Gebruik dagelijks 1 tot 3 eetlepels (5 tot 15 gram) chiazaad. Om de optimale hoeveelheid aan voedingsstoffen uit chia zaden te halen, kun je ze beter eerst vermalen of door je smoothie blenden. U kunt beter geen chia zaad kopen indien u allergisch bent voor chia zaad of een van de daarin aanwezige allergenen.
Een andere vervelende eigenschap van Chiazaden is dat langdurige dagelijkse inname van Chiazaden in redelijk grote hoeveelheden kan leiden tot verslaving. Chiazaad bevat immers veel stimulerende stoffen. Sommige van deze stoffen stimuleren de gezondheid, maar ze kunnen ook een licht verslavende werking hebben.
De zaadjes kunnen eenvoudig worden toegevoegd aan een smoothie, sapje of bakje havermout. Ook kun je ze gebruiken in pannenkoekenbeslag of taartdeeg. Daarnaast kun je de zaadjes strooien over een salade of andere maaltijd. Wanneer je wilt afvallen, wordt aangeraden om chiazaadjes eerst te laten weken in water.
Mogelijke bijwerkingen
Door de grote hoeveelheid vezels die in de chiazaadjes zitten, kun je last krijgen van winderigheid, een misselijk gevoel, diarree en een opgeblazen gevoel.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Maar drink dan vooral ook voldoende water want anders kunnen de vele vezels juist weer tot verstopping leiden. Chiazaad heeft een bloedverdunnende en dus bloeddrukverlagende werking. Daarom is er een contra-indicatie met bloedverdunners, bloeddrukverlagers en vochtafdrijvende medicijnen.
Er is geen maximum aan de hoeveelheid chiazaad welke je mag gebruiken, maar bedenk wel dat je diarree of andere klachten met je spijsvertering kunt krijgen als je te veel vezels eet (chiazaad bestaat voor 40% uit vezels).
Week chiazaadjes 10-20 minuten, of overnacht, zodat het lekker bindt.
Gesprenkeld in yoghurt
Een paar chiazaadjes op een stukje fruit, zodat ze het vocht opnemen, en daarna door wat yoghurt roeren. Simpel, snel klaar en voedzaam.
Een andere vervelende eigenschap is dat langdurige dagelijkse inname van Chiazaden in redelijk grote hoeveelheden kan leiden tot verslaving. Chiazaad bevat immers veel stimulerende stoffen. Sommige van deze stoffen stimuleren de gezondheid, maar ze kunnen ook een licht verslavende werking hebben.
Dat doe je als volgt: Neem 1 deel chiazaad op 10 delen water. Laat dit 20 minuten staan, totdat er een geleiachtige substantie ontstaat. Voeg het toe aan je smoothie, pannenkoekenbeslag, yoghurt, havermoutpap of pastasaus.
Chiazaad kun je rauw eten of geweekt in water. Rauw zijn ze lekker knapperig, als je ze vijf minuutjes in een beetje water weekt wordt het een soort gelei.
Afvallen met lijnzaad
Lijnzaad kan gewichtsverlies stimuleren. Enerzijds zitten er veel vezels in lijnzaad, die ervoor zorgen dat je minder snel honger krijgt. Zo blijft je hand mooi uit de koekjestrommel. Anderzijds is lijnzaad gezond, omdat de Omega-3 vetzuren je vetverbranding stimuleren.
Lijnzaad kun je net als chiazaad gebruiken als toevoeging aan yoghurt/havermout/smoothie en baksels. Je kunt het gebruiken als garnering voor een salade en net zoals chiazaad omtoveren tot een vervanger voor ei.
Extreem goed voor diabetes type 2.
Uit onderzoek blijkt dat chia zaden bij diabetes type 2 patiënten de bloeddruk kan doen verlagen en inflammatie kan verminderen tot 40%. Ook als je geen diabetes hebt; laat het nogmaals aantonen wat dit kleine zaadje in zijn mars heeft.
Zodra chiazaad in aanraking komt met water, zetten de zaadjes uit. Als je een theelepeltje chiazaad doorslikt met daarna een glas water, begint het chiazaad al uit te zetten voor ze je maag bereiken. Je kunt daardoor problemen krijgen met slikken. Als je chiazaad laat weken vóór je ze eet, is er niets aan de hand.
De superfood kan meer dan twaalf keer hun gewicht opnemen in water. Als je de zaadjes weekt in bijvoorbeeld water, yoghurt of melk, vormt er zich een geleilaagje om ieder zaadje heen. In je maag ontstaat dit geleilaagje ook als chiazaadjes eet, waardoor je een voor langere tijd een vol gevoel ervaart.
Belangrijke bron van omega 3; het voedsel voor je hersenen
Daarbij is omega 3 belangrijk voedsel voor je hersenen. Heb je het gevoel watten in je hoofd te hebben: week een handje chiazaad in een groot glas water en drink het op. Drink nog een tweede glas want water op zich is ook heel goed voor je hersenen!
Je kunt chiazaad door een fruitsapje of een smoothie mengen, over een salade strooien, mengen door de pindakaas, toevoegen aan je ontbijtje met muesli of ontbijgranen of door je saus of je soep roeren. Chiazaad kan heel veel vocht opnemen.
"Het is een plantaardige bron voor omega 3, een gezond vet. Het is mineraalrijk: het bevat onder andere magnesium, calcium, kalium, ijzer en selenium. Chiazaad is erg vezelrijk. Als je het door de yoghurt doet, werkt het extra verzadigend: door de vezels dus en ook door de gezonde vetten die chiazaad bevat."
Behalve de omega-3 vetzuren: 1 kleine eetlepel chiazaad (5 gram) bevat ongeveer 1040 mg omega 3 vetzuren. Dit is ruim 2 keer zoveel als de aanbeveling van 450 milligram per dag van de Gezondheidsraad.
Toch wordt lijnzaad vooral gebruikt voor het bevorderen van de stoelgang. Het zaadje is zeer rijk aan vezels die zich in de darm volzuigen met vocht. Hierdoor wordt de darmpassage gestimuleerd. Ook zou lijnzaad een reinigende werking hebben op de darm en zorgt het zaadje voor een verzadigd gevoel.