Schuim in de jacuzzi wordt vaak veroorzaakt door chemicaliën en middelen die niet in het water behoren. Zo kan in zwemkleding vaak nog wasmiddel of wasverzachter zitten wat de schuim in de jacuzzi veroorzaakt.
De eerste tip voor wat te doen tegen schuim in het bubbelbad klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar is zeker effectief. Laat het schuim gewoon eens lekker zijn gang gaan door de massagejets en pompen aan te zetten. Vervolgens kun je met een schepnet al het grote schuim uit het bad halen.
Door regelmatig met spa onderhoudsproducten het water te reinigen, voorkomt u biofilm. Dit is een proces waarin bacteriën zich hechten aan de wanden en een slijmlaag op het water veroorzaken.
Voelen de wanden van uw spa glad en glibberig aan? Dan heeft u waarschijnlijk last van biofilm. De biofilm op de wanden is makkelijk te verwijderen door de spa leeg te laten en de wanden goed te reinigen met een microvezeldoekje. De biofilm in het leidingwerk kunnen we spijtig genoeg niet handmatig verwijderen.
Om de bacteriën in een biofilm te kunnen doden moet eerst de organische laag verwijderd worden.Pas daarna kan een desinfectant zijn werk doen.Het toepassen van enzymatische reinigingsmiddelen biedt uitkomst.
Over het algemeen geldt dat u per week ongeveer één 20 grams chloortablet nodig heeft voor elke 1000 liter water in uw jacuzzi. Maar let op, dit is slechts een richtlijn. Het is belangrijk altijd eerst de pH-waarde van het water te meten en aan te passen indien nodig.
Het is belangrijk om de jacuzzi drie à vier keer per jaar leeg te laten lopen. Dit is vooral goed als je de jacuzzi veel gebruikt, omdat het water dan meer verontreinigingen kan bevatten. Let er ook op dat als er een groep mensen samen in de jacuzzi hebben gezeten, je het best erna je water kan verversen.
Zo zorgt zout voor zachter water, doordat het natuurlijker is dan chloor. Een ander voordeel is dat het zout na het toevoegen weer terugkomt in zijn oorspronkelijke vorm, zo vormt het een onuitputtelijke bron. Daardoor hoef je maar één keer zout toe te voegen aan je spa in tegenstelling tot chloor.
Ontstaan schuim
Schuim ontstaat in een mengproces tussen een gas en een vloeistof. Voor het mengproces is energie noodzakelijk. Een voorbeeld is het kloppen van slagroom. Ook kan schuim ontstaan als gevolg van een chemische reactie waarbij een gas vrijkomt.
De reden voor overmatig schuim in de wasmachine is: Te veel wasmiddel toegevoegd (overdosering van wasmiddel). Een opeenhoping van wasmiddel en regelmatig wassen op lage temperatuur. Kleding die al verzadigd is met wasmiddelen.
Bij schuimvorming wordt de oppervlaktespanning van een vloeistof verlaagd en daardoor kan er een luchtbelletje ontstaan. Heel veel luchtbelletjes samen vormen schuim. Om te kunnen schuimen moet een stof dus surfactants bevatten. Een bijkomend effect van surfactants is dat ze vet oplossen.
De juiste dosering qua chloor is doorgaans zo'n 10 gram per 1000 liter. De pH- en chloorwaarde van het water dat in uw spa zit dient u twee keer per week te meten. Het ideale moment om chloor en pH Plus of Min toe te voegen is 's avonds.
Het desinfecteren van je water kan je doen met chloor zout of een ozonator. Vervang minimaal eens in de 3 maanden het water en wanneer je jacuzzi dan toch leeg is, maak hem dan direct even goed schoon. Denk hierbij ook aan het schoonmaken van de leidingen.
Vul de whirlpool met warm water tot 5 cm boven de hoogste openingen van de water- of luchtjets. Doseer 50 tot 75 ml van HG hygiënische whirlpool reiniger direct in het bad. Stel het systeem in werking en laat deze gedurende 15 minuten werken. Laat het bad leeglopen en spoel even na met schoon water.
De temperatuur van een Jacuzzi kunt u instellen van 16 tot 40 graden. De meest ideale jacuzzi temperatuur in de winter is 37-38 graden op zomerse dagen kunt u de jacuzzi instellen op 34 graden.
De levensduur van een Jacuzzi
Bij goed onderhoud gaat een Jacuzzi doorgaans minstens 15 à 20 jaar mee, maar dat kan ook best wat langer. Veel hangt af van het onderhoud van jouw bubbelbad.
Al onze jacuzzi's hebben een dagelijkse filtercyclus en zijn uitgerust met een ozonator. Een ozonator speelt een grote rol in het doden van 60% van de bacteriën. Zo bent u er zeker van dat legionella niet kan voorkomen in uw Jacuzzi. Zorg ervoor dat uw ozonator om de 2 jaar wordt vervangen.
Door de grote hoeveelheid chloor die in één keer aan het zwembad is toegevoegd is het verstandig minstens 6 uur te wachten voordat u het zwembad in gebruik neemt. Voeg de chloorshock bijvoorbeeld 's avonds toe zodat u de volgende dag direct kunt gaan zwemmen.
4. Hoe vaak moet ik chloorshock toevoegen? De chloorshock hoef je maar één keer toe te voegen als je het bubbelbad net gevuld hebt met water of als je het bubbelbad na lange tijd weer gebruikt.
Heeft u troebel of vies water in uw spa? Troebel water is doorgaans een teken dat er iets met uw filter aan de hand is. Dit kan zijn dat het filter vies is of dat het kapot is. Reinig het filter grondig, repareer het indien dat nog mogelijk is of schaf een nieuwe aan.
Ieder bubbelbad raakt vervuild door bacteriën.Dit ontstaat onder andere door menselijk gebruik en (weers)invloeden van buitenaf. Deze bacteriën vormen een biofilm in het water en zetten zich ook af op alle vochtige oppervlakken zoals wanden, leidingen en andere onderdelen in de hot tub.
De meest bekende vorm van biofilm in het lichaam is tandplak. Ook in de buitenwereld komen biofilms voor. Een voorbeeld hiervan is een bloemenvaas die te lang staat. Na verloop van tijd komt er een dikke slijmerige laag in de vaas en op de stengels van de bloemen.
Biofilms ontstaan alleen in vochtige omgevingen met een vast oppervlak. Wanneer de laag zichzelf heeft ontwikkeld, ziet die eruit als een slijmachtige substantie. Dit is de EPS-matrix waarin de micro-organismen zichzelf afsluiten.