Volgens het
1. Zimbabwe (inflatie) De inflatie in Zimbabwe lag afgelopen april op 75,2 procent op jaarbasis, wat overigens lager was dan het piekniveau van 108,7 procent van oktober 2022.
Frankrijk: 4,3% in 2022, 2,6% in 2023. Duitsland: 6,8% in 2022, 3,2% in 2023. Italië: 5,2% in 2022, 2,2% in 2023. Spanje: 6,5% in 2022, 2,5% in 2023.
Een inflatie van 4,6 procent in juli 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 4,6 procent hoger zijn dan in juli 2022.
Hoe lang gaat de hoge inflatie nog aanhouden? Nog zeker anderhalf jaar, denkt de ECB. De centrale bank gaat voor de eurozone uit van 8,1 procent inflatie dit jaar, 5,5 procent volgend jaar en 2,3 procent in 2024. Dat laatste percentage komt pas in de buurt van de situatie die het ECB graag ziet.
De groei van onze economie valt terug van 4,5% in 2022 naar 0,8% groei in 2023, de inflatie daalt naar 4,2% en de huizenprijzen dalen met 5,1%, aldus onze berekeningen voor 2023.
De inflatie in Nederland behoort tot de hoogste van Europa. Dat komt door erg hoge brandstofheffingen, door een relatief grote afhankelijkheid van gas en – last but not least – door de zwakke euro.
Litouwen (+12,2%)
Het land met de hoogste inflatie in de hele eurozone.
Een beetje inflatie is goed voor de economie. Doorgaans heeft men het dan over zo'n 2 procent. Als de prijzen lichtjes stijgen, hebben consumenten er geen belang bij om hun aankopen uit te stellen en consumeren ze vlot. Dat zorgt voor een blijvende vraag naar goederen en diensten en dus voor werkgelegenheid.
De kerninflatie, zonder voedsel en energie, daalde ligt naar 7,5 procent en blijft daarmee wel hoog. Daarmee is het inflatiecijfer in Spanje uitgekomen op het laagste niveau sinds augustus 2021.
De inflatie daalde onder meer doordat prijzen voor brandstoffen, energie en voedingsmiddelen minder hard stegen, meldt het INE. De Spaanse overheid nam in de afgelopen maanden ook maatregelen om de inflatie enigszins te beperken.
Met een pakket van € 17 miljard voor 2023 wil het kabinet de negatieve effecten van de hoge inflatie zoveel mogelijk dempen. En zo een groeiende groep kwetsbare huishoudens beschermen. Ook wil het kabinet perspectief bieden aan lagere en middeninkomens. Met als uitgangspunt dat werken moet lonen.
Bij een gemiddelde jaarlijkse inflatie van 2.41%, neemt de koopkracht van je vermogen met ongeveer 50% af binnen een periode van 28 jaar. Met name het afgelopen jaar is de inflatie historisch hard gestegen. Zo bereikte de inflatie in september 2022 14.5% en de gemiddelde CPI inflatie in Nederland in 2022 was 10%.
Regelrechte prijsdalingen (deflatie) hebben zich in recente maanden voorgedaan in Cyprus, Griekenland en Letland.
Na IJsland, Noorwegen, Ierland en Denemarken volgt Nederland op de zevende plaats van de duurste landen in Europa. Lukt het je niet langer om hier het hoofd boven water te houden, maar ben je wel gehecht aan dit continent? Dan zou je kunnen overwegen om je bijvoorbeeld te vestigen in Portugal of Kroatië.
Samen met de groeiende vraag heeft dit de prijzen snel doen stijgen. Omdat energie een groot deel van de kosten voor mensen en bedrijven uitmaakt, is de prijs van olie, gas en elektriciteit van groot belang voor de totale inflatie: de helft van de recente inflatiestijging is toe te schrijven aan hogere energieprijzen.
Een normale (lage) inflatie (kleiner dan 2 procent) wordt gezien als gunstig voor de economie: het spoort de consument aan goederen te kopen want uitstel betekent dat men meer moet betalen voor hetzelfde product. Het maakt ook lenen interessant want inflatie knabbelt aan de rente die je op de lening moet betalen.
Hoge inflatie kan leiden tot almaar stijgende prijzen.Hierdoor daalt uw koopkracht en kunt u met uw geld minder kopen. Als veel van de producten die u koopt duurder worden, dan gaat dit ten koste van uw koopkracht. Dat wil zeggen dat u met uw geld – uw inkomsten en uw spaargeld – minder kunt kopen dan vroeger.
Centrale banken grijpen in om de inflatie te beteugelen.
Daarnaast zijn beleidsrentes verhoogd om geld lenen duurder te maken. Het achterliggende idee is dat huishoudens en bedrijven dan minder uitgeven, zodat prijzen minder snel oplopen.
Dit jaar daalt de inflatie aanzienlijk tot 3,9%, maar leidt de doorwerking van hogere energie- en loonkosten alsnog tot steeds hogere prijzen. Ook in 2024 blijft de inflatie hierdoor met 3,8% hoger dan normaal. De economische groei vertraagt; vooral de uitvoer van goederen en de consumptie groeien minder hard.
Na de Verenigde Staten is Nederland het tweede uitvoerland op het gebied van land- en tuinbouwproducten. De Nederlandse economie is ongeveer de vijftiende tot twintigste economie van de wereld, afhankelijk van hoe er gemeten wordt.
Omdat inflatie een percentage is dat aangeeft hoeveel de prijzen stijgen in vergelijking met een jaar eerder, betekent een daling van inflatie niet dat de prijzen weer lager worden. De prijzen liggen dan op een hoger niveau.