Een eerste echo via de buikwand, uitwendig, wordt meestal gedaan vanaf 10 weken zwangerschap. Je krijgt wat gel op je buik, zodat de geluidsgolven goed door jouw buik worden geleid. Bij een zwangerschap korter dan 10 weken wordt de echo meestal uitwendig, vaginaal, uitgevoerd.
Dit echo-onderzoek is altijd inwendig (vaginaal). Zo kan de echoscopist dichter bij de baarmoeder en omgeving kijken. Meestal lig je in een houding waarbij het bekken gekanteld is, dat geeft het beste beeld.
Deze echo is uitwendig (via de buik), daarom vragen we je om met een volle blaas te komen (dus niet net vooraf gaan plassen). Mocht het zo zijn dat we geen goed beeld van de zwangerschap kunnen krijgen, dan kunnen we via de vagina een inwendige echo maken.
Na ongeveer 5 zwangerschapsweken kan bij inwendige echoscopie het vruchtje in de baarmoeder zichtbaar worden. Dat is ongeveer 3 weken na de menstruatie. Vanaf ongeveer 6 zwangerschapsweken wordt beoordeeld of het hartje klopt.
Een inwendige echo doet meestal geen pijn, tenzij u al klachten heeft. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten. Heeft u moeite met dit onderzoek, bespreek dit dan met de arts/echoscopiste.
Tijdens deze eerste zwangerschapscontrole wordt de zwangerschap bevestigd, en maken we een (vaginale) echografie om te zien hoeveel baby's er zijn, hoe groot de baby('s) is/zijn en of het/de hartje(s) kloppen. Tijdens de eerste controle controleert de gynaecoloog ook uw gewicht, uw bloed en uw urine.
Waarvoor is de eerste echo? De eerste echo wordt gemaakt om te controleren of het kindje goed groeit en of het hartje klopt. Daarnaast kunnen wij met de echo bekijken hoe lang je al zwanger bent en wanneer je uitgerekend bent. Ook bekijken wij of de baarmoeder er goed uitziet en of er 1 of meerdere kindjes in groeien.
Met een vruchtbaarheidsecho is het niet mogelijk om te zien of de eicel inderdaad bevrucht is. U kunt een zwangerschapstest doen als de menstruatie uitblijft. Ook kan met deze echo niet worden beoordeeld of de eileiders doorgankelijk zijn. Daarvoor is apart onderzoek nodig.
We adviseren je een uur voor de echo niet meer te gaan plassen. Bij deze zwangerschapsduur gebeurt het regelmatig dat we de baarmoeder uitwendig nog niet in beeld kunnen krijgen. In dat geval kunnen we, in overleg, besluiten een inwendige (vaginale) echo te maken.
De vitaliteitsecho wordt gemaakt vanaf 8 weken zwangerschap. Er wordt gel aangebracht op de onderbuik en door middel van een transducer wordt de baarmoeder in beeld gebracht. Het is belangrijk dat de blaas vol is. Wij adviseren 1 uur voor de echo niet meer te gaan plassen.
Persoonsgegevens van de vader; Medische gegevens, o.a. gewicht, lengte, operaties, ziektes, allergieën enz. Ook willen we graag weten of je de waterpokken hebt gehad en of je zelf bent ingeënt; Familie gegevens; Zijn er aangeboren (erfelijke) afwijkingen bij ouders of broers/zussen? (vraag dit evt alvast na);
Het is mogelijk om met een echo te kijken of er sprake is van een intacte zwangerschap of een miskraam. Dit doen we liever niet in de eerste zes à zeven weken van je zwangerschap (gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie). De kans is dan namelijk groot dat je geen kloppend hartje ziet.
De kans op een miskraam vroeg in de zwangerschap is 10 op 100. Hebben jullie bij de echo rond 8-9 weken een kloppend hartje gezien, dan is die kans al veel kleiner en eind nog maar 2 tot 3 van de 100 zwangerschappen in een miskraam .
Er is veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van zowel uitwendige als inwendige echo's. Hierbij zijn schadelijke effecten voor moeder of baby tot op de dag van vandaag niet aangetoond.
Vanaf 6,5 weken zwangerschap is goed te zien of het hartje klopt. Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo zonder hartactie zijn bij deze zwangerschapsduur met echoscopie betrouwbaar te zien. De kans op een miskraam bij een kloppend hartje is dan nog <10%.
Wanneer je zwanger bent, wil je het liefst zo snel mogelijk het hartje van jouw kindje zien kloppen. Dat kan doormiddel van een echo vanaf zes weken zwangerschap en middels een doptone vanaf twaalf weken zwangerschap.
Bij een echografie via de buik is deze vruchtzak pas vanaf de 7de tot 9deweek zichtbaar, afhankelijk van de dikte van de buikwand van de moeder en de positie van de baarmoeder. Op het ogenblik dat een vruchtzak zichtbaar is, kijkt de arts of er ook een vruchtje (embryo) en een hartslag aanwezig is.
U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt binnen 3 werkdagen terecht bij uw behandelend arts. Die bespreekt de uitslag met u.
Je bepaalt zelf of je de 13 wekenecho wilt laten uitvoeren. In principe wordt gestart met een uitwendige echo. Houdt echter altijd rekening met de mogelijkheid dat je toestemming wordt gevraagd om over te gaan tot een inwendige echo om betere beeldvorming te bereiken.
Als de zwangerschapstest positief is kun je vanaf 5 weken de zwangerschap op een echo zien. Wanneer je een positieve zwangerschapstest hebt gehad, maar er niets te zien was op de echo gaat de gynaecoloog het zwangerschapshormoon in je bloed meten.
Bij de uitwendige echo aan het begin van je zwangerschap is het beter dat je een volle blaas hebt, zodat de baarmoeder omhoog geduwd wordt en het beeld duidelijker is. Zorg dat je een volle blaas hebt als je voor een echo komt (drink één uur voor de echo drie glazen water).
Veel water drinken, vezelrijke voeding en veel wandelen. Andere symptomen die kunnen voorkomen in deze periode zijn: spotten, rare dromen, buikkramp, acne, verhoogd reukvermogen en (ochtend)misselijkheid. Je darmen kunnen tijdens je zwangerschap trager werken, maar je blaas draait overuren.
Miskraam 12 weken kans
Het krijgen van een miskraam in week 12 is zo'n 8%. Na deze week neemt de kans hierop gelukkig weer wat af. In de weken 13 t/m 15 is de kans op een miskraam nog maar tussen de 5 en 8%.
Andere symptomen die kunnen voorkomen in deze periode zijn: acne, stemmingswisselingen, buikkramp, groeiende borsten, spotten na geslachtsgemeenschap en aanmaak van meer speeksel. Dit lijkt best wel een lijst met symptomen, maar lang niet iedereen heeft last van alle symptomen.