bij het aanmelden van kentekens te voorkomen, vormt het kenteken en de meldcode een unieke combinatie. Als één van beide niet klopt, lukt het de verzekeraar niet om het kenteken aan te melden bij de RDW.
Het voertuigidentificatienummer (VIN) wordt ook wel chassisnummer genoemd. Het nummer kan ook andere namen hebben, zoals: productienummer, Schepplernummer, Fahrzeugnummer of serienummer.
Let op! De meldcode van je auto staat niet op de groene kaart.
Schade verleden opvragen:
Met een chassisnummer check kunt u eenvoudig het schadeverleden van een auto opvragen. Dit is van belang om te voorkomen dat u later te maken krijgt met hoge kosten als gevolg van verborgen gebreken door bijvoorbeeld ernstige schade in het verleden.
Het polisnummer vind je terug in het vierde vakje van uw 'groene kaart' – het internationale verzekeringsbewijs. In bepaalde gevallen vragen we ook het chassisnummer. Dat bestaat uit zeventien tekens en staat op het inschrijvingsbewijs van de wagen – de 'roze kaart'.
Om een kenteken van een auto over te schrijven moet je in ieder geval achttien jaar of ouder zijn en in Nederland woonachtig zijn. Als jij zelf de koper van de auto bent, moet je persoonlijk de auto op jouw naam laten zetten. Je kunt niet iemand machtigen om dit voor jou te doen, je moet dit persoonlijk regelen.
Trek je kenteken even na bij deze site van de RDW. Er staat ook bij wanneer het voertuig op naam is gekomen, dus je kan zo controleren of de auto ook echt is overgeschreven. Heel simpel! https://ovi.rdw.nl/ Toegevoegd na 40 seconden: Je krijgt als het goed is alleen een vrijwaringsbewijs, verder hoef je niets te doen.
Een kenteken online overschrijven kan alleen via de RDW website (Rijksdienst Wegverkeer). Hiervoor moet je inloggen met je DigiD-code. Tip: download de DigiD app, super makkelijk! Daarnaast heb je ook nog twee documenten nodig voor het overschrijven van je auto (kenteken):