Cava is een Spaanse mousserende wijn. Veruit de grootste hoeveelheid cava wordt geproduceerd in de Spaanse regio Penedès. Cava is vaak een frisse mousserende wijn die kenmerken heeft van citrus. Net als champagne wordt cava gemaakt volgens de traditionele methode.
Spaanse mousserende wijn heet Cava. Cava is de meest bekende mousserende wijn uit Spanje. Deze wijn wordt van oudsher gemaakt met behulp van druiven van drie rassen, te weten Macabeo (Viura), Xarel-lo en Parellada. Soms wordt er echter ook gebruikgemaakt van andere druivensoorten zoals Chardonnay.
Waar komt Cava vandaan? De meeste Cava komt uit Penedés in Catalonië, in het noordoosten van Spanje. Ook in de regio's Aragon en Rioja wordt Cava gemaakt, maar Penedés is verreweg het grootste productiegebied.
Cava is een Griekse term die werd gebruikt om te verwijzen naar een ' high-end' tafelwijn of wijnkelder , en komt van het Latijnse woord 'cava' dat grot betekent in het Engels. Grotten werden in de begindagen van de cavaproductie gebruikt voor het bewaren of laten rijpen van wijn.
Cava-regio – de thuisbasis van mousserende wijn in Spanje
Liefhebbers van Spaanse sterretjes Cava moeten naar de heuvels van Penedès gaan en de Cava-regio verkennen. Spanje maakt Cava in tal van andere voorgeschreven regio's, maar Catalonië is nog steeds de spirituele thuishaven van de steeds trendyre bubbels van het land .
De betekenis van 'cava' in het Catalaans is 'kelder'. Dit verwijst naar de kelders waarin de wijn ligt te rijpen. De achtergrond daarvan kan je terugvinden in de geschiedenis. Cava wijn wordt geproduceerd sinds het jaar 1872.
Gedurende de hele dag gebruiken Grieken ook het woord yássas of chérete. Dit betekent letterlijk 'hallo'. Yássas en chérete worden vaak opgevolgd door kaliméra, kalispéra, of ti kánete (hoe gaat het). In Griekenland is het gebruikelijk om na het woord yássas meteen te vragen hoe het met de ander is.
(uitdrukking) Hoe is 't?Hoe gaat het? O.a. op de sociale media als sava gespeld.
Zoals hierboven reeds besproken zijn de belangrijkste smaakverschillen tussen Cava en Prosecco terug te brengen tot de methode en de druivenrassen. Door de snellere tweede vergisting en de het druivenras zal Prosecco vaak een meer fruitige en aromatische schuimwijn zijn dan Cava.Daarnaast is Prosecco vaak licht zoet.
De mousserende wijn Cava ontstond vlak voor 1851 in Spanje. Hij kreeg zijn moderne vorm in 1872 toen Jose Raventós uit Codorníu de método tradicional introduceerde, de techniek waarmee Cava wordt doordrenkt met kooldioxidebellen.
Bovendien komen de druiven van cava uit Spanje, en wordt de 'echte' champagne officieel alleen gemaakt van druiven uit de Franse streek Champagne. Wel heeft de term 'brut' voor beide bubbels dezelfde betekenis: de drank bevat minder dan 12 gram suiker per liter.
De meeste cava's komen uit wijnstreek Catalonië. Qua productiemethode lijkt cava het meest op champagne. Hierbij heeft namelijk ook een tweede vergisting op fles plaatsgevonden. Cava is iets milder van smaak dan champagne.
Italiaanse mousserende wijn heet Spumante of Frizzante. Je zult dat wel eens hebben gezien op een fles die je hebt gedronken of gekocht. Het verschil tussen Spumante en Frizzante is de druk binnen de fles. Mousserende wijn heet Spumante als de druk minimaal 3 atmosfeer bedraagt.
Cava, een verfrissend drankje dat oorspronkelijk in 1870 in de buitenwijken van Barcelona werd geproduceerd, is een van de bekendste mousserende wijnen ter wereld . Het woord heeft twee betekenissen: als het in het vrouwelijk ‘la cava’ wordt genoemd, betekent het wijnkelder.
Productieproces: zowel champagne als cava kennen de méthode traditionelle. Champagne is de meest dure van de drie; een fles kost al snel €20,- of meer. Rond de €10,- heb je al een goede fles cava in handen en prosecco kost meestal niet meer dan €5,-.
Cava in de vorm van Brut of Extra Brut bevat ook bijna geen restsuikers, dus zijn deze mousserende wijnen ook goed voor de lijn. Een glas Cava is laag in alcohol en ook laag in calorieën. Met zo'n 50-70 kcal per glaasje is het een van de meest verantwoorde keuzes voor je dieet.
' en ça va betekent 'gaat het? '. Het antwoord wat je meestal geeft op deze vraag is Ça va bien, merci. Dit betekent 'Het gaat goed, dank je.
Als je al eens met vakantie naar Griekenland bent geweest, ken je vast al een aantal Griekse woorden zoals: γεια μας (jamas = proost) , καλημερα (kalimera = goedemorgen) en ευχαριστω (efcharistó = bedankt).
Zoals je waarschijnlijk al hebt begrepen, houden we van Griekse woorden met meerdere betekenissen, en 'ela' [e:la] is daar ook een van. De basisbetekenis is 'kom' of 'kom op' , maar Grieken gebruiken het ook 99% van de tijd om informeel de telefoon op te nemen als ze weten wiens roeping.
De gebruikelijke verbale begroeting in Griekenland is “Yassas” (Hallo) of het meer informele “Yiasoo” . Spreek mensen aan met de juiste titel, bijvoorbeeld 'Keerios' (Mr) voor mannen en 'Keeria' (Mevrouw) voor vrouwen. Het kan zijn dat mensen ouderen aanspreken met wie ze geen familie zijn, met 'Theia' (tante) en 'Theios' (oom).
De vena cava superieur (VCS) is de grote bovenste holle ader die zuurstofarm bloed van het bovenste deel van het lichaam terug naar het hart voert. Vena cava stents zijn speciaal ontworpen voor gebruik in het lichaam en worden gebruikt om een vernauwing (stenose) of blokkering in de ader te behandelen.
Vaak wordt de fles cava of champagne al vroeg op de avond in de ijsemmer geplaatst. Hierdoor koelt de cava al snel af tot 1 of 2 graden. Cava is het lekkerst om te drinken wanneer de fles in de koelkast wordt gekoeld, wat leidt tot de perfecte (drink) temperatuur.
Champagne, Cava en Prosecco worden elk geproduceerd met verschillende druivensoorten. Champagne bestaat uit een blend van Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay, waardoor een frisse en fruitige slok ontstaat. Cava bevat een mix van Xarello-, Parellada- en Macabeo-druiven en presenteert frisse, pittige en bloemige tonen.