Een aantal aandoeningen die met een CT-scan van de longen kunnen worden aangetoond zijn: Longkanker of tumoren. COPD.
Een CT scan van de longen is met afstand de meest nauwkeurige techniek voor screening naar longkanker en chronische longaandoeningen. Wereldwijd is longkanker de meest voorkomende en dodelijkste vorm van kanker.
Een longfunctietest of spirometrie is een eenvoudige, pijnloze en een betrouwbare manier om de diagnose COPD vast te stellen en duurt ongeveer 45 minuten.
Uw huisarts vraagt naar uw klachten en onderzoekt u.Ook krijgt u een test die meet hoe goed uw longen werken. Dit noemen we een longfunctie-test. De test meet hoeveel lucht u kunt uitblazen en hoe snel.
COPD is een ziekte van de longen die niet kan genezen. Dit komt bijna altijd door roken. Klachten zijn hoesten, slijm, benauwd zijn of moe zijn. Stoppen met roken, bewegen en gezond eten zijn heel belangrijk bij COPD.
Chronische bronchitis of longemfyseem
De bronchiën zijn de vertakkingen van je luchtpijp naar je longen. Daardoor maakt je lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger. Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in je bloed komt.
Adem zo diep mogelijk in door uw neus of mond en houd uw adem 2 á 3 tellen vast. Adem rustig uit door uw mond met getuite lippen. Neem de tijd om alle lucht uit te blazen. Adem zo rustig mogelijk in door uw neus of mond.
COPD is een ingewikkelde aandoening. Veel mensen met COPD hebben ook andere problemen. We doen ook onderzoek naar deze problemen. Dit doen we bijvoorbeeld met bloedonderzoek, hartonderzoek of een botscan.
De klachten zijn niet altijd even erg: de meeste mensen hebben goede en slechte dagen. Daarnaast hebben veel mensen met COPD 's nachts en 's ochtends meer last dan de rest van de dag.
Als u wilt weten of uw ademhalingsproblemen door COPD komen, kunt u uw arts vragen een longfunctietest (spirometrie) uit te voeren om de luchtstroom te meten. De arts zal u vragen of u rookt of hebt gerookt, of u gezond eet en voldoende beweegt.
Sommige mensen met COPD hebben extra last van warm weer, of van koud en vochtig weer. Koude en vochtige lucht kan de longen prikkelen. Je kunt je daar op kleden of, in overleg met je arts, je medicijnen meer of minder gebruiken.
Pijn komt het meest voor bij matig-ernstige COPD en is gerelateerd aan comorbiditeit en voedingstoestand. Via verschillende mechanismen zou COPD tot pijn kunnen leiden.
Longarts. Uw behandelend longarts zal u zelf uitleg geven over COPD en de achtergronden, oorzaken, uitlokkende factoren en behandeling ervan. Ook zal hij u wijzen op het bestaan van de informatie die u nu aan het lezen bent en andere relevant informatiemateriaal, bijvoorbeeld van het Longfonds en Longpunt.
Het NELSON-onderzoek, een Nederlands-Belgisch bevolkingsonderzoek naar longkanker, heeft aangetoond dat dankzij een CT-scan van de longen, longkanker in een veel gunstiger stadium kan worden ontdekt. Daardoor wordt de kans op overlijden met bijna 26 procent verlaagd.
Op de CT-scan zijn je longen heel goed zien.Zo kan de longarts precies zien waar de afwijking zit en of er meer afwijkingen zijn. Op de CT-scan is ook te zien of de lymfeklieren rondom de longen vergroot zijn. Dit kan een teken zijn van uitzaaiingen in de lymfeklieren.
Wat kun je uit een CT-scan afleiden? “Je kunt interne organen bekijken zoals longen, lever, hart of hersenen.Maar ook botstructuren, breuklijnen, prothesemateriaal en gewrichten zijngoed zichtbaar. Bovendien kun je met een scan bekijken waar een bepaalde afwijking in een orgaan zich bevindt.
De levensverwachting van mensen met COPD is korter dan die van gezonde mensen. Voor iemand die rookt is de levensverwachting in GOLD fase 1, 0 tot 3 jaar korter. In GOLD fase 2 is de levensverwachting 2 tot 3 jaar korter. In GOLD fase 3 en 4 is de levensverachting 5 tot 8 jaar korter.
COPD-patiënten hebben naast klachten ook vaak bijkomende complicaties, die het ziektebeeld verergeren. Veel voorkomende complicaties zijn bacteriële en/of virale luchtweginfecties en bijwerkingen van medicijnen. Een complicatie die weinig voorkomt, maar wel ernstig is, is cor pulmonale.
Als je als patiënt je goed aan de beweeg- en leefregels houdt, kan COPD heel lang stabiel blijven. Belangrijk is het zoveel mogelijk voorkomen van eerder genoemde longaanvallen.
Bij COPD lukt dit minder goed en moet u vooral hoesten om de slijmen te verwijderen. Meestal zijn de slijmen helder wit of gelig. Gekleurde fluimen en bloed in de fluimen kan wijzen op infectie of andere aandoening en rapporteert u best aan de huisarts.
Bij een longaanval worden COPD-klachten ineens erger. U merkt dat u veel meer last heeft van benauwdheid, hoesten of slijm. Het is belangrijk dat u een longaanval snel herkent en snel een behandeling krijgt. Een longaanval-actieplan kan u helpen om de klachten snel te herkennen.
Dat kan.Het verloop en de levensverwachting bij COPD is niet helemaal te voorspellen. Sommige mensen hebben een lichte vorm die niet snel verergerd en kunnen dus oud worden met deze ziekte. Er zijn ook mensen die jarenlang doorleven met een ernstige vorm.
Wie kortademig is, gaat vaak hijgen. Dit komt omdat het voelt alsof een deel van de longen dichtzit en u daardoor korte ademteugen neemt. Een piepende ademhaling komt ook voor. Dat klinkt als een ballon waaruit je langzaam lucht laat ontsnappen.
Door COPD ben je vaak benauwd. Daarom heb je waarschijnlijk een puffer met een luchtwegverwijdend medicijn nodig. Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de spiertjes rondom je luchtwegen zich ontspannen, waardoor je luchtwegen zich verwijden. Hierdoor adem je gemakkelijker.
Bij patiënten met COPD is een minimaal gebruik van zuurstoftherapie aan te bevelen, omdat deze patiënten karakteristiek het risico lopen op het vasthouden van CO2 (hypercapnie). De literatuur toont aan dat zuurstof niet mag worden toegediend voor de drempel van 90-92% is overschreden.