Bulgur is een bijzondere bereiding van durum (harde) tarwe. Voor bulgur worden de tarwekorrels gestoomd, gedroogd en dan gebroken of grof gemalen. Het is daarom groter dan couscous (dat gemaakt wordt van tarwebloem en water) maar kleiner dan rijst.
Bulgur is een bron van vezels, eiwitten en vitamine B (vooral B11) en zit boordevol mineralen als kalium, fosfor en magnesium. Daarnaast bevat bulgur veel langzame koolhydraten, hierdoor blijf je lang verzadigd. Bulgur is een gezonder alternatief voor bijvoorbeeld cousous of rijst.
In tegenstelling tot couscous is bulgur een volkoren product. Het bevat daardoor meer vezels en ook meer mineralen zoals ijzer en magnesium en diverse B-vitamines. Dit maakt bulgur een prima alternatief voor zilvervliesrijst, aardappels of volkorenpasta.
Hier schittert bulgur echt . Het bevat bijna vier keer zoveel vezels als couscous.
Bulgur. Bulgur is een perfecte vervanger voor couscous en quinoa.
Bulgur : Bulgur is een snelkokende, geparboilde, gedroogde en gebroken tarwesoort die absoluut in de smaak valt bij het publiek. Het is het hoofdingrediënt in traditionele tabouleh en kibbe; u kunt het ook gebruiken als vervanging voor couscous of verwerken in vullingen, soepen of andere gerechten op basis van granen.
Vooral bulgur en couscous lijken veel van elkaar weg te hebben. Op het eerste oog zijn ze bijna niet van elkaar te onderscheiden. Het zijn allebei graansoorten die, ondanks hun uiterlijke gelijkenissen, toch erg van elkaar verschillen in voedingswaarde.
Grof bulgurtarwe kan doorgaans worden gebruikt in elk recept dat om bruine rijst vraagt – ze lijken qua smaak en textuur behoorlijk op elkaar. Fijn bulgur kan worden gebruikt in bijna elk recept dat om couscous vraagt .
Bulgur, (volkoren)couscous en quinoa worden veel gegeten als vervanger van rijst in warme en koude gerechten. Verwerkt in een gerecht lijken ze misschien erg op elkaar, maar de voedingswaarden van deze producten verschillen best wel.
Regelmatige inname van volkoren granen, zoals bulgur, kan de groei van gezonde darmbacteriën bevorderen . Deze bacteriën produceren korteketenvetzuren (SCFA's), die de gezondheid van de darmen en een goede spijsvertering ondersteunen ( 14 ).
En tegenwoordig zie je dat pasta en rijst op hun beurt ook weer vervangen worden door bulgur, couscous, quinoa of spelt. Die laatste graansoorten lijken qua structuur best veel op elkaar, toch zit er echt verschil tussen.
Vezelrijk
Wie bulgur zegt, zegt vezels! Per 100 gram bevat bulgur gemiddeld 10 gram vezels. Vezelrijk eten is erg belangrijk voor een goede stoelgang en darmwerking.
Vergeleken met couscous en quinoa bevat bulgur uitzonderlijk veel vezels, namelijk 8 gram per gekookte kop.Bulgur bevat echter iets minder eiwitten, namelijk 5 gram per kop . De textuur van bulgur verschilt niet zo heel veel van die van couscous en quinoa.
Voor bulgur wordt tarwe gestoomd, gedroogd en tot slot vermalen tot een grove korrel. De smaak is eerder licht nootachtig. De structuur is grover dan die van couscous en heeft meer bite.
Een andere naam voor bulgur is tarwegrutten . (Grutten is een algemene term voor gepelde granen, waaronder haver, rogge en gerst, maar ook tarwe.) Bulgur wordt gemaakt van durum (harde) tarwe en wordt gebroken en gedeeltelijk gekookt voordat het wordt verpakt.
Winnaar: De verschillen tussen couscous en zilvervliesrijst zijn klein. Wat wel opvalt is dat in couscous minder calorieën en koolhydraten zitten en juist meer eiwitten en vezels. Daarom dopen we couscous tot winnaar.
Bulgur (ook: burghul of boergoel) is een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, maar meestal van durum (harde tarwe). De tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken.
Bulgur is echt een lekker product om door je salade heen te doen. Het is lekker, bevat minder koolhydraten dan pasta of rijst en het is ontzettend vezelrijk.
De bewerking van bulgur en couscous lijkt veel op elkaar. Bulgur wordt eerst gestoomd, gedroogd en daarna gebroken. Met couscous wordt deeg gezeefd tot er de bolletjes over blijven. Deze worden ook gestoomd en gedroogd.
Toch wordt het stomen van de couscous vaak onderschat en niet zorgvuldig mee omgegaan. Waardoor de couscous plakkerig en in klonten in het bord terecht komt wordt of te droog wat vaak buikpijn met zich meebrengt. Couscous begin je door deze te stomen in een couscous pan.
Couscous
Couscous is grof gemalen durumtarwe (gries) afkomstig uit Noord-Afrika en wordt vooral in Afrikaanse en Oosterse keukens gebruikt. Ook couscous wordt gekookt en is een prima vervanger voor rijst. Couscous zijn hele kleine bolletjes en hun structuur leent zich uitermate goed voor exotisch getinte gerechten.
Extra smaak toevoegen
Om het wat meer smaak te geven kun je je couscous maken met bijvoorbeeld gezouten water of bouillon. Of breng het naderhand op smaak met wat lekkere olijfolie, citroensap, knoflook of een Marokkaanse kruidenmix.
In bulgur zitten daarnaast vitamine B1, B5 en fosfor, quinoa bevat koper, vitamine E en ijzer en couscous ijzer, kalium, fosfor, calcium en zink. Ook de eiwitten verschillen. Quinoa bevat de meeste (5 gram per 100 gram gekookt), daarna komt couscous (4,3 gram) en ten slotte bulgur met 3 gram.
Glutenvrije alternatieven voor couscous zijn onder andere amarant, rijst, quinoa, gierst, sorghum en bloemkoolrijst .