De butternut – of flespompoen – is de meest verkochte pompoen en heeft de vorm van een langgerekte peer. De schil is meestal crèmekleurig tot licht-oranje, het vruchtvlees is helder oranje van kleur en smaakt zoet en een beetje nootachtig.
De butternut, of in de supermarkt ook wel flespompoen genoemd, is een pompoen in de vorm van een pinda met ook bijna dezelfde kleur. Ze hebben stevig en droog vruchtvlees wat heerlijk is voor soepen en om te roosteren bijvoorbeeld.
De flespompoen herken je aan de lange flesvormige nek. Deze pompoen heeft een vlezige pulp en een zoete nootachtige smaak. Doordat de schil erg zacht is hoef je de pompoen niet te schillen voor het bereiden. De flespompoen is ideaal om te roosteren voor in een salade.
In principe kun je elke pompoen gebruiken voor soep, maar hokkaido's (kastanjepompoenen) en butternuts zijn het populairst. Deze kleinere exemplaren wegen ongeveer 1 kg per stuk. Het vruchtvlees van een grote halloween pompoen heeft iets minder smaak en kan ook meliger en draderig zijn.
Pompoen bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ideaal dus als je gezond wilt eten. De vezels zorgen ervoor dat je goed gevuld bent en helpen je darmen gezond te houden. Daarnaast krijg je via pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.
Sierpompoenen zijn giftig en die eet je dus best niet op. Ook bij pompoenen van eigen kweek kunnen er problemen zijn. Wie pompoenen koopt in de supermarkt of de groentewinkel kan gerust zijn, die zijn eetbaar. Oneetbare sierpompoenen zijn te herkennen aan hun keiharde schil, gebrek aan vruchtvlees en bittere smaak.
Een giftige pompoen herkennen
Daarom kun je, voordat je je kookkunsten erop loslaat, het rauwe vruchtvlees het best eerst even proeven. Smaakt het bitter? Dan kun je het stukje het best meteen uitspugen. Dit betekent namelijk dat de pompoen giftig is.
Twee soorten pompoen zijn superinteressant als je niet houdt van pompoen schillen: de butternut (of flespompoen) en de hokkaido (ook wel kastanjepompoen genoemd). In theorie is de schil van elke pompoen eetbaar, alleen is die bij dikke pompoensoorten ook vrij dik en daarom minder aangenaam in de mond.
Welke pompoen wel? De winterpompoen, Japanse hokkaido, groene kabocha en de flespompoen kun je zonder problemen eten. De schil van die laatste heeft echter wel een specifieke smaak, dus kan bij voorkeur makkelijk verwijderd worden met een dunschiller.
De flespompoen is zowel geschild als ongeschild te verwerken. Begin in beide gevallen wel met een wasbeurt onder de kraan. Haal de zaden eruit. Je kunt ze overigens wel eten, maar dan geroosterd.
Groenten zoals pompoen, knollen en wortelen kun je perfect invriezen zonder ze vooraf te bereiden of blancheren. Let er wel op dat je de pompoen in hapklare blokjes snijdt. Bovendien zijn ze daarna niet meer voor elk gerechtje geschikt. De blokjes nemen namelijk extra water op tijdens het bevriezen.
De flespompoen is jaarrond verkrijgbaar. Wat is de houdbaarheid van een flespompoen: Bewaar de pompoen op een koele plek, zo is de pompoen 1-2 maanden houdbaar. Eenmaal gesneden, kun je de pompoen ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast.
Kalebas is een verzamelnaam voor diverse vruchtsoorten van de geslachten Cucurbita. Datzelfde geldt voor de pompoen. Pompoenen zijn in het algemeen, in elk geval in het Nederlands, eetbare soorten, terwijl kalebassen geschikt zijn voor het maken van gebruiksvoorwerpen.
Zaai de grote zaden binnenshuis voor bij kamertemperatuur. Stop de zaden met de punt in de potgrond en dek ze af met een laagje van 1 cm. De planten worden vanaf half mei, op 1 meter van elkaar, in een voedzame grond uitgeplant. Vanaf eind mei kan rechtstreeks in de volle grond gezaaid worden.
De kalebas is vooral een siervrucht, slechts een enkele soort wordt gegeten. De bekendste eetbare variant is de flesvormige kalebas, maar de vruchten kunnen sterk variëren in grootte en vorm.
Welke kruiden pasen nog meer met pompoen? Probeer bijvoorbeeld kaneel, uienpoeder, nootmuskaat, kruidnagel, korianderblad, gember, rozemarijn en zelfs koek- en speculaaskruiden.
Pompoenen zachter maken om te snijden
Prik of snijd een paar gaatjes op willekeurige plaatsen in de bovenkant van de pompoen. Leg de pompoen nu 2 minuten op het maximum aantal Watt in de magnetron. Laat even afkoelen et voilà: je pompoen is direct een stuk zachter om aan te snijden.
Volgens sommige mensen kun je pompoen rauw eten, maar dat is toch een variatie die we je moeten afraden. Rauwe groente is echt niet per se altijd gezonder, en rauwe pompoenen strekken qua smaak (veel minder intens) en vooral qua textuur (zeer vezelig en hard) duidelijk minder tot aanbeveling dan het gegaarde product.
Groene pompoen
Deze hokkaïdo-variant is zeer lekker om te eten: zelfs een beetje zoeter dan een butternut pompoen, met een ietwat kastanje- of nootachtige volle smaak. Past ook goed in gebak. Eetbare, maar iets taaiere schil.
nieuws Niet alle pompoenachtigen zijn eetbaar. Sommigen soorten kunnen zelfs tot vergiftiging leiden, omdat ze cucurbatines bevatten. Dat zijn giftige stoffen die uiterst bitter smaken en lokaal irriterend werken. De oorzaak van het probleem is vaak de teelt van zowel pompoenen als sierpompoenen in eigen tuin.
Een pompoen of courgette uit eigen tuin kan giftig zijn als het bitter smaakt. Je kunt deze dan het beste uitspugen en niet verder opeten. Er kan dan namelijk een giftige stof inzitten, ook wel cucurbitacines genoemd.
Veel mensen denken dat je maar één soort pompoen kunt eten, maar ze zijn bijna allemaal eetbaar. Er zijn tegenwoordig enorm veel soorten pompoenen te koop. De varianten die je in de supermarkt ziet liggen, zijn allemaal eetbaar. Koop je pompoenen aan de kant van de weg, klop dan op de pompoen.
Je kunt een rijpe pompoen herkennen aan de steel: deze is niet meer groen, maar dor en verkurkt. Zorg voor een pompoen met steel. Pompoenen zonder steel rotten sneller. Heb je eenmaal een pompoen gekocht (of geoogst), bewaar de pompoen dan op een luchtige plek, bij een temperatuur tussen de 8-18 graden.
POMPOEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Een hele pompoen kun je het beste op een donkere, koele plek bewaren. De beste bewaartemperatuur is tussen de 10 en 15 gaden Celsius, op deze manier zijn ze 2 maanden houdbaar.