Inbeslagneming dient zorgvuldig en proportioneel te worden toegepast. In deze aanwijzing wordt degene onder wie een voorwerp in beslag wordt genomen, aangeduid als de beslagene. De beslagene is niet altijd de eigenaar van het inbeslaggenomen voorwerp.
Wat is de procedure van in beslag nemen? Iedere opsporingsambtenaar van de FIOD mag voorwerpen in beslag nemen. Wanneer dat gebeurt, wordt er een 'kennisgeving van inbeslagneming' (KVI) opgemaakt.
Beslag is een maatregel die door een deurwaarder (en soms een andere instantie zoals de belastingdienst) getroffen kan worden waardoor iemand niet meer vrij over zijn bezittingen kan beschikken. Door een beslag kunt u als het ware uw vrije eigendomsrechten niet meer uitoefenen.
Volgens art. 95 lid 1 Sv is hij die de verdachte aanhoudt of staande houdt, bevoegd om voorwerpen die door de verdachte worden mee gevoerd, in beslag te nemen. Een burger kan dus, net zoals een opsporingsambtenaar, bij aanhouding voorwerpen in beslag nemen. Er moet dan wel sprake zijn van ontdekking op heterdaad.
Beslag kan gelegd worden wegens:
Waarheidsvinding (bewijsmateriaal) Onttrekken verkeer (voorwerpen in strijd met de wet zoals verdovende middelen of wapens) Verdenking op winsten uit strafbare feiten (wederrechtelijk verkregen voordeel).
Een deurwaarder mag alleen beslag leggen op uw loon of uitkering met toestemming van de rechter of overheid. U krijgt daarom eerst een vonnis, beschikking of dwangbevel. Een vonnis of beschikking is een uitspraak van de rechter. Een dwangbevel is een officiële brief van de overheid.
Je cliënt kan worden geconfronteerd met verschillende wijzen van beslag. De meest voorkomende wijze is loonbeslag (derdenbeslag). Daarnaast kennen we ook beslag op huurtoeslag, zorgtoeslag, bodembeslag, executoriaal beslag en conservatoir beslag.
Het teruggeven van in beslag genomen goederen gaat via het Openbaar Ministerie. Dit kan enkele weken duren. Van belang hiervoor is dat de zaak onherroepelijk moet zijn. Dit houdt in dat de termijn waarin in hoger beroep kan worden gegaan, te weten twee weken na de uitspraak, moet zijn verstreken.
Denk aan drugs, wapens, auto's, geld, telefoons of vuurwerk. Maar ook gegevens op een computer of bijvoorbeeld een bankrekening. De politie mag om drie redenen beslag leggen: om een strafbaar feit mee te bewijzen, om strafbare spullen van straat te halen of om iets af te pakken dat met crimineel geld is gekocht.
3. De bewaarder is bevoegd de bewaring van inbeslaggenomen voorwerpen, voor zover het andere roerende zaken dan geld betreft, te beëindigen na een tijdsverloop van twee jaren te rekenen vanaf de datum van inbeslagneming. In dat geval handelt hij met het voorwerp overeenkomstig artikel 117, eerste lid. 4.
Het beslag is een civielrechtelijke of strafrechtelijke maatregel die iemand de beschikking over een voorwerp of vermogensrecht ontneemt of beperkt ten behoeve van een ander (het civiele recht) of de maatschappij (het strafrecht). In het civiel recht spreekt men ook wel van beslagrecht.
De politie neemt mogelijk een auto in beslag wanneer een snelheidsovertreding wordt begaan die minimaal het dubbele is van het maximum toegestane snelheid. Bijvoorbeeld als er 100 wordt gereden op een weg waar maximaal 50 km/u is toegestaan. Een opmerkelijk voorbeeld deed zich voor in april 2021 in Noord-Nederland.
Sinds 1 april 2021 is het voor de deurwaarder veel makkelijker geworden om beslag op voertuigen te leggen. Beslag leggen kan nu via het kentekenregister. Voorheen moest de deurwaarder het voertuig waarnemen om hierop beslag te kunnen leggen.
Het inbeslaggenomen geld wordt opgeslagen op het politiebureau. Er wordt geregistreerd om hoeveel geld het gaat, waarom iets in beslag is genomen, en van wie het is.
Degene die de verdachte aanhoudt of staande houdt, kan de voor inbeslagneming vatbare voorwerpen, die de verdachte bij zich heeft, in beslag nemen. Wanneer het gaat om aanhouding bij een ontdekking op heterdaad kan dus ook iedere burger deze voorwerpen in beslag nemen.
Conservatoir beslag is beslag dat u via een deurwaarder legt voorafgaand aan een rechtszaak. Bijvoorbeeld op de bankrekening of bezittingen van iemand van wie u geld eist. Zo stelt u de goederen veilig in afwachting van de uitkomst van de rechtszaak.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
De telefoon wordt door de politie meestal in beslag genomen om onderzoek te doen. Op basis hiervan wil de politie bewijs proberen te verzamelen in de strafzaak, bijv. Voor getapte gesprekken of zendmastgegevens hoeft de telefoon niet in beslag genomen te worden.
Hierop staat in ieder geval wat er in beslag is genomen en op welke datum dit heeft plaatsgevonden. Voor het terug krijgen van de auto is het belangrijk dat u in het bezit bent van dit bewijs. Vervolgens zal de Officier van Justitie of een hulpofficier beoordelen of de auto rechtmatig in beslag is genomen.
Als de politie drugs in beslag neemt, worden die altijd vernietigd. Soms houdt de politie een klein beetje drugs achter zodat dit als bewijs kan dienen in de rechtszaak.
Spullen die in beslag worden genomen, komen terecht bij de zogeheten Domeinen: officieel Domeinen Roerende Zaken. De Domeinen is de wettelijke bewaarder van inbeslaggenomen goederen. Als het Openbaar Ministerie besluit dat spullen verkocht mogen worden, dan organiseert Domeinen Roerende Zaken dat ook.
Als wordt besloten het ongeval nader te onderzoeken dan kan dit onderzoek vaak enkele maanden en in complexe zaken soms meer dan een jaar duren. In sommige gevallen gebeurt het onderzoek in samenwerking met de politie. Van elk vervolgonderzoek wordt een rapportage opgemaakt.
Wilt u weten of er beslag op een woning is gelegd? Beslag wordt gelegd als de verkoper schulden heeft. Is beslag op een woning bij het Kadaster ingeschreven, dan staat dit vermeld in de hypotheekinformatie.
Voor beslag is toestemming nodig van de rechter of overheid. Maar ook met toestemming mag een deurwaarder niet overal beslag op leggen. Zo mag hij alleen beslag leggen op spullen van de persoon die de schuld moet betalen.
U kunt een spoedprocedure (kort geding) starten waarbij u de rechter vraagt het beslag op te laten heffen. U doet dit bij de voorzieningenrechter van de rechtbank waar het beslag is aangevraagd. Voor deze procedure is een advocaat verplicht.