De meeste mensen kennen de Cheddar alleen als een plastic-achtige fel oranje kaas die verpakt wordt in plakjes. Helaas heeft deze kaas, net als de Brie en de Camembert geen beschermde oorsprong. Hij wordt dus overal en nergens geproduceerd.
Cheddar kaas kopen om zijn unieke smaak
Net als andere kazen is cheddar voornamelijk gemaakt van koemelk. Interessant om te zien dat er zoveel verschillende soorten kaas uit koemelk gehaald kunnen worden. Dat maakt kaas zo afwisselend. Zo wordt cheddar kaas vaak gebruikt om te laten smelten.
Ja, cheddar kaas past in een gezond voedingspatroon. Echte Cheddar bevat, net als praktisch alle zuivelproducten, namelijk flink wat bouwstoffen zoals alle acht essentiële aminozuren (proteïne), is het een belangrijke bron van vitamine B12 en mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium, zink en selenium.
Overigens is Cheddar geen beschermde titel en mogen ook andere landen hun eigen Cheddar kazen produceren.
Cheddar is een gele tot oranje-gele, wat pittig smakende van koemelk gemaakte harde kaas die oorspronkelijk alleen gemaakt werd in Cheddar, een dorp in het Engelse Somerset. De kaas rijpte daar in een aantal grotten, waarin de temperatuur, vocht- en lichtomstandigheden zeer constant zijn.
Hoe kaasmakers een consistente kleur garanderen
Om de kleur consistent te houden wordt de winterkaas bijgekleurd met de stof anatto. Dat is een natuurlijke kleurstof, net als caroteen, die komt van de vrucht van de oleander boom. Deze stof wordt ook gebruikt om cheddar zijn geeloranje kleur te geven.
'Gesmolten kaas is ongezonder dan gewone kaas'
"Maar dat is niet extra vet, maar gewoon vet uit de kaas. Of het erop of erin zit, maakt niet uit. Wel wordt er voor het smelten van kaas vaak voor een vette variant gekozen, omdat het makkelijker smelt. Dat kan gesmolten kaas minder gezond maken."
Harde kazen zoals gruyère, emmentaler en cheddar vormen al helemaal geen probleem. Deze kazen van ALDI zijn gemaakt met gepasteuriseerde melk en kan je gerust eten tijdens je zwangerschap: Franse Brie Le Coq de France. Camembert Destrier.
Volgens het Voedingscentrum kun je harde kazen gemiddeld tot twee maanden na hun houdbaarheidsdatum eten, mits ze er nog goed uitzien en de verpakking nog dicht zit.
Rode cheddar is cheddarkaas die gekleurd is zodat het meer oranje of rood in kleur lijkt. Dit wordt meestal gedaan met behulp van een natuurlijke kleurstof genaamd Annatto, die in bomen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied wordt gevonden.
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
De plakjes cheddarkaas voor de burgers van McDonald's zijn een zuivelproduct. Het is reguliere kaas waaraan melkbestanddelen, zout en de natuurlijke kleurstoffen caroteen en paprika zijn toegevoegd. Deze toevoegingen worden gedaan ten behoeve van smaak en kwaliteit.
Echte cheddar is van nature meestal donkergeel of oranje van kleur. Maar aan smeltkaas, nepcheddar dus, wordt vaak kleurstof toegevoegd, zodat het op cheddar lijkt. Aan de kleur kun je het dus niet zien. Wel kun je het zien aan de manier van smelten.
Hoewel het beeld van gele kaas op hamburgers echt Amerikaans is, komt cheddar daar niet vandaan. Het is een Europees product dat een fastfood kopie heeft. Echte cheddar is een wat pittig smakende kaas van koemelk die oorspronkelijk alleen gemaakt werd in Cheddar, een dorpje in het Engelse Somerset.
Kazen die zich goed laten invriezen. Harde en half harde kazen laten zich het best invriezen. Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte.
De plakjes zijn per stuk verpakt en smelten makkelijk. De plakjes cheddar kaas hebben een roomzachte textuur, hierdoor zijn ze ideaal voor op een tosti of hamburger. De plakjes zijn ook lekker op nacho's.
Bij een keto dieet kun je kaassoorten eten die weinig koolhydraten bevatten, zoals cheddar, geitenkaas, brie, feta en mozzarella.
Maar cheddarkaas blijkt lang zo slecht niet te zijn. Het zit vol met fosfor waar je sterke tanden en botten van krijgt. Ook bevat de kaas veel zink dat je immuunsysteem en vruchtbaarheid bevordert. Bovendien helpt een blokje cheddar na het eten om de zuren in je mond te neutraliseren.
Gelukkig mag je erg veel kaas eten tijdens je zwangerschap. Er is eigenlijk maar 1 regel waar je je aan dient te houden. Zachte kaasjes, als camembert en brie moeten gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk.Harde kazen als Boerenkaas mag je altijd eten.
Cheddar – Cheddar is ook een harde kaas en bevat enkel sporen van lactose (0,1 gram per 100 gram). Let er wel op dat je kiest voor een stukje cheddar of de geraspte versie daarvan en niet voor de bekende plakjes cheddar kaas die vaak gebruikt worden op hamburgers.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Mozzarella komt bij veel mensen als eerste op als ze denken aan smeltkaas. Voor de allerbeste smaak zoek je naar de verse mozzarella, verpakt in water. Volgens onderzoekers in Nieuw-Zeeland is mozzarella toch wel de kaas die het beste smelt, bubbelt en bruint.
Smeerkaas bevat in vergelijking met gewone kaas, minder vet en eiwitten. Als je smeerkaas met een plak kaas vergelijkt, scheelt dat op 100 gram zo'n 200 tot 300 kilocalorieën. De reden hiervoor is dat smeerkaas minder calorieën bevat omdat er water toegevoegd wordt tijdens de bereiding.