Vanaf 1 augustus 2021 bestond de mogelijkheid voor ondernemingen waar tijdens de crisis goede resultaten zijn behaald, om over te gaan tot toekenning van een éénmalige coronapremie. De toekenning van de coronapremie werd ingekanteld in het vroegere systeem van de consumptiecheques.
De consumptiecheque is een financiële bonus die Belgische bedrijven aan hun werknemers kunnen geven als beloning voor hun inspanningen tijdens de coronacrisis. Maar de cheque heeft nog een tweede doel. Je kan er mee betalen bij lokale handelaars, horeca-zaken en sport- of cultuurverengingen.
Alle soorten winkels, ongeacht hun grootte – maar geen webshops. De coronapremie kan in een zeer breed netwerk van winkels, ongeacht hun grootte, gebruikt worden, alsook in horecazaken.
Welke omzetdaling moet ik aantonen om in aanmerking te komen voor de subsidie? De onderneming moet een omzetdaling van minstens 60% hebben ten gevolge van vermelde exploitatiebeperkingen door de coronamaatregelen. De periode waarin de omzetdaling zich moet manifesteren loopt van 14 maart 2020 tot en met 30 april 2020.
De consumptiecheque kan aan iedereen worden toegekend of aan een objectief afgebakende categorie binnen het personeel. Een individuele toekenning is uitgesloten. Het statuut van de werknemers, het aantal dienstjaren… kunnen een objectief criterium uitmaken bij de selectie.
Je kunt ze gebruiken om je wekelijkse boodschappen te doen, op restaurant te gaan, cultuur op te snuiven, maar ook om elektrotoestellen aan te kopen. Bij de vakman in je buurt ben je dus aan het juiste adres! Neem contact op met de vakman in je buurt en vraag naar meer informatie over de consumptiecheques.
Sinds 1 augustus 2021 is het toepassingsgebied van de consumptiecheques door de regering uitgebreid. Voortaan kunnen alle Belgische winkels consumptiecheques aanvaarden.Ze kunnen echter alleen in fysieke winkels gebruikt worden, niet in webwinkels.
Hoeveel mag de consumptiecheque maximaal bedragen ? De consumptiecheque mag maximaal slechts toegekend worden voor 300 euro per persoon.
Deze cheque is vrij van sociale zekerheidsbijdragen en belastingen en is aftrekbaar in de vennootschapsbelasting. U moest de consumptiecheque toekennen voor 31 december 2020, maar uw werknemers hebben tot 31 december 2021 de tijd om hem te spenderen. Het maximale bedrag is 300 euro.
Betalen bij IKEA
Sorry, om technische redenen worden consumptiecheques niet aanvaard in de winkel. Je kan ze wel gebruiken in het Zweeds Restaurant, de Zweedse Bistro en de Zweedse shop.
Maaltijdcheques zijn specifiek voor voeding, ecocheques alleen voor ecologische producten. “Maar een consumentencheque gaat veel breder, daarmee kun je zelfs cadeaubonnen betalen”, zegt Marinus. “De netwerken overlappen elkaar dus.”
Consumptiecheques - de koopkrachtpremie
Wij aanvaarden consumptiecheques van Edenred, Monizze en Sodexo, enkel elektronisch. Bij aankoop van een Apple iPhone/iPad of Samsung smartphone/tablet aanvaarden we echter maar voor maximum 1/5 van de toestelprijs aan consumptiecheques.
Wie een koopkrachtpremie heeft gekregen in de vorm van Consumptiecheque en voor uw handelszaak kiest, kan zijn kaart aan de kassa of online gebruiken. Bovendien kan hij de premie eventueel aanvullen met een andere Edenred-oplossing (zoals Ticket Restaurant of Ticket EcoCheque) of met een ander betaalmiddel.
Consumption Pass, de koopkrachtpremie in papieren en elektronische vorm zijn geldig tot 31 december 2024.
Eenmalige coronapremie voor zelfstandigen
Deze coronapremie bedraagt 598,80 euro bruto en zal afzonderlijk belast worden aan 16,5%. Deze premie moet ook opgenomen worden op de fiche 281.18 en wordt aangegeven onder de codes 1309-49 of 2309-19 van de aangifte.
Deze coronapremie is echter onderworpen aan een werkgeversbijdrage van 16,5 % . Als de voorwaarden vervuld zijn, is de coronapremie op fiscaal vlak: vrijgesteld van bedrijfsvoorheffing voor de werknemer; volledig aftrekbaar voor de werkgever (premie en bijzonder werkgeversbijdrage).
Papieren Maaltijdcheques: Ticket Restaurant (Edenred) en Sodexo (alleen geldig met afscheurstrook) Consumptiecheques: Monizze (elektronisch), Edenred (papier en elektronisch) en Sodexo (papier en elektronisch)
De koopkrachtpremie is een eenmalige voordelige premie die je kan toekennen aan je werknemers wanneer je onderneming in 2022 een hoge winst of een uitzonderlijk hoge winst heeft behaald (KB van 23 april 2023 betreffende de koopkrachtpremie).
Deze ecocheques worden uitgegeven door 4 uitgiftemaatschappijen: Sodexo, Edenred, Accor Service en Monizze. Uiteraard accepteren wij deze ecocheques als betaalmiddel in onze winkels.
Ja, je kan in alle Fnac-winkels betalen met consumptiecheques, zowel met de papieren als met de elektronische versie, en dit voor al je aankopen. Handig om te weten: consumptiecheques worden enkel in de winkels aanvaard. Bij betaling online of bij levering aan huis worden geen consumptiecheques aanvaard.
Ze mogen in elke handelszaak worden besteed voor de aankopen van voedingsmiddelen en ecologische producten/diensten. ecologische producten en diensten. Alle consumptiecheques zijn geldig tot 31 december 2024.
"Als één van de toonaangevende aanbieders van tankkaarten met een Europees netwerk van acceptatiepunten en tientallen jaren marktervaring, is UTA Edenred de ideale partner voor onze diensten.
Sodexo is één van de 3 Belgische uitgevers van maaltijdcheques (Lunch Pass). Horeca Vlaanderen leden genieten een voordeeltarief bij Sodexo wanneer klanten via een betaalterminal met elektronische maaltijdcheques wensen te betalen. Edenred is één van de 3 Belgische uitgevers van maaltijdcheques (Ticket Restaurant).
Reizen, parfum, elektro en multimedia, geschenkboxen, wijn, kleding … Ticket Compliments zijn bruikbaar voor een uitgebreid en gevarieerd gamma van geschenken. Zo vindt iedereen wel iets naar zijn zin!