Citroenolie kun je heel goed gebruiken als cosmetica om je lichaam en huid te behandelen en te verzorgen. Op tal van vlak reinigt het, zowel voor lichamelijk klachten als voor in het huishouden. Het kan uitwendig en inwendig gebruikt worden, maar ook alleen de geur kan al reinigend werking.
Citroenen zijn rijk aan vitamines, vandaar hun zuiverende eigenschap. Maar zo'n citroen kan meer: zo verbant hij mee-eters en verwijdert vlekken van het gezicht. Zo doe je dat: snij een citroen doormidden, smeer het sap over je gehele gezicht en spoel af met koud water. (Appelazijn kan ook van alles trouwens.)
Er is gebleken dat citroenzuur de zichtbaarheid van littekens uit het gezicht vermindert en de huid sneller geneest. Om deze nare plekjes in te perken óf te voorkomen, doe je dit: knijp citroensap op een wattenschijfje en wrijf het over de plekjes. Spoel na met koud water. En dus op natuurlijke wijze (zónder nagellak).
Het ondersteunt je immuunsysteem, heeft een verlichtend effect op je luchtwegen en bestrijdt vermoeidheid. Etherische citroenolie heeft een verzachtende invloed op het hoofd en heeft een zuiverend effect op de huid. Ook nare geurtjes zoals sigarettenrook zijn snel verdreven met het verdampen van deze olie.
Voeg citroenen, aardbeien, papaja en ananas aan je dieet toe, omdat ze boordevol vitamine C zitten en vitamine C helpt meer collageen aan te maken, wat zal helpen de verschijning van rimpels en lijntjes te minimaliseren en zal voorkomen dat meer rimpels worden gevormd.
Maar werkt dit middel echt of is het een fabel? Dit is een fabel. Citroen bevat fruitzuur en kan de huid enorm irriteren. De huid droogt uit en kan vol met bultjes komen te zitten, door het sap van citroen heb je kans op phytophotodermatitis.
Citroen bevat vitamine C dat het aanmaken van nieuwe huidcellen bevordert en het doodt bacteriën. Daarnaast werkt citroen verhelderend waardoor het donkere littekens lichter maakt. Meng voor een nog intenser effect citroensap met honing en smeer dit op je littekens.
Citroenolie kun je heel goed gebruiken als cosmetica om je lichaam en huid te behandelen en te verzorgen. Op tal van vlak reinigt het, zowel voor lichamelijk klachten als voor in het huishouden. Het kan uitwendig en inwendig gebruikt worden, maar ook alleen de geur kan al reinigend werking.
Als je ruwe handen hebt, helpt het om deze 10 minuten in citroensap te weken of om met een citroen in te smeren. Hierna heb je direct heerlijk zachte handen.
“Geen zin om supplementen te nemen? Dan raad ik altijd aan om een glas water met het sap van een halve citroen en een koffielepeltje olijfolie te drinken. Het is een plantaardige detox die je zo goed als niks kost en erg effectief is. Zie het als natuurlijke Dreft voor je lichaam.
Er zit veel vitamine C in citroenwater en dat zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed zijn werk kan doen. Door elke dag een glaasje citroenwater te drinken, kun je voorkomen dat je ziek wordt. Een glas citroenwater kan ook helpen tegen misselijkheid of maagpijn.
Vermindert ontstekingen
Citroenen hebben anti-inflammatoire eigenschappen. Ze helpen ook de zuurtegraad te neutraliseren. Dat is de belangrijkste oorzaak van weefselontsteking.
Citroenzuur wordt natuurlijk gebruikt om de zuurtegraad omhoog te brengen in voedingsmiddelen, maar ook in cosmetica en dat soort dingen. Het is ook een antistollingsmiddel bij het afnemen van bloed en wordt gebruikt bij het etsen van metalen. Maar de allerbelangrijkste toepassing is wel het oplossen van kalk en roest.
De citroen is een heerlijk stuk fruit met een gele kleur en zure smaak dat veroorzaakt wordt door het aanwezige citroenzuur. De citroen wordt gebruikt als smaakmaker in gerechten of drankjes. Zowel het vruchtvlees, het sap en de schil kunnen worden gebruikt.
Citroenzuur reguleert de pH-waarde van de verzorgingsproducten. Dankzij zijn ontstekingsremmende werking is het een goede reiniger voor de huid. Daarom wordt citric acid in huidreinigers en bodylotions toegevoegd. Het is een effectief ingrediënt voor anti-rimpelcrèmes en serums voor de huid.
Sappen in citroen hebben eigenschappen die ervoor kunnen zorgen dat bacteren worden gedoodt. Mogelijk kunnen dus ook de acne veroorzakende C. acnes bacteriënworden verwijdert. Tevens zou citroen kunnen helpen de roodheid en ontsteking van puistjes en littekens te verminderen.
Lekker verfrissend, zo'n schijfje citroen. Het voegt smaak én kleur toe. Geen wonder dat het bij ieder café en restaurant in je frisdrank, water of thee dobbert. En ook bij alcoholische dranken als gin of tequila hoort een citroentje.
Volgens het Voedingscentrum zijn groene thee en zwarte thee het best voor je gezondheid. Maar een ander smaakje is af en toe ook prima: zolang er maar geen suikers in zitten. Een mok warme thee in de ochtend is heerlijk, maar je kunt in de vroege uurtjes ook prima eens ijsthee drinken.
Citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem. Maar let wel op als je te veel maagzuur hebt. Citroenwater kan ook juist zorgen voor oprispingen. Bloeddruk: de flavonoïden in citroen hebben naar alle waarschijnlijkheid een bloeddrukverlagend effect.
Als je 100% natuurzuivere citroenolie wilt kopen, dan zit je goed bij De Groene Linde. We maken unieke mengsels van natuurzuivere etherische oliën voor aromatherapie rondom verschillende levensthema's. Vooral de energetische toepassingen van etherische olie staan daarbij voorop.
Pers het sap van de citroenen uit en zet deze apart. Verhit een steelpannetje met de olijfolie met citroenschillen en de gedroogde rozemarijn of tijm als je die gebruikt. Zodra de citroenschillen boven komen drijven haal je de pan van het vuur en laat je de olie afkoelen tot kamertemperatuur.
Er zijn verschillende etherische oliën die je kan gebruiken als anti muggen olie. Denk bijvoorbeeld aan lavendel olie, pepermunt olie, lemongrass olie, citronella olie of tijm olie. Je kan deze etherische olie in een aroma diffuser doen of in een aromabrander.
Nee, realiseer je dat een oud litteken verwijderen niet mogelijk is. Littekens jonger dan twee jaar zijn afhankelijk van het soort litteken goed te behandelen. Is het litteken ouder dan twee jaar, dan heeft het zich definitief gevormd. De huid zal nooit meer hetzelfde worden als de omringende gezonde huid.
Soms kunnen er ook witte vlekken op de huid ontstaan (hypopigmentatie). Pigment verdwijnt dan, bijvoorbeeld na ontstekingen, eczeem, zweren, infecties, auto-immuunziekte of brandwonden.