Een bestanddeel van cacao, genaamd epicatechine, kan de natuurlijke werking van de lichaamseigen ontstekingsremmer cortisol verbeteren.
Chocolade bevat veel antioxidanten, die ontstekingen tegengaan. Het zijn de flavonolen die verantwoordelijk zijn voor deze ontstekingsremmende eigenschappen. Zo kan chocola bijvoorbeeld de wanden van je aderen gezond houden en ervoor zorgen dat je gezond ouder kunt worden[2].
Er is gemeld dat cacao medicinale eigenschappen heeft. Het bevat een breed scala aan fytochemicaliën, waaronder polyfenolen, waarvan is aangetoond dat ze ontstekingsremmende en antioxiderende effecten hebben , en ook een positief effect hebben op pijn.
Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen. Het is dan ook niet voor niks dat cacao raw wordt gerekend tot de Superfoods.
Wanneer je chocola met veel suiker erin eet, kan je bloedsuikerspiegel stijgen.Dat kan weer leiden tot een verhoogde talgproductie en ontstekingen.
Groene, chlorofylrijke groente (andijvie, spinazie, postelein, veldsla, boerenkool etc) heeft, via veel biochemische wegen, een ontstekingsremmende werking in ons lichaam.
Chocolade is misschien niet zo ontstekingsbevorderend als andere voedingsmiddelen op deze lijst, maar onderzoek heeft aangetoond dat het eten van meer dan één portie pure chocolade per dag kan leiden tot een ontstekingsreactie in het hele lichaam .
In cacao zitten specifieke antioxidanten, namelijk flavanolen. Volgens het Voedingscentrum heeft het innemen van elke dag 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect op de elasticiteit van de bloedvaten. Ook zouden flavanolen diabetes kunnen voorkomen en een gunstig effect hebben op het hart.
Het wordt aanbevolen om 1 tot 2 eetlepels per dag te consumeren , wat ongeveer 5 tot 10 gram rauwe cacaopoeder is. Als u echter wilt profiteren van de antioxidanten die aanwezig zijn in cacao, kunt u de dosis licht verhogen, maar het is belangrijk om te onthouden dat het theobromine en een beetje cafeïne bevat.
Cacao bevat stimulerende stoffen zoals cafeïne en theobromine. Cafeïne kan de mentale alertheid verhogen. Theobromine zorgt voor een betere doorbloeding wat kan leiden tot betere cognitieve functies zoals het concentratievermogen, geheugen en probleemoplossend vermogen.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Het eten van chocolade kan zorgen voor vervelende darmklachten zoals een opgezette buik, buikpijn, obstipatie, diarree en gasvorming. Vervolgens kun je ook last krijgen van je maag, oprispingen en misselijkheid. De suiker en melk in de chocolade zijn de grote boosdoeners.
De ontstekingsremmende bestanddelen in chocolade helpen ontstekingen en pijn te verminderen, wat op zijn beurt helpt artritispijn te verminderen . Je kunt pure chocolade eten in de vorm van repen, poeder of capsules. Als je een van de weinigen bent die de smaak van chocolade niet lekker vindt, kun je ook cacaopoeder toevoegen aan je eten of drinken.
Natuurlijke ontstekingsremmers bieden een milde en veilige manier om deze ontstekingen te beheersen. Bekende voorbeelden zijn kurkuma, CBD en omega-3 vetzuren. Deze stoffen werken door ontstekingsbevorderende enzymen te remmen en vrije radicalen te neutraliseren.
Alternatieve behandelingen bij reuma zoals artrose
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en gas veroorzaken.
Rauwe cacao, en dus ook cacao nibs en rauwe cacaopoeder bevat veel belangrijke voedingsstoffen zoals magnesium, koper, ijzer, zink en antioxidanten. Omdat een deel van de voedingsstoffen er bij het verhittingsproces verloren gaat, is rauwe cacaopoeder dus gezonder dan cacaopoeder van (zacht) geroosterde cacaobonen.
Meng het met je favoriete fruit, melk of yoghurt voor een smakelijk en gezond drankje. Een lepel cacaopoeder verandert een simpele pindakaas smoothie in een chocolade genot. Warme chocolademelk is een andere klassieke keuze die heerlijk is tot de laatste slok.
Cacao is een geweldig slaapmiddel : Cacao bevordert de productie van serotonine. Het gelukshormoon regelt op zijn beurt de vorming van het slaaphormoon melatonine. Een cacao in de avond kan je echt helpen in slaap te vallen. Geluksbrenger : Chocolade bevat ook de stof fenylethylamine.
Over het algemeen geldt als vuistregel dat als je meer gefocust bent op voedingsstoffen en antioxidanten, je voor cacao kiest; maar als je minder calorieën en wat antioxidanten wilt, kies dan voor cacaopoeder of pure chocolade . Wat je ook koopt, let op de hoeveelheid vet en suiker die is toegevoegd.
Rauwe cacao is een stemmingsverbeteraar, antidepressivum en ondersteunt een goede nachtrust, omdat het fundamentele neurotransmitters voor de hersenen bevat, zoals tryptofaan. Rauwe cacao helpt ons om ons gelukshormoon serotonine aan te maken, wat ook belangrijk is voor de productie van ons slaaphormoon melatonine.
Voedingspatroon zorgt via darmbacteriën voor meer of minder ontstekingsactiviteit. Veel dierlijke producten, bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en suiker eten of drinken zorgt ervoor dat via de samenstelling van de darmbacteriën eerder ontstekingsactiviteit in het lichaam kan ontstaan.
Metabole acidose kan leiden tot ontsteking , weefselschade en kankermetastasen. De zuurbelasting in het dieet draagt bij aan metabole acidose als de endogene zuur-basebalans niet goed wordt gereguleerd.
Het korte antwoord: geen enkel voedingsmiddel, kaas inbegrepen, is direct gerelateerd aan het veroorzaken van ontstekingen . De reden dat kaas vaak geassocieerd wordt met ontstekingen, komt neer op het voedingsprofiel en hoe het het meest wordt geconsumeerd.