De nieuwe maansikkel is gezien in Saudi-Arabië, wat betekent dat Eid ul-Adha (het offerfeest) op zaterdag 9 juli 2022 zal vallen. Morgen (donderdag 30 juni) zal de eerste dag zijn van de nieuwe islamitische maand Dhull-Hijjah. De dag van Arafah zal vallen op vrijdag 8 juli.
In Nederland en België valt nieuwemaan op 25 september 2022 – 23.54 uur. Met nieuwemaan staat de maan tussen de aarde en de zon en is de donkere kant van de maan naar de aarde gericht.
De maan heeft in de islam geen enkele religieuze betekenis. De enige rol die de maan in de islam speelt, is dat de maan in de islam gebruikt wordt als basis voor de maand- en jaartelling, terwijl de christenen hun maand- en jaartelling baseren op de zon.
6 vragen en antwoorden. Voor moslims zijn het de belangrijkste momenten van het jaar: de ramadan en het aansluitende Suikerfeest. De vastenmaand begint in 2022 op vrijdag 1 april, en wordt op zondag 1 mei afgesloten met een tafel vol zoetigheid.
Is de ramadan schadelijk voor je gezondheid? 'Als je gezond bent, kan de ramadan geen kwaad. Doordat je 's avonds wel gewoon eet, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Het enige nadeel is dat je je energiebalans in de war schopt.
De groet betekent dus iets als Gezegend Feest. Wanneer iemand je Eid Moebarak wenst, is het beleefd om te antwoorden met Khair Moebarak.
Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. In tegenstelling tot de Gregoriaanse kalender die op de zon is gebaseerd en die we in Nederland gebruiken, werkt de islamitische kalender op basis van de maan. Dat betekent dat de ramadanmaand pas begint als het eerste streepje van de maan zichtbaar is.
De islam is de jongste van alle wereldreligies en komt op in de zevende eeuw in het huidige Saoedi-Arabië. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed zijn profeet is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
De Witte Dagen vinden iedere maand plaats tijdens de 13e, 14e en 15e van de Islamitische maand (Hijri). Omdat de Islamitische kalender iedere maand iets korter duurt dan de Westerse zonnenkalender, verschuift ook de “Westerse” dagen waarop deze dagen plaatsvinden.
De Islam-kalender is een “pure” Maan-kalender, dus bestaande uit 12 Maanmaanden (telkens van Nieuwe Maan tot de volgende Nieuwe Maan, dus 29,53 dagen). Een dergelijk Maanjaar is zo'n 11 dagen korter dan een Zonnejaar, waardoor bvb. de maand Ramadan elk jaar ongeveer 11 dagen vroeger valt.
Het islamitische jaar is een maanjaar. Iedere maand heeft 29 of 30 dagen, het jaar is ingedeeld in 12 maanden. Een jaar heeft 354 dagen. Een maanjaar is dus ongeveer 11 dagen korter dan een zonnejaar.
De maan kwam om iets over 10 uur in de ochtend het dichtst bij de aarde. Rond 17:00 is het precies volle maan. Een uur later is de 'supersneeuwmaan' het best zichtbaar. In het zuiden is de maan waarschijnlijk het best te zien, dit komt doordat het in de loop van de dag in het noorden bewolkt wordt.
De volle maan staat gepland op de volgende data: 10 september 2022 om 11:58 uur. 9 oktober 2022 om 22:54 uur. 8 november 2022 om 12:02 uur.
De Maan komt op om 06:34 uur, in het oosten, bij een azimut van 80.0°. Hij gaat om 19:44 uur onder, in het westen, bij een azimut van 274.8°. Zie ook: Hoe laat komt de Maan op? De Maan staat om 13:18 uur in het hoogste punt aan de hemel, op een hoogte van 42.5° boven de zuidelijke horizon.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden. Zij bedachten dat alles op aarde het werk was van bepaalde krachten.
Omdat de ramadan van 2022 in de avond van 1 april 2022 van start gaat, praat ik je graag bij. Wat de ramadan inhoudt? Kort maar krachtig uitgelegd: tijdens de ramadan eten en drinken moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niets. Dus nee, ook geen slokje water tussendoor.
De islam geeft echter aan dat er uitzonderingen zijn. De volgende groepen zijn niet verplicht te vasten: kinderen tot ze pubers zijn, vrouwen die menstrueren, zwanger zijn of borstvoeding geven, ouderen, (chronisch) zieken, reizigers, mensen die zware lichamelijke inspanning moeten leveren.
In een hoek van de Kaäba bevindt zich de Hadjar-ul-Aswad (Zwarte Steen), een steen die volgens de islam uit het paradijs afkomstig is en door Gabriël aan Ibrahim gegeven was. Volgens overleveringen was deze steen eerst wit, maar door de zonden van de mens zwart geworden. In 1996 is de Kaäba grondig gerestaureerd.
Tijdens die vastenmaand eten en drinken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Nu die maand voorbij is, is het tijd voor feest: gebed (in de moskee), eten (veel en lekker), cadeautjes (voor de kinderen) en familiebezoek. Officieel duurt het Suikerfeest drie dagen, maar het 'zwaartepunt' ligt op de eerste dag.
Moslims gebruiken de Arabische term Ied ul-Fitr, letterlijk vertaald: het feest van het verbreken van het vasten. Uiteraard dekt deze benaming de lading uitstekend. Ied ul-Fitr zijn twee Arabische woorden, maar internationaal geaccepteerd en gebruikt.
Tijdens Ramadan begroet men elkaar met de woorden Ramadan Mubarak, Ramadan Mabroek of Ramadan Kareem, wat gezegende ramadan betekent. Deze maand is voor moslims dus een heilige maand, met aandacht voor inkeer en bezinning.