Snoep, chips en snacksGeef je kind niet te veel snoep, koek en chips. Hierdoor krijgt hij een grote hoeveelheid ongezonde vetten, suikers en/of zout binnen. Laat je verder niet misleiden door termen als biologisch of een 'gezond' ogende verpakking. Ook biologische chips of groentechips bevatten veel zout en vet.
Daarom kun je het beste vanaf baby af aan beginnen met het aanbieden van gezonde tussendoortjes. Als je kind wat ouder is kan een stukje taart of wat chips eten als er een feestje is geen kwaad, maar maak er geen gewoonte van. Denk ook aan de portiegrootte. Een klein bakje chips is prima.
Met name gefrituurde aardappelchips (FPC's) zijn de meest gegeten snack, vooral door kinderen. Onderzoek op het gebied van voeding heeft echter aangetoond dat FPC's aanzienlijke hoeveelheden acrylamide bevatten, een bekend carcinogeen en neurotoxine .
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven. Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor.
Chips zijn relatief zout. Gemiddeld bevatten ze 1,4 % zout. Overmatig vet of zout (obesitas, hoog LDL-cholesterol en hoge bloeddruk) behoren tot de risicofactoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Hoe meer risicofactoren je hebt, hoe groter je risico.
Gefrituurde planten, zoals chips, kunnen verschillende chemicaliën vormen, zoals acrylamide, een neurotoxische industriële chemische stof die ontstaat door het frituren van koolhydraten bij hoge temperaturen . Acrylamide is in verband gebracht met verschillende soorten kanker en kan ontstekingen veroorzaken, wat de vermeende rol in de progressie van kanker kan verklaren.
Maeve Hanan, diëtiste en oprichter van Dietetically Speaking, geeft aan dat chips inderdaad veel zout, vet en verzadigd vet kunnen bevatten. Onderzoeken hebben aangetoond dat deze vetten in verband kunnen worden gebracht met negatieve gezondheidseffecten, zoals obesitas, kanker en hartziekten.
VLEES, VIS, SCHAAL- EN SCHELPDIEREN EN EIEREN
Rauwe schaal- en schelpdieren. Rauwe of voorverpakte gerookte vis zoals sushi en gerookte zalm. Rauwe eieren en producten met rauwe eieren, zoals zelf- gemaakte mayonaise of tiramisu (uit de supermarkt zijn deze producten wel veilig). Lever.
Peuters van 1-3 jaar oud krijgen 800 mg natrium per dag aanbevolen , en kinderen van 4-8 jaar kunnen tot 1000 mg natrium per dag krijgen. Net als bij baby's, gaat een beetje al een heel eind met zout en natrium en veel voedingsmiddelen die een kind eet, kunnen aan hun behoeften voldoen. Bijvoorbeeld, 3 oz. harde kaas kan 800-1000 mg natrium bevatten.
Sinds een aantal jaren wordt het eten van kaas afgeraden voor kinderen onder de 4 jaar. Maar waarom wordt het eten van kaas afgeraden voor kleine kinderen? Het eten van kaas wordt afgeraden vanwege de hoge hoeveelheid zout, wat de nieren van jonge kinderen niet goed kunnen verwerken.
Voedingsmiddelen die vermeden moeten worden tot de leeftijd van 4 jaar :
Gummy bear snoep. Plakkerig snoep – toffee, fruitleer. Kauwgom. Harde chips (aardappelchips, tortillachips)*
Ongezonde ingrediënten
“Chips heeft een hoog zoutgehalte, waardoor je met het eten van chips al snel boven de dagelijkse zoutlimiet zit”, vertelt Van der Kruk. “Dat is niet goed, want een te hoog zoutgehalte kan op de lange termijn voor een hoge bloeddruk zorgen en uiteindelijk zelfs leiden tot hart- en vaatziekten.”
Geef uw kind niet te veel voedsel met veel verzadigd vet , zoals chips, koekjes en taarten. Door de voedingslabels te controleren, kunt u voedsel kiezen dat minder verzadigd vet bevat.
Vermijd om gezondheidsredenen toegevoegde natrium en suiker totdat ze 2 jaar oud zijn. Eten zoals zoute crackers, chips, koekjes, gebak en taarten kunnen soms leuk zijn, maar uw kind zal deze eten als ze ouder zijn . Serveer deze voedingsmiddelen minder vaak.
Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Te veel zout in het dieet van uw kind kan leiden tot een verscheidenheid aan chronische gezondheidsproblemen, van hoge bloeddruk en obesitas tot hartziekten en beroertes . Verrassend genoeg weten de meeste mensen niet dat veel van het zout dat we eten al in veel van onze voedingsmiddelen zit.
De nieren van kinderen kunnen nog niet zoveel zout aan, waardoor ze later nierproblemen kunnen krijgen. Je merkt dus niet meteen dat je te veel zout eet, maar pas als je ouder bent. Voor volwassenen met over- gewicht, hoge bloeddruk of diabetes (suikerziekte) is te veel zout extra ongezond.
❌ Het is het beste om kinderen onder de 1 jaar geen extreem zoute kazen zoals fetakaas en halloumi aan te bieden , maar kleine hoeveelheden van de meeste andere kazen (afgezien van zachte blauwaderkaas, ongepasteuriseerde kaas en schimmelkaas) zijn prima.
Hoewel de vis van vissticks van goede kwaliteit is, zou ik het toch nog niet gebruiken voor je zoontje. Er wordt geadviseerd om pas vanaf 9 maanden olie of boter te gebruiken en hoewel je het korstje eraf haalt, krijgt je baby hier toch wat van binnen.
Ieder kind moet genoeg te eten en te drinken krijgen en een huis hebben om in te wonen.Een kind moet kunnen doen en leren wat goed voor hem is. Ouders moeten ervoor zorgen dat dit mogelijk is. Als ouders dit niet kunnen, dan moet de overheid ze helpen.
Wanneer het gerecht niet verwarmd is, zoals bij tiramisu, geef je het beter niet aan je kids.
Zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals chips kunnen slechter zijn dan snoep .
De AAPD zei verder: “De waarheid is dat zetmeel net als suikers tot gaatjes kan leiden, en karamels lossen sneller op in de mond dan crackers… Een cracker is misschien beter voor je figuur, maar het is geen snack die goed is voor je tanden.”
Alle chips zijn ongezond
Chips bevatten veel (trans)vetten, die het cholesterolgehalte in je bloed verhogen. Daarmee loop je meer risico om hart- en vaatziekten te krijgen. Ook de hoeveelheid zout in een zak chips hoef je niét bepaald met een korreltje zout te nemen.
Helaas is het antwoord op de vraag "Zijn chips slecht voor je?" een definitief ja . Zoals voedingsdeskundige Laura Hartung uit Boston zegt: "De meeste chips bieden weinig tot geen voedingswaarde en zijn in feite gefrituurde koolhydraten vol vet met een beetje toegevoegd zout." Oei! Wat nog erger is, is hoe gemakkelijk het is om te veel chips te eten.