Ja, dat kan. Het Voedingscentrum adviseert wel om niet teveel producten die cafeïne bevatten in te nemen wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft en dit te beperken tot 300 mg cafeïne per dag.
Het wordt aangeraden om, tijdens je zwangerschap, niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnen te krijgen. Het hangt wel af van welke soort koffie het is en hoe groot de kopjes zijn. Maar meestal is dit ongeveer 1 tot 2 kopjes per dag. Of een glas cola en daarnaast nog 1 kopje koffie.
Dat cola miskramen op zou wekken ligt aan het feit dat cola cafeïne bevat. Zoals hierboven gezegd is hier echter geen wetenschappelijk bewijs voor, maar zijn er wel vermoedens. Koffie bevat zo'n drie keer zoveel cafeïne dan cola. In theorie zou de kans op een miskraam bij het drinken van koffie dus groter zijn.
Ja, light-frisdrank en andere light-producten zijn veilig om te nemen, ook als je zwanger bent. De zoetstoffen zijn niet schadelijk voor je ongeboren kind. De zuren in frisdrank zijn alleen niet goed voor je tanden.
Wil je helemaal geen cafeïne gebruiken, kies dan voor één van onze cafeïnevrije producten, zoals Chaudfontaine, Fanta, Sprite of de cafeïnevrije variant van Coca‑Cola zero sugar.
Mag je frisdrank als je zwanger bent? Gelukkig kan het drinken van frisdrank en vruchtensap geen kwaad tijdens de zwangerschap. Echter is het lang niet zo gezond als het drinken van gewoon water, omdat er natuurlijk ontzettend veel suiker in frisdrank zit, wat voor je tanden en je bloedglucose niet bepaalde goed is.
Dat betekent bijvoorbeeld dat je als (zwangere) vrouw van 60 kg, 2400 mg aspartaam per dag mag binnenkrijgen. Een blikje light frisdrank bevat ongeveer 185 mg aspartaam. Oftewel: je mag maximaal zo'n 13 blikjes per dag drinken, volgens verschillende onderzoekers. Ook als je zwanger bent.
Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van hevige ochtendmisselijkheid hebben minder kans te bevallen van een jongetje. Onderzoekers aan de Colombia Universiteit toonden aan dat meer dan de helft van de vrouwen met de klacht een meisje kreeg.
Door de toevoeging van veel suiker wordt dit voor de menselijke smaak gemaskeerd. Wat tandbederf kan veroorzaken, slechte tanden en kiezen kan schade veroorzaken aan je gehele gezondheid. Slecht genoeg dus, om je zoon aan te zetten tot het minder drinken van cola. Hou het op maximaal 1 glas per dag.
Als je de zwangerschap wil stoppen verwijst de huisarts je naar een (abortus)kliniek. Je kan ook direct een afspraak maken bij een kliniek, zonder naar de huisarts te gaan. Daar praat je ook eerst met een arts die jou kan helpen bij jouw keuze. Als je de zwangerschap wil stoppen, spreek je daarna een behandeling af.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
De eisprong en de eventuele bevruchting vinden meestal plaats 2 weken na het begin van je laatste menstruatie. Tussen de bevruchting en de geboorte liggen ongeveer 266 dagen of 38 weken. De vermoedelijke bevallingsdatum is maar een richtdatum.
Zwarte en groene thee bevatten de meeste cafeïne en zijn daarom eigenlijk een no go tijdens de zwangerschap. Witte thee bevat minder cafeïne dan groene en zwarte thee en daarom mag je dagelijks gerust één of twee kopjes witte thee drinken.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Water vult het verloren vocht in het lichaam aan, maar dat doet thee ook. Dat zegt Carrie Ruxton van Kings College London in de European Journal of Clinical Nutrition. Thee drinken geeft naast de noodzakelijke vochttoevoer immers ook nog eens antioxidanten die het lichaam beschermen.
Wil je liever geen cafeïne innemen? Kies dan voor Coca‑Cola zero sugar cafeïnevrij. Andere cafeïnevrije producten van Coca‑Cola zijn Fanta, Sprite, Fuze Tea, Aquarius en Chaudfontaine.
Koffie en zwanger: wat wordt aangeraden? De meeste artsen raden zwangere vrouwen aan om niet meer dan 200 mg cafeïne per dag te nemen. Afhankelijk van welke koffie je drinkt, is dit ongeveer een tot drie kopjes per dag. Nog beter is om tijdens je zwangerschap helemaal geen cafeïne binnen te krijgen.
Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten.
Gelukkig zijn cafeïne houdende dranken, zoals koffie, cola en zwarte thee, niet direct schadelijk voor je kindje. Hierbij geldt natuurlijk wel: geniet met mate. Dus wil je toch graag koffie, zwarte thee of cola drinken tijdens je zwangerschap? Beperk je dan tot één kopje of glas per dag.
Het voedingscentrum adviseert 3 tot 4 koppen echte thee op een dag als je zwanger bent. Zwarte thee bevat meer cafeïne dan groene en witte thee. Als je veel thee drinkt kun je daarom beter voor die laatste twee kiezen.