Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.
Met het rijbewijs B plus mag je een auto met aanhangwagen besturen met een totaalgewicht (auto + aanhanger) tot 4.250 kilo. Voor een zwaardere combinatie heb je het rijbewijs BE nodig. Voor het behalen van een rijbewijs B+ doe je, naast je rijexamen voor je rijbewijs B, een aanvullende test.
Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heeft u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
U mag dan met een B rijbewijs rijden. De aanhanger is zwaarder dan 750 kg en in combinatie met de auto meer dan 3500 kg maar minder dan 4250 kg. U mag dan alleen met een B+ en BE rijbewijs rijden. De aanhanger is zwaarder dan 750 kg en in combinatie met de auto weegt het totaal meer dan 4250 kg.
Aanhanger trekken met rijbewijs BE
Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen); onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen).
Een bestuurder met rijbewijscategorie C1 mag rijden met een voertuig waarvan de toegestane maximum massa tussen de 3500 kg en 7500 kg ligt. Een bestuurder met rijbewijs categorie C1 mag met een voertuig altijd een aanhanger of oplegger met een toegestane maximum massa van ten hoogste 750 kg trekken.
Bij vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3.500 kg ben je verplicht om in het bezit te zijn van rijbewijs C. Voor 'lichte' vrachtwagens waarbij de toegestane maximummassa tussen de 3.500 kg en 7.500 kg ligt is rijbewijs C1 voldoende.
Rijbewijs BE
Voor het trekkende voertuig geldt een toegestane maximum massa van 3.500 kg. Ook voor de aanhanger geldt sinds januari 2013 een maximum gewicht van 3.500 kg. Je moet je wel altijd aan deze maximaal toegestane gewichten houden.
Als het maximale gewicht van een aanhangwagen met eigen kenteken minder is dan het ledig gewicht van uw auto, en het ledig gewicht van uw auto is minder dan 1750kg, dan mag u deze aanhangwagen rijden met rijbewijs B, dit geldt ook voor een tandemasser aanhangwagen.
Naast de meerdere kilo's die je mee mag nemen in een aanhanger, zijn er meer redenen voor het halen van een rijbewijs BE. Zo krijg jij tijdens je praktijkexamen het rijden met aanhanger goed onder de knie en heb jij beter de controle over je auto en de aanhanger. Daarbij is het veiliger.
een aanhanger van maximaal 3.500 kilo toegestane maximum massa (TMM). Met rijbewijscategorie B+ (code 96) mag u met een auto trekken: iedere aanhanger als de auto en aanhanger samen niet boven de 4.250 kg toegestane maximum massa (TMM)) uitkomen. De auto (trekkend voertuig) mag niet meer dan 3.500 kilo wegen.
De maximale lengte voor een aanhangwagen is 12 meter. Dit is gemeten vanaf hart koppeling tot achterzijde aanhangwagen. De totale combinatie mag echter niet langer zijn dan 18 meter. Deze maximale lengte staat vast voor een auto met aanhangwagen.
Met rijbewijs B mag je auto van maximaal 3500 kg ( kan ook een busje zijn), scooter, bromfiets, snoerfiets, brommobiel en een tractor rijden. Je mag ook een aanhanger of een oplegger rijden alleen als het niet meer dan 750 kg is.
Een BE-trekker heeft alleen een cabine en een koppelschotel om een aanhangwagen (BE-trailer) aan te koppelen. In de praktijk worden deze voertuigen ingezet voor het transport van goederen.
Wat kost het praktijkexamen auto met aanhangwagen? In 2022 kost dit examen bij het CBR € 122,50. Dit bedrag maakt je rijschool over aan het CBR.
Het voertuig blijft bepalend. In de praktijk geldt een waarschuwing bij overbelading tot en met 5%. In de overige Europese landen gaat men verschillend om met de marges bij overbelading. De kans op een bekeuring of de eis om lading te lossen kan in het buitenland aanmerkelijk groter zijn.
Wie z'n camper te zwaar heeft beladen, moet uiteraard spullen thuis laten. Maar je kunt ook bij de RDW de toegestane maximummassa van het voertuig laten opwaarderen, mits dat technisch haalbaar is. Wel moet je dan ook in het bezit zijn van een C- of C1-rijbewijs. Kijk voor alle wetgeving op de website van de NKC.
Theoretisch kan de minste overbelading van een camper leiden tot een boete en/of kan verlangd worden dat lading wordt verwijderd. In Nederland wordt in de praktijk een overbelading van 5 procent gedoogd. Boetes liggen in Nederland tussen de 120 en 470 euro. In het buitenland gelden andere bedragen en regels.
Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.
BE rijbewijs praktijkexamen
De kosten zijn op dit moment bij het CBR € 315,25 euro. Bij onze ANWB eendaagse opleiding voor het BE rijbewijs zijn deze kosten voor het praktijkexamen inbegrepen in de pakketprijs.
Minimum leeftijd van 18 jaar. In het bezit zijn van een rijbewijs B. Een praktijkexamen afleggen voor het rijden met aanhanger.
Met een rijbewijs B mag je auto's en busjes besturen met een totaalgewicht van maximaal 3500 kg en met maximaal 8 zitplaatsen (exclusief de bestuurder). Voor bussen zwaarder dan 3500 kg of met meer dan 8 zitplaatsen heb je een vrachtwagenrijbewijs (rijbewijs C) respectievelijk busrijbewijs (rijbewijs D) nodig.
N1 BA zijn begrippen uit het Belgische "Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen". Dit is een Nederlands Politie forum.
Het C-rijbewijs mag behaald worden vanaf 18 jaar, mits men de beschikking heeft over een geldig B-rijbewijs. Om met een aanhangwagen/oplegger te rijden die zwaarder is dan 750 kg moet er een aanvullend rijbewijs worden gehaald, het CE-rijbewijs.