Het bevat namelijk meer voedingsstoffen, zoals kalium en ijzer. Ook is het gezonder dan chocolade, omdat er geen cacaoboter en suiker aan is toegevoegd.
Rauwe cacaopoeder is erg gezond.Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen.
Over het algemeen geldt als vuistregel dat als je meer gefocust bent op voedingsstoffen en antioxidanten, je voor cacao kiest; maar als je minder calorieën en wat antioxidanten wilt, kies dan voor cacaopoeder of pure chocolade . Wat je ook koopt, let op de hoeveelheid vet en suiker die is toegevoegd.
Cacao kan je gezondheid op verschillende manieren verbeteren. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel, bloedsuikerspiegel en nachtrust, en kan zelfs helpen bij het afvallen.
Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt. Verder zitten er erg veel calorieën in chocolade.
Cacao zit boordevol polyfenolen, stoffen die oxidatieve stress bestrijden en ontstekingen kunnen onderdrukken. Het hoge flavanolengehalte in pure chocolade, met name bij 100% cacao, kan ook een toename van de voordelen voor de gezondheid van het hart bevorderen . Antioxidanten helpen cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.
Wat is de gezondste pure chocolade? De gezondste donkere chocolade heeft een cacaogehalte van 85 procent of meer. Dit hoge cacaogehalte betekent dat de chocolade rijk is aan antioxidanten, die talrijke gezondheidsvoordelen hebben.
De studie meldde dat consumptie van cacaobonenextractpoeder met 80 mg flavonoïden gedurende 4 weken door obese proefpersonen met borderline metaboolsyndroom een vermindering van lichaamsgewicht, tailleomtrek, glycemie en TG liet zien. Bloedspiegels van HDL-c namen ook toe in de cacaogroep.
Het eten van chocolade kan zorgen voor vervelende darmklachten zoals een opgezette buik, buikpijn, obstipatie, diarree en gasvorming. Vervolgens kun je ook last krijgen van je maag, oprispingen en misselijkheid. De suiker en melk in de chocolade zijn de grote boosdoeners.
Het wordt aanbevolen om 1 tot 2 eetlepels per dag te consumeren , wat ongeveer 5 tot 10 gram rauwe cacaopoeder is. Als u echter wilt profiteren van de antioxidanten die aanwezig zijn in cacao, kunt u de dosis licht verhogen, maar het is belangrijk om te onthouden dat het theobromine en een beetje cafeïne bevat.
Recenter onderzoek suggereert dat cacaoconsumptie een positief effect kan hebben op hartgezondheidsfactoren zoals bloeddruk en cholesterol. Ook kan het de gezondheid van de slagaders, het gezichtsvermogen en de hersenfunctie verbeteren .
Wat is de beste cacao? De beste cacao is rauwe cacao. Rauwe cacao behoudt door de koude verwerking een grote hoeveelheid van zijn oorspronkelijke voedingsstoffen. Gewoon cacaopoeder wordt bij hogere temperaturen verwerkt, waardoor het eindproduct minder voedingsstoffen bevat.
Cacaopoeder bevat ook polyfenolen, wat antioxidanten zijn die helpen het cholesterol- en bloedsuikergehalte te verbeteren en het risico op hartziekten te verminderen . Cacaopoeder is rijk aan theobromine, wat helpt ontstekingen te verminderen en u kan beschermen tegen ziekten zoals hartziekten, kanker en diabetes.
Cacao is een geweldig slaapmiddel : Cacao bevordert de productie van serotonine. Het gelukshormoon regelt op zijn beurt de vorming van het slaaphormoon melatonine. Een cacao in de avond kan je echt helpen in slaap te vallen. Geluksbrenger : Chocolade bevat ook de stof fenylethylamine.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder.
Het is een fijn alternatief voor koffie. ⤖ Drink ook voldoende water, cacao is licht uitdrogend en dit voorkomt mogelijk hoofdpijn. Voldoende water drinken is altijd belangrijk :-).
Rijk aan vezels
Vezels fungeren als een prebioticum en dienen als voeding voor de nuttige bacteriën in onze darmen. Door de groei van deze vriendelijke microben te bevorderen, helpt cacao een evenwichtige darmflora te behouden , wat essentieel is voor een optimale spijsvertering, opname van voedingsstoffen en uiteindelijk een optimale reproductieve gezondheid.
Een bestanddeel van cacao, genaamd epicatechine, kan de natuurlijke werking van de lichaamseigen ontstekingsremmer cortisol verbeteren.
Dit bevordert regelmatige stoelgang en helpt constipatie te voorkomen. Eén kopje pure cacao bevat 2 gram van je dagelijkse vezelinname. Dus, of je nu streeft naar dagelijkse ochtendpoepjes of je darmgezondheid wilt verbeteren, geniet van een warme chocolademelk.
Ze hebben een gunstige en beschermende werking op het cardiovasculaire systeem en de bloeddruk. De consumptie van pure chocolade, en dus van cacao, verbetert de elasticiteit van de bloedvaten, verwijdt de slagaders en verbetert de bloedcirculatie, waardoor de druk in de bloedvaten afneemt.
Absoluut! De cacaopoedersmaak in koffie is een smaakvolle verwennerij die een geweldig alternatief is voor de gewone kop koffie. Door cacaopoeder aan koffie toe te voegen ontstaat de beroemde Mocha, die een licht bittere en chocoladeachtige smaak geeft , die een respectabele plek heeft verdiend in veel koffieshops als favoriet bij fans.
High intensity interval training (HIIT), krachttraining en cardio (zoals hardlopen) zijn de beste sporten om buikvet te verliezen. Vind je dit niet leuk om te doen? Onthoud dat alle vormen van beweging bijdragen aan het verlies van buikvet. Ook met wandelen of fietsen kun je buikvet verbranden.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter. Droste mixt de ingrediënten voor de chocolade op véél lagere temperaturen dan de meeste andere grote chocolademakers.
Het is wetenschappelijk bewezen dat polyfenolen (de antioxidanten in cacao) de hoeveelheid cortisol (het belangrijkste stresshormoon) in je lichaam kunnen verlagen. Pure chocolade kan je humeur letterlijk verbeteren — iets om in gedachten te houden als je een reep Dove-lekkernijen naar binnen werkt.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!