'Gutentag' of 'Hallo' is sowieso altijd goed. Ook hoor je in Duitsland veel 'Ciao' (overgenomen van de Italianen) en evenals in Oostenrijk zeggen de Duitsers ook vaak 'Grüß Gott'.
NL: hallo! DE: Guten Tag!
Afscheid nemen doet u met auf Wiedersehen, en aan de telefoon met auf Wiederhören. Informeel kunt u Tschüss en Tschau gebruiken. Vooral als u vaker met dezelfde personen spreekt, gaat u over op het informele taalgebruik. Ook hier de tip: houd in de gaten wat de klant zegt.
'Mahlzeit' is eigenlijk een afkorting van het vroeger gebruikelijke 'Gesegnete Mahlzeit'. En die laatste groet is wederom een ingekort tafelgebed.
Wij hebben typisch Duits eten dat je niet mag missen! In Duitsland zijn bier en schnitzel net zo traditioneel als pizza Italiaans is. Onze Duitse buren houden van lekker eten. Een sappige worst met zuurkool, een stevig biertje en zoete taarten gaan er vlotjes in.
Duitse gasten zijn vaak dol op verhalen uit de regio. Ze willen meer weten over 'Land und Leute' en niet alleen de grote dagattracties in de buurt bezoeken. Duitsers waarderen het als je probeert in het Duits te communiceren.
Wild, vis en paddenstoelen. Waar wij Nederlanders vaak aan moeten wennen, is het feit dat Duitsers veel vis eten dan wij gewend zijn. In veel regio's, zoals het Teutoburger Wald, zijn ze ook gek op allerlei soorten paddenstoelen ('Pilzen').
Oorspronkelijk werd de hoofdmaaltijd in Duitsland, net als vroeger in Nederland, meestal tussen 12.00 en 14.00 uur gegeten, op het werk of op school. Tegenwoordig eten veel families 's avonds een warme maaltijd. Dit gebeurt dan pas rond een uur of acht.
-- 'tschüss' is nu de enige officiële spelling. Dit is de spelling die nu op school wordt onderwezen. Iedereen die de nieuwe (sinds 1996) spellingsregels volgt, schrijft 'tschüss'. Wil je het nog korter, dan is de samenvatting van de samenvatting: -- Het moet 'tschüss' zijn.
Het Poolse woord voor 'hoi' is cześć.
moin (interjection): hallo.
Verspreiding. De groet komt vooral in het zuiden voor en is gebruikelijk in een strook van Saarland tot Hongarije en het noordwesten van Roemenië, maar eveneens in Polen en Kroatië. In Oostenrijk en Tirol is servus de gebruikelijke begroeting.
“Hallo” en “Tschüss” verstaat iedereen, maar om echt in het Oostenrijks te groeten is “Servus” of “Gruβ Gott” toch beter op zijn plek. Wil je echt punten scoren, zeg dan “Gruaβ-di” als je iemand groet.
Een echt typisch Duits ontbijt bestaat niet, maar meestal kun je rekenen op allerlei soorten broodjes en veel jam, vleeswaren en kaas. Ook hardgekookte eieren mogen niet aan een Duits ontbijt ontbreken. Hoewel vaak gedacht wordt dat er ook worstjes geserveerd worden bij een Duits ontbijt, is dat een misvatting.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
De meerderheid in Duitsland is lid van een kerk terwijl slechts een derde van de mensen zegt religieus te zijn. Ter vergelijking; in Nederland betitelt 26% zichzelf als gelovig. Wie in Duitsland kerklid is, betaalt verplicht kerkbelasting. Een systeem waar 84% van de Duitsers op tegen is.
Nederlands heeft eenvoudigere grammatica en is lexicaal meer vergelijkbaar met Engels dan Duits. Daarom zou het juiste antwoord logischerwijs moeten zijn dat: Nederlands makkelijker is! Echter, het leren van een taal is niet alleen een kwestie van hoe vertrouwd de grammatica en woorden zijn met talen die je al kent.
Je zou het misschien niet geloven, maar Duitsers hebben een geweldig gevoel voor humor en zijn dol op lachen. Het punt is gewoon dat niet-Duitsers vaak niet begrijpen wat er zo grappig is. De Duitse humor is gebaseerd op lompe, schijnbaar serieuze opmerkingen, die grappig worden door hun context.
Jullie hebben het vast al wel een keer gehoord: Duitsers hebben geen humor, zijn gierig, arrogant, willen nooit Engels praten wanneer ze in Nederland zijn, zijn erg van de regeltjes en hiërarchie en tegelijkertijd zijn ze ook enorm beleefd. Daarnaast heb je natuurlijk ook bratwurst, bier, lederhose, auto's.
Er is al eerder gezegd dat Duitsers stevige eters zijn. Dat stevige eten begint 's ochtends al met het ontbijt. Dit bestaat over het algemeen uit één of meer van de vele soorten brood en de heerlijke verse broodjes. Als beleg is er jam, vleeswaren, kaas en hardgekookte eieren.
Het populairste eten in Duitsland is zuurkool met braadworst. De meest populaire Duitse drank voor volwassenen is de bier. De bekende duitse 'bratwurst' is een worst van fijngehakt varkensvlees, volgestopt in een darm, dat vervolgens vers, gekookt of gefrituurd gegeten wordt.
Een typisch Duitse snack is toch wel het Haribo snoep. In 1922 werden de o zo bekende gummibeertjes op de markt gebracht en die hebben Haribo zo gigantisch groot gemaakt. Tot op vandaag zijn de beertjes nog steeds een van hun best verkochte producten en zijn er natuurlijk talloze nieuwe soorten snoep bij gekomen.
Iemand formeel begroeten in het Duits-Zwitsers
Als u zakenrelaties of andere personen die u minder goed kent, wilt begroeten, gebruikt u Guetä Tag!, dat goedendag betekent. U spreek dit uit als Goe-eh-ta togg.