Pork belly! Pork belly of gewoon in het Nederlands varkensbuik (klinkt toch minder lekker! Haha) zijn eigenlijk gewoon de speklapjes die we allemaal kennen, maar dan als geheel. Door het in zijn geheel klaar te maken, krijg je heerlijk mals en sappig vlees met een super krokante huid.
Voor een speklap gebruikt de Keurslager buikspek. Het is mooi doorregen en wordt verwerkt tot onder meer de traditionele 'speklap', ontbijtspek, katenspek, pancetta en Zeeuws spek.
Van de buik komt het buikspek, waarvan bijvoorbeeld ook de speklap gesneden wordt of waar gedroogd en gezouten) ontbijtspek van gemaakt kan worden. Buikspek is er meer of minder doorregen. Oftewel: de verhouding tussen het vet en het vlees kan (sterk) variëren. Als het vrijwel alleen maar vet is, heet het vetspek.
Buikspek wordt ook wel varkensbuik genoemd en is een zeer sappig en vrij vet deel van het varken. Het bestaat uit een laag vel, een onderhuidse laag vet, een laag spierweefsel met bindweefsel en nog een laag spieren.
Al is het Voedingscentrum nog steeds duidelijk: "Te veel rood vlees is ongezond en belastend voor het milieu. Spek bevat ook nog eens veel verzadigde vetten en die zijn slecht voor je. Spek staat daarom niet in de schijf van vijf."
Bij Valkslagerij kun je de buikspek zonder zwoerd bestellen vanaf €9,45.
Wat je nog wel eens ziet, is dat BBQ-liefhebbers de zwoerd insnijden voor het grillen. Je maakt een raster van inkepingen en die vul je op met kruiden of een natte rub. Zo kan er inderdaad wat extra smaak in het vlees trekken en het ziet er sowieso profi uit.
Buikspek kopen bij www.aalvink.nl
Online een heerlijke stuk buikspek kopen is heel eenvoudig. Kies het gewenste aantal en gewicht van het vlees. Voeg het toe aan je winkelmandje en reken online af.
Het opwarmen van onze voorgegaarde buikspek is heel eenvoudig. Haal het vlees twee dagen voor de bereiding uit de vriezer en laat het vlees langzaam ontdooien in de koeling. Verwijder de verpakking en maak in de tussen tijd de barbecue aan of verwarm de oven voor.
Bak de speklapjes op hoog vuur aan beide kant bruin. Zet het vuur laag, voeg er een beetje heet water bij en laat de speklapjes 45 minuten sudderen. Op deze manier krijg je heerlijke malse speklapjes.
Bestrooi de speklappen met peper en zout of andere kruiden. Zet een (braad)pan op hoog vuur en doe boter (of olie) in de pan. Zodra de boter bruin kleur bak je de speklapjes om en om bruin. Draai het vuur omlaag en laat ze nog zo'n 5 minuten sudderen tot ze lekker krokant zijn.
Zuurkoolspek. Zuurkoolspek wordt gemaakt van de buik van het varken, hier worden ook de speklappen gesneden. Het bestaat uit magere stukjes spek die licht worden gezouten of gepekeld.
Speklappen zijn afkomstig van het buikspek. Dat is de magerste spek soort. Speklapjes zijn zowel met als zonder zwoerd verkrijgbaar. Krokant uitgebakken geeft het zwoerd een extra lekkere smaak aan het vlees.
Snijd de vetkant van het buikspek kruislings in. Snijd ook de vleeskant kruislings iets in, hierdoor kunnen de smaakstoffen goed in het vlees trekken. Wrijf het spek aan beide kanten in met de knoflookpuree en bestrooi royaal met zeezout.
Pancetta is gekruid Italiaans spek dat je tegenwoordig ook in de supermarkt vindt. Het bestaat uit min of meer gelijke delen vet en mager vlees. Als alternatief kun je kleine blokjes mager gerookt spek of plakjes ontbijtspek gebruiken.
De varkensbuik met zwoerd is zoals de naam al zegt, de buik van het varken. In de volksmond wordt het ook wel buikspek genoemd. Het zwoerd is de buitenste laag die aan de varkensbuik zit. Het is in feite de huid van het varken.
Met buikspek schaf je niet één stuk vlees aan, maar meerdere, want buikspek bestaat uit verschillende stukken vlees met spek wat uit de buik van het Iberico varken komt.
Beef&Steak is dé online slager waar allerlei soorten vlees in een eenvoudig overzicht aangeboden worden. Met een simpele druk op de knop verplaatst u de gewenste producten naar het winkelwagentje en daarna kunt u gemakkelijk afrekenen.
Hoe lang kun je spek bewaren? Spek kun je ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren. Rauw, gebakken, of gekookte spek kun je doorgans twee dagen in de koelkast bewaren. Is het spek wittig uitgeslagen, gooi het dan weg.
De speklap wordt gesneden van de buik van het varken. We kunnen twee “soorten” speklappen snijden van deze buik. De speklap met zwoerd en de speklap zonder zwoerd. Deze variant is de speklap met zwoerd, het knars en kraakbeen zijn verwijderd.
Uitgebakken spek is hoog in natuurlijke vetten en bevat vrijwel geen koolhydraten. Spek uitbakken is heel simpel! Je moet het wel de tijd geven, zo'n minuut of 20 op laag-matig vuur. Maar dan heb je ook heel lekker knapperig spek!
Omdat het spek gepekeld en gerookt is kun je deze ook prima 'rauw' eten.