Een beetje zoals gummibeertjes. Niet altijd zijn de balletjes van tapioca, soms is er ook gelatine of aloë vera gebruikt. Klinkt misschien gek maar als de bolletjes van gelatine zijn, is de bubble tea dus geen vegetarisch product want gelatine is een bindmiddel dat gemaakt wordt uit botten en kraakbeen van zoogdieren.
Bubble tea is een combinatie van thee, melk, vruchtensiroop en tapioca balletjes. Tapioca balletjes worden gemaakt van cassave, hebben weinig smaak en zijn een beetje taai, net als gummibeertjes.
Bubble tea toppings
Zwarte tapiocaparels zijn een van de bekendste toppings. Tapiocaparels worden gemaakt van o.a. cassavewortel. Gekookt zijn ze chewy, net als gummibeertjes. De parels hebben weinig smaak, het gaat puur om de textuur en de vrolijke look.
Bubbelthee als vervanger voor thee
Water, thee en melk, dat is voor de meeste mensen niet ongezond. Maar het gaat mis bij de tapiocaparels. En bij de zoetstoffen die worden toegevoegd. Het drankje verliest daarmee snel zijn voedingswaarde.
Bubble tea is echt anders dan andere drankjes. Het is lekker verfrissend door de ijskoude ijsthee, lekker romig door de melk, maar vooral heel verrassend door de met vruchtensiroop gevulde tapiocaballetjes.
Tapioca balletjes worden gemaakt van cassave, hebben weinig smaak en zijn een beetje taai, net als gummibeertjes. Bubble Tea wordt geserveerd in een glas of plastic meeneembeker en drink je met een breed rietje, zo komen ook de balletjes naar boven.
Het ingrediënt dat de parels chewy maakt is tapioca meel, een smaakloos en zetmeelrijk ingrediënt dat is gemaakt van gedroogde cassavewortel. Het is heel fijn en poederachtig van structuur en kan veel vocht opnemen. Een zak met 400 gram kost in de Aziatische supermarkt ongeveer € 1,20.
Boba betekend boefje. Het is een oud Nederlands woord en vertoont overeenkomst met het Duitse woord Bube. Het is een troetelnaam voor een ondeugend kind.
Popping boba zijn balletjes gemaakt van (vruchten)sap met een dun membraan aan de buitenkant en een vloeibare binnenkant. Er zijn talloze variaties die je kan maken met popping boba.
Tapioca parels zijn balletjes gemaakt van de cassavewortel. Er zijn grote en kleine tapioca parels. De kleine worden vaak gebruikt voor desserts. De grote zijn meer geschikt voor de bereiding van Bubble Tea.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Van koude thee met watermeloen, mango en limoen in de zomer tot een warme thee met gember, kaneel en munt in de winter… Bij Yoyo!
De Fruit parels hebben een gelatine achtig laagje en zijn gemaakt van agaragar zeewier met binnenin vruchtensap. De bubbles zijn redelijk groot in omvang, ongeveer 1 cm in diameter, wat maakt dat een extra breed rietje nodig is om te kunnen drinken.
De naam bubble tea verwijst overigens niet naar de tapioca-balletjes maar naar het schuim wat bovenop het drankje drijft door het schudden. In Taiwanese straattaal wordt het drankje ook wel boba genoemd. Dit verwijst wél naar de balletjes.
Bubble tea is er in heel veel smaken en kleuren. De fruitsmaken zijn de meest populaire: aardbei, appel, banaan, kokos en kiwi. Andere verrukkelijke smaken zijn koffie, chocolade en mokka.
In de moestuin van de Maartse Haas zijn de ingrediënten voor een heerlijk theefeestje verkrijgbaar. Van taart tot bubble tea en van zoete lekkernijen tot een corndog. Voor € 12,50 krijg je een selectie zoete lekkernijen inclusief warme drank voor 2 personen.
Melkthee omvat gecondenseerde melk, melkpoeder, amandelmelk, sojamelk, kokosmelk, 2% melk, magere melk, verse melk of zelfs niet-zuivelroom. Maar hoewel de lijst met boba-smaken erg lang kan worden, maken enkelen meestal de populaire opties.
Voeg in een hoog glas de met bruine suiker doordrenkte tapiocaparels (de Boba) toe, en afhankelijk van hoe zoet je het drankje wilt hebben, meer siroop toe. Voeg wat ijsblokjes toe en giet er een flinke scheut van je favoriete melk bij. Het drankje moet mooi crèmekleurig zijn.
Het meel kun je gebruiken als ieder ander meel of bloem. Maak er bijvoorbeeld lekkere cakejes mee. Met de parels kun je vooral heel lekkere toetjes maken. Kook dan de parels in kokend water (niet in koud water, want dan lossen ze op) en spoel ze, als ze een gelei-achtige substantie hebben, af met koud water.
De Golden Tapioca Pearls van WuFuYuan zijn voorgekookt en vervolgens uitgedroogd, waardoor het minder kooktijd kost. Kook ze gewoon in heet water en ze zijn klaar in ongeveer 5-7 minuten, afhankelijk van hoe zacht je ze wilt. Maak je drankje af met extra zoetigheid zoals bruine suiker, honing of agave.
Heb jij wel eens bubble tea gedronken? Het wordt ook wel BOBA genoemd. Het is een zoete thee met melk en tapioca parels. Deze pareltjes zijn heel chewy net als winegums.
Taro smaak
Gekookt hebben taro's een smaak die tussen aardappel en wortel in zit. Gepureerd zijn taro's veel romiger en zalviger dan aardappel. Naast de wortelknol kun je ook de jonge bladeren en bladstelen eten.