De geschiedenis van Bluetooth begint in 1994. De Nederlandse elektrotechnicus Jaap Haartsen werkt op dat moment voor het Zweedse Ericsson aan een technologie om een draadloze verbinding mogelijk te maken tussen een telefoon en een headset.
De naam bluetooth is afkomstig van een Deense Vikingleider, Harald I van Denemarken, ook wel Harald Blauwtand genoemd. Omdat hij verbindingen maakte tussen Scandinavië en het vasteland van Europa, werd aan hem gedacht bij de naamgeving van het communicatieprotocol.
Haartsen bedacht bluetooth, het systeem waardoor apparaten draadloos met elkaar kunnen communiceren. Zijn uitvinding zit in miljarden apparaten in de hele wereld. De Hardenbergse uitvinder ontwikkelde bluetooth in de jaren 90 in Zweden, bij zijn vroegere werkgever Ericsson.
Bluetooth 5.0 is de nieuwste versie van bluetooth. Het signaal is sneller en heeft een groter bereik. In dit artikel lees je meer over de nieuwe versie van de draadloze technologie.
Bluetooth is een methode om draadloos gegevens uit te wisselen tussen twee of meer apparaten. Dat gebeurt met radiogolven. Meestal is één apparaat de zender en het andere apparaat de ontvanger. Een belangrijke voorwaarde is dat de afstand tussen de apparaten niet te groot is.
Maak je bluetooth apparaat niet detecteerbaar
Bij de meest voorkomende bluetooth-aanvallen hebben hackers het gemunt op bluetooth-apparaten die in de buurt zijn en kunnen worden ontdekt. Maak het hackers moeilijker om jouw apparaat te vinden door bluetooth in te stellen op 'niet detecteerbaar'.
Omdat het hacken van bluetooth moeilijk is, en het bereik van het signaal niet erg groot, is bluetooth in principe erg veilig, mits je er verantwoord mee omspringt. Zelfs een deur met het allerstevigste slot houdt niemand buiten als je hem zelf open laat staan.
Bluetooth is een open standaard, wat betekent dat iedereen de technologie vrij kan gebruiken zonder een licentie nodig te hebben. Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen waarom bluetooth al een tijdje bestaat en in steeds meer apparaten zit ingebouwd.
Het bereik van Bluetooth is normaal gesproken zo'n 10 meter, na een meter of 2 viel de verbinding echter al weg.
In 2020 is bluetooth-versie 5.2 uitgekomen met onder meer een nieuwe generatie Bluetooth Low Energy (LE) Audio. Daarmee wordt muziek nog helderder naar je oortjes/hoofdtelefoon gestuurd. Je kunt met deze bluetooth-versie ook je oortjes/hoofdtelefoon met meerdere apparaten tegelijk verbinden.
Jaap Haartsen is de uitvinder van bluetooth-technologie. Met deze open standaard zijn draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand mogelijk, bijvoorbeeld tussen je telefoon en koptelefoon of luidspreker.
Als Bluetooth een verbinding met een apparaat heeft, verbruikt het 2,5 mW. Dat is zo weinig dat je telefoon daar pas na ongeveer 3 maanden leeg van zou raken. Sommige Bluetooth-apparaten trekken meer stroom; de meeste zijn 10 mw. Dat is nog steeds weinig.
Veeg in het Startscherm omhoog en zoek en tik vervolgens op Instellingen. Tik op de Bluetooth Aan/uit-schakelaar om de Bluetoothverbinding in of uit te schakelen. Tik op Bluetooth om een lijst met aangesloten apparaten te bekijken.
Verschil tussen Bluetooth en WiFi in functionaliteit
Met WiFi kan een apparaat, zoals je laptop, via een router een draadloze verbinding krijgen met internet. Met Bluetooth worden apparaten rechtstreeks aan elkaar gekoppeld in plaats van aan een netwerk.
Je bent namelijk heel erg vatbaar voor hackers als je bluetooth altijd aan staat. Hackers kunnen je hacken door met hun eigen bluetooth-apparaat verbinding te maken met jouw apparaat. Iets wat natuurlijk extra gemakkelijk gaat als je je bluetooth altijd aan hebt staan.
BLE is namelijk een asymmetrische techniek, waarbij het leeuwendeel van de verwerkingen door dat aansturende apparaat wordt verricht. De randapparaten hoeven dan nog nauwelijks energie te verbruiken en kunnen daardoor maanden- of soms zelfs jarenlang functioneren op een enkele (knoop)batterij.
Alle verbindingen (gsm, bluetooth, wifi) moeten uit omdat je telefoon daarmee potentieel gevaarlijke elektromagnetische straling veroorzaakt. En je laptop mag niet op schoot tijdens het opstijgen en landen omdat 'ie het gangpad kan blokkeren of door de cabine kan schieten als er iets misgaat.
En andere elektrische apparaten
Ook babyfoons, draadloze vaste telefoons, draadloze beveiligingsapparaten en bluetooth apparaten zenden straling uit die de werking van je wifi kan verstoren.
Zijn er onnodig veel apparaten met een telefoon of tablet gekoppeld, verbreek dan alle niet-benodigde verbindingen. Zorg ervoor dat er de bluetooth verbinding niet gestoord wordt door een materiaal als metaal. Ook een magnetron of wifi-router kan het signaal storen.
Met Dichtbij delen kunnen onder andere foto's, links, documenten en apps gedeeld worden tussen telefoons, en Chrome OS-apparaten. Alle apparaten binnen het Android en Chrome OS-ecosysteem worden middels dit 'protocol' aan elkaar verbonden.
Niet alle TV's zijn voorzien van Bluetooth, maar er is een manier om het toe te voegen. Om Bluetooth toe te voegen aan jouw TV: Controleer of jouw TV Bluetooth-compatibel is. Kijk naar de audio-uitgangen op de TV.
Samenstellingen met 'bluetooth' worden als één woord gespeld.
Geen bewijs voor gevaar
Hoewel er enkele beperkte studies op cellen en dieren zijn die wijzen op mogelijke risico's van niet-ioniserende straling, is er op dit moment absoluut geen wetenschappelijk bewijst dat mobiele telefoons of bluetooth slecht zijn voor de gezondheid.
We willen wel duidelijk stellen dat er geen gekend mechanisme is waarmee niet-ioniserende elektromagnetische straling kanker zou kunnen verwekken, én dat het ook niet bewezen is in studies. Er is namelijk te weinig onderzoek van hoge kwaliteit beschikbaar over niet-ioniserende elektromagnetische golven.
Door het veelvuldig gebruik van een Bluetooth headset wordt straling door het hoofd geabsorbeerd met hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en moeite met focussen als mogelijk gevolg. En in het ergste geval kan overmatige blootstelling aan Bluetooth straling resulteren in onvruchtbaarheid en kanker.