Witlof, ook wel witloof of Brussels lof genoemd, is een heerlijke frisbittere groente die je op veel manieren kunt bereiden. Net als andijvie is witlof een variëteit van cichorei.
Cichorei werd vroeger wel als groente gegeten. Tegenwoordig kennen we de gecultiveerde groentesoorten witlof en andijvie beter. Deze soorten komen uit dezelfde familie als cichorei. Van oorsprong komt de plant uit het Middellandse Zeegebied.
We spreken van witlof of witloof. In België is witloof het gebruikelijkst, in Nederland witlof. Witloof is ontstaan in Brussel.
Cichorei stond al sinds de oudheid bekend om zijn waardevolle eigenschappen. De wortel van deze plant is een uitstekende bron van inuline, een natuurlijk prebioticum, waardoor het de immuniteit van het lichaam versterkt, de darmen beschermt en helpt bij het verwijderen van gifstoffen.
Wat is cichorei? Cichoreikoffie komt van de wortels van de wilde cichoreiplant (Cichorium intybus). Wilde cichorei is nauw verwant aan witlof en andijvie. Al sinds de 17e eeuw wordt er een koffieachtige drank gemaakt van de cichoreiplant.
Van de wilde cichorei zijn de bloemen, bladeren en wortel eetbaar. De wortel kun je roerbakken of stoven, maar ook kan de geroosterde wortel als koffievervanger of surrogaat cichorei worden gebruikt.
INULAX - VOEDINGSSUPPLEMENT - CICHOREI-INULINECi - 360 G
Inuline is goed voor een normale darmfunctie, doordat het de darmfunctie bevordert. Het bevat de natuurlijke stof cichorei-inuline, die goed is voor de balans tussen gunstige en ongustige bacteriën in de darmen.
Cichorei is te koop als poeder in de supermarkt of natuurvoedingswinkel.
Wilde cichorei houdt van vochtige grond en een plaats in de volle zon. De wortel kan in stukjes worden gehakt en als pastinaak worden bereid. Het wordt ook gebruikt in koffie of als surrogaat daarvan. Extracten van de wortel werken plasbevorderend, laxerend en hartslagverlagend.
Witlof is rijk aan vitamine C. Wist je dat vitamine C er ook voor zorgt er dat je lichaam het ijzer uit de voeding beter opneemt? Win-win! Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten.
Ja, witlof is gezond.Het bevat weinig calorieën, geen vet en draagt bij de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vezels. Doordat het weinig calorieën bevat kan je er veel van eten. Hierdoor is het bijvoorbeeld een goede manier om je maaltijd meer volume te geven als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven.
Je kunt het rauw eten, stoven, koken of gebruiken als ingrediënt in bijvoorbeeld een saus, soep of stamppot. Witlof is lekker en gezond! Witlof is erg gezond en je kunt er eindeloos mee variëren.Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C.
In tegenstelling tot een prebioticum (goede darmbacteriën) levert een prebioticum zelf geen echte bacteriën. Inuline zorgt ervoor dat goede darmbacteriën zich beter kunne ontwikkelen en handhaven in onze darm. Het beidt dus eigelijk een goede voedingsbodem voor echte darmbacteriën.
Groenlof is een bladgroente en behoort tot dezelfde plantensoort als witlof. De groente wordt ook wel suikerbrood genoemd.
Cichorei kan gebruikt worden als een vervanging voor koffie, terwijl het dezelfde notige smaak heeft. Dit is een gezonder alternatief voor koffie, maar het kan ook gemengd worden om een smaakvoller drankje te creëren met een aantal gezondheidsvoordelen.
Hij staat bekend om zijn goede voedingswaarde als veevoer maar ook bekend als groente (witlof) en de geroosterde wortel als vervanger voor koffie. Medicinaal gezien is de werking van deze plant bloedreinigend, leverherstel, vochtafdrijving, nieren en milt.
Tegenwoordig wordt cichorei geteeld voor de productie van zoetstofvervangers. Dit komt doordat de plant ideaal is om te verwerken tot inuline en fructose. Maar de plant heeft ook een functie gehad als koffie vervanger. In Frankrijk werd cichorei vaak gedroogd en vervolgens gebrand tot een koffievervanger.
De plant is 30-120 cm hoog, heeft een sterke penwortel en een sterk vertakte stengel. De 3-5 cm grote bloemhoofdjes zijn lichtblauw en bevatten alleen lintbloemen. Het hoofdje is enkel in de ochtend geopend. De vruchten zijn nootjes.
Cichorei is een wortelvormende plant die inuline in de wortels opslaat. Het cichorei-extract is ook een beetje zoet, zodat het snoep en de drop 30% minder suiker en 15% minder calorieën kunnen bevatten dan de standaard receptuur.
Inuline wordt verkregen door de extractiemethode, meestal van cichorei, aardpeer (artisjok van Jeruzalem), paardenbloemwortel en ook van agave. De bron van inuline, hoewel het in kleinere hoeveelheden aanwezig is, is ook artisjok, tarwe, uien, bananen en dadels. Deze stof heeft een neutrale smaak en geur.
Sinds de 19e eeuw wordt van de gemalen en gebrande wortels van cichorei een cafeïnevrije drank gemaakt waarvan de ietwat bittere smaak lijkt op die van koffie.
Met de term lekkende darm wordt een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand bedoeld en wordt vaak gebruikt in alternatief medische kringen.
Bambu is een 100% natuurlijke koffievervanger die geen cafeïne bevat en dus helemaal geen invloed heeft op je slaappatroon. Het bevat daarnaast een hoog kaliumgehalte en heeft een positieve invloed op je spijsvertering. Het is een ideaal alternatief voor wie maagklachten krijgt door koffie.