Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Broccoli bevat daarnaast veel vezels, die het slechte cholesterolgehalte en het risico op hartziekten kunnen verlagen. Die hoge niveaus van vitamine K kunnen ook je botten ten goede komen. De vitamine speelt een belangrijke rol bij het activeren van verschillende eiwitten die je botten vormen en sterk houden.
HOEVEEL PER DAG? Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten.
Kruisbloemige groenten als broccoli, spruitjes en kool bevatten indol glucosinolaten. In de maag worden deze stoffen afgebroken tot verbindingen, inclusief indolocarbazol (ICZ). ICZ bindt en activeert AHR, ondersteunt het immuunsysteem en helpt een goede balans in de darmflora te behouden.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Broccoli bevat 2 gram koolhydraten per 100 gram. Hiermee is het absoluut koolhydraatarm en dus goed om te eten als je wil afvallen.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
De aanwezigheid van isothiocyanaten, en meer in het bijzonder van sulforafanen, in broccoli, verleent deze groente van de Brassicaceae-familie antioxiderende, ontstekingsremmende en celbeschermende eigenschappen.
De stengels van broccoli kunnen gegeten worden, maar schil eerst de harde lagen eraf. Broccoli is het gezondst als je het rauw of licht gestoomd eet. Probeer broccoli eens toe te voegen aan salades, soepen en stoofschotels. Snijd broccoli in kleinere stukken en neem het als tussendoortje.
Als je 250 gram komkommer eet dan heb je bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen, een belangrijk stof die helpt je bloed gezond te houden. Daarnaast bevatten komkommers ook vitamine B en C, en mineralen als koper, fosfor, foliumzuurm, kalium en magnesium.
Vanwege de voedingswaarde en culinaire aard wordt de tomaat beschouwd als groente. Maar plantkundig gezien is het een vrucht. Met een hoge dosis aan vitamine C is het goed voor het lichaam bij de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Daarnaast bevat een tomaat kalium.
Maar wist je dat deze groene superheld ook wonderen doet voor je huid en haar? In broccoli vind je o.a. de vitamines A, E, C en zink terug. De vitamines C en E beschermen onze cellen tegen oxidatieve stress, wat vroegtijdige huidveroudering tegengaat.
Bladgroenten bevatten veel voedingsstoffen die helpen bij het reguleren van de bloeddruk en het verminderen van ontstekingen. Dat zijn bijvoorbeeld kalium, calcium en magnesium. Broccoli is ook een goede keuze.
Groene groenten, zoals spinazie, broccoli en boerenkool, zijn goede voedingsmiddelen voor het geheugen. Deze voedingsmiddelen zijn namelijk rijk aan vitamine B en de aanwezige antioxidanten beschermen de hersenen tegen schade door oxidatieve stress.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Kruisbloemige groenten zijn ook nuttig bij het reinigen van de dikke darm en de lever . Dit soort groenten bevat veel vezels en bevat tot 40% van de dagelijkse behoefte voor uw lichaam in 100 calorieën. Soorten kruisbloemige groenten zijn rucola, paksoi, broccoli, kool, bloemkool, mierikswortel en rapen.
Eet veel groenten, peulvruchten, bonen en fruit
Groenten, fruit en peulvruchten zijn uitstekende bronnen van voedingsstoffen die een gezonde darmflora bevorderen. Ze bevatten veel vezels, een voedingsstof die je lichaam niet kan verteren, maar sommige bacteriën in de darmen hebben het nodig om te groeien.
Broccoli bevat fytochemicaliën, krachtige antioxidanten die helpen bij het verminderen van lichaamsvet . Daarnaast zit het boordevol vezels, mineralen en vitamines die de gezondheid bevorderen. Een enkele kop broccoli levert aanzienlijke hoeveelheden vitamine B2, B6, C, K, evenals fosfor, magnesium, proteïne en omega-3-vetzuren.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
“ Absoluut!De algemene aanbeveling is dat volwassenen 2 tot 3 kopjes groenten per dag eten . De meeste mensen krijgen niet genoeg groenten binnen, dus het toevoegen van broccoli aan het dieet kan een geweldige manier zijn om de totale groente-inname te verhogen,” zegt Geiger.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Spruitjes
Spruitjes bevatten ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli. Daarnaast is er nog het antioxidant kaempferol, dat de beschadiging van cellen tegengaat. Verder zitten ze bomvol vitaminen en mineralen (A, C, K, kalium en foliumzuur) en vezels.
Spinazie . Spinazie bevat veel van dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli en boerenkool. Maar het is ook rijk aan fytochemicaliën. Deze zorgen ervoor dat het lichaam hormonen vrijgeeft die ervoor zorgen dat je je vol voelt, wat nuttig kan zijn voor mensen die willen afvallen.