Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.
De hortensia is misschien wel de allerbekendste tuinplant, maar minder bekend is dat 'ie giftig is, zowel voor mensen als dieren. Er zit namelijk cyanide in. Je gaat er van braken, krijgt diarree en het heeft effect op de bloedsomloop. Alleen als je het in héél grote hoeveelheden binnenkrijgt, kan het fataal aflopen.
Hortensia. Je zou het misschien niet zeggen, maar ook de mooie hortensia is geen onschuldige plant. De bladeren en bladknoppen zijn namelijk giftig. Zelfs als je kind een kleine hoeveelheid in zijn mond stopt, kan hij al last krijgen van spijsverteringsstoornissen.
Helaas: de mooie Hortensia is giftig voor katten. Het inslikken van het blad of de bessen van de Hulst kunnen tot hartproblemen leiden. Vooral de bol van deze plant is giftig. Ook met de iris is het oppassen geblazen: de hele plant is giftig.
Hortensia's sieren heel veel tuinen. De bloemen kunnen variëren van roze tot blauw. Toch zijn deze prachtige bloemen giftig voor honden; het voordeel is dat ze niet snel een hapje zullen nemen van deze klassieke tuinplant.
Het zijn meestal naaktslakken die de hortensia's aanvreten en ze zijn over het algemeen in de ochtend of de avond- schemering actief. U kunt ze wegvangen of met slakkenkorrels, die in de vakhandel verkrijgbaar zijn, bestrijden.
De buddleja is niet giftig en daardoor ook geschikt voor tuinen, waarin kinderen spelen. Het afsnijden van de uitgebloeide bloemen bevordert een verdere bloeiperiode. Bij goede groei- en weersgesteldheid kan de buddleja een hoogte tussen de 2 en 3 meter bereiken.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Wat moet u doen als uw kat een giftige plant heeft gegeten? Als u ziet of vermoedt dat uw kat bladeren of andere delen van een giftige plant heeft gegeten, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact opneemt met uw dierenarts. Verwijder daarnaast alle plantenresten uit de bek en van het lichaam van uw kat.
Lavendel is een prachtige plant met paarse bloesem. Veel mensen zijn dol op de geur en worden er rustig van. Toch kun je 'm maar beter uit de buurt houden van je kat, want lavendel is inderdaad erg giftig voor katten.
De oleander
Veel wetenschappers beschouwen het als de meest giftige plant ter wereld, meldt Jacobjones.plazilla.com. Een blad van een oleander is genoeg om een kind te doden. Dieren die van de plant eten overlijden binnen een paar dagen. Alle onderdelen van de oleander zijn giftig.
Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland.
Naast rauwe kip, voedsel dat op de grond gevallen is en andere dingen die je achter uit het keuken kastje vist, kunnen deze voedingsmiddelen meer dan alleen wat buikkrampen veroorzaken. Niet de vruchten zelf maar de pitten van kersen, abrikozen nectarines en perziken bevatten veel van de giftige stof cyanide.
Een plant die zo giftig is dat hij vroeger gebruikt werd voor executies: de gevlekte scheerling is gewoon te vinden in bermen langs wegen. Oorspronkelijk was de plant vooral te vinden in Limburg en in duingebieden, maar nu duikt hij overal op.
Een tomaat is een nachtschade die in groene vorm inderdaad giftig kan zijn, al zijn er groene tomatenrassen die wel eetbaar zijn zonder risico's. In de tomatenplant en in het steeltje zit de stof 'solanine' wat op zich behoorlijk giftig is.
Soms treden verschijnselen vrij snel na de opname al op, maar soms ook pas na enkele dagen. Veel voorkomende verschijnselen zijn: Overgeven en diarree. Bloedingen.
Vaak voorkomende symptomen van vergiftiging bij dieren zijn: Maagdarmklachten: misselijkheid, braken, diarree, buikpijn. Braken, speekselen, hoesten, benauwdheid. Neurologische verschijnselen: sloomheid, evenwichtsverlies, opwinding, spiertrillingen, spierkrampen.
Katten houden niet van citroengeur. Citroenschillen in de tuin verspreiden helpt ook. Daarnaast hebben de viervoeters een hekel aan stekelige planten, zoals meidoorn en braam. Kattenkruid trekt ze daarentegen juist aan.
Wijnruit
Zijn blauwgroene blaadjes scheiden een sterke geur af die onuitstaanbaar is voor katten én honden. Net als de citroenverbena heeft ook de ruit of wijnruit medicinale eigenschappen.
Gevolgen voor dieren
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
De lavendel is niet giftig voor mensen of insecten, maar wel voor huisdieren zoals katten, honden en konijnen. Neem bij (of vermoeden van) inname contact op met de huis- of dierenarts.