Staar (cataract) is een vertroebeling van de ooglens waardoor uw zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden. De ooglens zit direct achter de pupil in het oog.
Eens u cataract hebt, kan de aandoening snel toenemen over verloop van enkele maanden, of net traag evolueren over meerdere jaren. Als u cataract niet behandelt, zal de ziekte uiteindelijk leiden tot blindheid.
Neen, de cataract operatie is niet pijnlijk. We gebruiken druppelverdoving, de werking van zo'n verdovende druppel is bijzonder goed, waardoor je oog snel volledig pijnloos is. Wel kan men wat druk voelen, soms hindert het water dat gebruikt wordt tijdens de ingreep omdat het wat langs het oog naar beneden kan lopen.
Sowieso zal het zicht pas echt stabiel zijn 1 maand na de cataract operatie. Dan kunnen we een nieuwe bril voorschrijven. De eerste weken kan u met momenten last hebben van een schurend gevoel. Dit valt het meest op een paar weken na de ingreep, bij de meeste patiënten is dit gevoel na 6 weken weer verdwenen.
Cataract neemt toe met de leeftijd. Ongeveer de helft van de mensen tussen 50 en 65 jaar heeft al tekenen van cataract. Meestal ondervindt u dan nog geen hinder. Vanaf 75 jaar heeft ongeveer iedereen cataract.
Cataractextractie met multifocale torische lensimplantatie:
Ziekenhuis: ongeveer 1700 euro per oog. Oogcentrum: ongeveer 1850 euro per oog.
Een staaroperatie is één van de meest veilige operaties. Toch kunnen er complicaties optreden. Meestal betekent dit dat het herstel van het zicht goed, maar langzamer verloopt. Heel soms leidt een complicatie tot een verslechtering van het zicht.
De operatie doet geen pijn. Artsen kunnen de staaroperatie ook met een laser doen. Onderzoek heeft laten zien dat dit meestal niet beter is dan een gewone operatie. Na de operatie krijgt u meestal een plastic doorzichtig oogkapje op uw oog.
Bij staar (cataract) wordt de ooglens troebel. Hierdoor kan het licht het netvlies niet meer goed bereiken en gaat u waziger zien. Het is een veelvoorkomende oogziekte.
De dag na de staaroperatie kan het zicht nog wazig of verminderd zijn. Dit kan komen door een tijdelijke zwelling van het oog. Dit herstelt zich meestal vanzelf de eerste week na de operatie. Het kan ook veroorzaakt worden door de brilsterkte die veranderd is.
Staaroperaties zijn zeer veilig en complicaties komen weinig voor. In 2% van de gevallen kunnen complicaties tijdens of klachten na de staaroperatie voorkomen. Bij sommige complicaties is een nieuwe operatie nodig.
De enige efficiënte behandeling is een operatie, waarbij de troebele lens door een kunstlens wordt vervangen. Zolang het zicht goed genoeg is om de dagdagelijkse activiteiten probleemloos uit te voeren, is een operatie niet noodzakelijk. Pas als de staar hinderlijk wordt, kun je een ingreep overwegen.
Na een algemene verdoving kunt u zich wat slaperig, ijl of duizelig voelen. Daarom mag u de eerste 24 uur geen voertuigen of machines besturen, alcohol gebruiken of belangrijke documenten ondertekenen. Kinderen mogen de dag na de ingreep niet fietsen, rolschaatsen of skateboarden.
Door een kunstlens met de juiste sterkte uit te kiezen, is geprobeerd om uw zicht van veraf zo goed mogelijk te maken. De kunstlens gaat levenslang mee en hoeft dus niet meer vervangen te worden.
Als u slecht ziet of een oogaandoening heeft zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met diepte zien, verkeersborden lezen of gevaar zien aankomen.
Kiest u een implantlens om dichtbij scherp te kunnen zien en had u voor de operatie ook een bril nodig om veraf goed te kunnen zien? Dan heeft u ná uw staaroperatie ook geen leesbril meer nodig, maar nog wel een bril of contactlenzen voor veraf.
De eerste week moet u 's nachts nog wel een plastic kapje dragen om uw oog te beschermen. Verder is het de eerste tijd goed om niet in het oog te wrijven, geen contactsporten te doen, niet te zwemmen en stoffige ruimten te vermijden. Onder de nazorg bij een staaroperatie valt ook het druppelen van het oog.
De kans dat het lenszakje tijdens een staaroperatie scheurt is klein, ongeveer bij 1-2% van de staaroperaties. Een kapselscheur kan onverwachts optreden bij een staaroperatie. Het treedt eerder op bij technisch moeilijkere operaties. Dit is vaak vóór de operatie bekend en wordt dan ook met u besproken.
Oorzaken van aangeboren staar (congenitaal cataract)
Deze oogziekte kan in 1 of in beide ogen aanwezig zijn. Aangeboren staar kan het gevolg zijn van: een genetische afwijking in het DNA (dan is het erfelijk); een infectie tijdens uw zwangerschap (bijvoorbeeld rode hond);
Het uiteindelijke resultaat is moeilijk te voorspellen. De verwachtingen worden vóór de operatie zo goed mogelijk aangegeven. U dient er rekening mee te houden dat het herstel tot wel drie maanden na de operatie kan duren.
In de standaardgevallen en afhankelijk van welk type lens is ingeplant, hebt u na de ingreep nog een bril nodig. Soms enkel een leesbril, soms enkel een bril om ver te zien, soms beide. Deze bril wordt bij de laatste controle na de operatie aangepast, als het geopereerde oog voldoende is gestabiliseerd.
Enkele maanden tot jaren na een cataractoperatie kan zich nastaar of secundair cataract ontwikkelen. U ziet geleidelijk aan steeds waziger alsof de cataract terugkomt.
Nadelen lensimplantatie
Uw hersenen hebben enige tijd nodig om te wennen aan het nieuwe zicht. Hierdoor kunt u tijdelijk een blauw/paars zicht, halo's en uitstralingen rond verlichting zien. Binnen enkele maanden na de ingreep verdwijnen deze verschijnselen vanzelf.