Ademhaling en bekkenbodem
Tijdens het inhouden van je buik kan je waarschijnlijk niet goed inademen. Dit zorgt ervoor dat er stress in je lijf ontstaat. Zeker wanneer je dit al een langere tijd doet. Naast dat het slecht is voor je ademhaling, (over)activeer je je bekkenbodem ook nog eens wanneer je je buik inhoudt.
'Wanneer je je buik steeds intrekt, belemmer je niet alleen de ademhaling, maar ook je bekkenbodemspieren. Je gaat beide overbelasten en die overspannen spieren maken dat je last kunt hebben van pijnklachten tijdens de seks, constipatie of zelfs rug- en nekpijn.
De gemakkelijkste manier om een platte buik te krijgen, is je buik inhouden. Dit klinkt als een flauwe grap, maar is het dus niet. Als je op vaste momenten je buik inhoudt, train je ongemerkt je buikspieren.
Om ervoor te zorgen dat je sixpack zichtbaar wordt, is het de kunst om het vetpercentage te verlagen. Dit doe je door te sporten en minder en gezond te eten. Voor veel mensen met een relatief hoog vetpercentage is het niet realistisch om binnen 6 weken op een gezonde manier de buikspieren zichtbaar te krijgen.
Een opgezwollen of opgezette buik ontstaat door een teveel aan lucht of door gasophoping in je maag en darmen. Je spijsvertering loopt een stuk trager dan normaal, waardoor je buik kan uitzetten. Er bestaan heel wat oorzaken van een opgeblazen gevoel.
Trek je navel in door je diepe dwarse buikspieren aan te spannen. Belangrijk Trek niet je hele buik in maar alleen je onderbuik vind je dit moeilijk doe dan net alsof je je plas op moet houden. Voel met je vingers aan de binnenkant van je bekken of je de spieren voelt aanspannen.
Het zou kunnen dat je goed eet en veel traint, maar dat je buik toch nog niet zo plat is als je zou willen. Dat kan komen door een ontsteking. Je vetcellen produceren, net zoals klieren in je lichaam, hormonen. Ook produceren ze cytokinen die kunnen ontsteken, die ervoor zorgen dat je immuunsysteem een boost krijgt.
Buikspieroefeningen voor een mooie platte buik.
Heel veel dames doen ontelbare buikspieroefeningen zoals situps en denken dat ze zo hun buikvet verbranden, maar dat is helaas niet zo. Het trainen van je buikspieren zorgt er voor dat je spieren getraind worden en strakker worden.
In de ochtend opstaan met een strak lichaam en 's avonds voor het slapen gaan eindigen met een opgezette, opgeblazen buik. Het overkomt vooral veel vrouwen en het heeft te maken met de darmflora en de hormoonhuishouding van de vrouw.
Je buik wordt dikker omdat je veel koolhydraten en bewerkte voedingsmiddelen eet. Je lichaam kan deze niet goed verwerken waardoor het zich gaat opslaan rond de buik. Dit kan erg vervelend zijn. Ik raad je aan om koolhydraten te vermijden en zo natuurlijk mogelijk te eten.
De tussenwervelschijven zuigen zich vol wanneer er geen druk of gewicht op staat. Dit is bijvoorbeeld als je plat in bed ligt of ondersteboven aan de rekstok hangt. De zwaartekracht drukt dan niet op de tussenwervelschijven. Op die manier worden ze tijdens je slaap een klein beetje dikker.
Een opgezette buik kan gepaard gaan met buikpijn of andere maag- of darmklachten. Kenmerkend aan een opgezette buik is hetgeen waar dit symptoom zijn naam aan ontleent: je voelt en ziet daadwerkelijk dat je buik is opgezet. Hij is boller en staat strakker dan normaal. Bewegen, aanraken of zitten kan ongemakkelijk zijn.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Harley Pasternak legt uit hoe het zit: je verbrandt met hardlopen of een intense work-out misschien wel meer calorieën, maar die komen allemaal uit niet-vet-zones. En wandelen is een low intensity work-out waarmee je rechtstreeks je vetzones verbrandt en daarmee is het de beste sport voor vet verbranden.
De Symptomen van een opgezette buik
De buik is zichtbaar opgezwollen. Er kan een opgeblazen gevoel zijn, terwijl dat niet zichtbaar is. Een toename van gassen in de darmen, met als gevolg winderigheid. Soms is er sprake van misselijkheid of een verminderde eetlust.
Een opgeblazen gevoel of opgeblazen buik is meestal onschuldig en wordt veroorzaakt door gas in het darmstelsel. Vaak gaat het gepaard met winderigheid, boeren of andere maagdarmklachten. De gasvorming ontstaat door darmbacteriën en door lucht die je inslikt. Soms is er een onderliggende (maagdarm)aandoening.
Bij een opgeblazen gevoel, lijkt je buik uitgerekt of opgezwollen. Je ervaart hierdoor een ongemakkelijk gevoel in de buikstreek. Ook kun je een teveel aan lucht ervaren in je buik wat leidt tot winderigheid. Vaak ontstaat een opgeblazen of vol gevoel na het eten.
Het belangrijkste is om zoveel mogelijk suikers en verzadigde vetten te vermijden. Daarnaast is een goed gebalanceerd voedingspatroon gewenst, waarbij je voldoende vitamines binnenkrijgt door middel van fruit en groente. Hoewel dit niet veel nieuws is, zien we het hier toch vaak misgaan.