Ja.Er moet een brandblusser (van minstens 1kg) aanwezig zijn tijdens de keuring. Er wordt ook gekeken of de brandblusser al dan niet vervallen is.
Welke auto veiligheidsaccessoires zijn op ons grondgebied verplicht? Je moet een gevarendriehoek, een brandblusser en een verbanddoos in je auto liggen hebben. Leg ook minstens één fluovestje in je wagen, want de bestuurder moet dit, indien nodig dragen bij een ongeval of autopech.
In België is ieder voertuig verplicht om een vlot bereikbare brandblusser aan boord te hebben. Samen met Griekenland, Polen en Turkije is België het enige land in Europa dat deze verplichting heeft.
Een brandblusser is verplicht in België, Polen, Turkije en Griekenland. Een verbanddoos/EHBO-kit is verplicht in de auto in België, Tsjechië, Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Hongarije, Kroatië,Turkije en Griekenland.
Mag dat wel? Hoe oud mag een brandblusser zijn? Het antwoord is: 20 jaar. Let wel: een brandblusser moet 20 jaar na de productiedatum verplicht vervangen worden.
Keuring blusmiddelen verplicht
Alle draagbare en verrijdbare blustoestellen moeten minimaal één keer in de twee jaar worden gekeurd.
Let op: Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek, veiligheidsvest, verbanddoos en brandblusser) aanwezig is.
Volgens de Nederlandse wet is het rijbewijs en kentekenbewijs verplicht in de auto. De politie mag er altijd om vragen en neemt geen genoegen met een kopietje. Als je deze documenten niet bij je hebt, riskeer je een flinke boete of zelfs een gevangenisstraf.
Er wordt wel geadviseerd om voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen. Een verbanddoos en brandblusser zijn verplicht om mee te nemen in de auto. Mocht je met de motor op vakantie gaan, dan is het niet verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos mee te nemen.
Het beste blusmiddel voor in de auto is de schuimblusser. Een schuimblusser geeft minder nevenschade dan poeder en heeft vaak een langere blusduur. Bovendien is de kans op herontsteking bij schuimblussers minder dan bij een poederblusser. Niet alle sproeischuimblussers zijn ongevoelig voor vorst.
In België geldt geen vignetplicht. Wel komt het voor dat op speciale wegentol (tunnel, bruggen, city-wegentol) tol geheven wordt. Daarnaast werkt België tegenwoordig ook met milieuzones, ook wel lage-emissiezones (LEZ).
Fluohesje. Er moet minstens één fluohesje aanwezig zijn voor de bestuurder. Dat moet je dragen als je pech of een ongeval hebt op een autoweg of snelweg. Leg het vestje binnen handbereik, want je bent verplicht het te dragen vanaf het moment dat je de wagen verlaat.
Vervallen of defecte brandblussers dienen gerecycleerd te worden als klein chemisch afval. Je kan ze eenvoudig binnenbrengen bij jouw lokaal recyclagepark voor verdere verwerking. Ze kunnen ook verwerkt worden door gespecialiseerde afvalbedrijven, zoals Van Gansewinkel.
Binnen Europa heb je te maken met verschillende verkeerswetgeving. In veel landen zijn een veiligheidshesje en gevarendriehoek in de auto verplicht. Dit geldt vaak ook voor een verbanddoos, reservelampjes en een brandblusser.
Verbanddoos - Het is verplicht een verbanddoos in de auto te hebben. De verbanddoos moet stevig en vuilbestendig zijn. De houdbaarheidsdatum van de inhoud van de verbanddoos mag niet verstreken zijn. Een brandblusser en reservelampen zijn niet verplicht.
Sinds 1 juli 2020 is er sprake van een 'witte kaart'. De Council of Bureaux heeft besloten dat de nationale bureaus van autoverzekeraars mogen toestaan dat deze nu wit is. In Nederland is wit nu ook de aangewezen kleur. De groene kaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli 2020 blijven geldig tot de vervaldag.
Veiligheidsvest. In de meeste Europese landen ben je verplicht om op z'n minst één veiligheidsvest in de auto te hebben. En dan vaak ook nog binnen handbereik. Daarom maakt ŠKODA er een gewoonte van om het reflectievest vlakbij de bestuurder op te bergen, zoals onder de stoel, onder de vloermat of in het deurvak.
Lifehammer (ruitentikker): Ook wel bekend als Autoraam noodhamer. Een hamer die niet verplicht is maar je eigenlijk niet mag missen in je auto.
Strikt gezien moet er maar één vestje in je auto liggen. Het is dus niet nodig om voor elke (mogelijke) passagier in je auto een vestje te voorzien. Toch doe je dat maar beter wel.
Op de E313 mogen bestuurders in de richting van Antwerpen de cruise control niet meer inschakelen. Met dit verbod hoopt het Vlaams Verkeerscentrum te voorkomen dat vrachtwagens zouden inrijden op de staart van de files die ontstaan door de werken op de Antwerpse Ring.
Brandblussers maar ook brandhaspels en noodverlichtingen die je in een professionele/openbare context gebruikt (winkel, bedrijf, restaurant, hotel/B&B...) of in gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen dienen jaarlijks gekeurd te worden door een gespecialiseerd bedrijf, dat erkend is volgens de norm NBN S21- ...
Het laten keuren van een brandblusser moet altijd worden gedaan door een gecertificeerd bedrijf. ARBOwinkel controleert of de brandblusser voldoet aan alle gestelde eisen en richtlijnen. Hierbij houden we rekening met de instructies zoals die zijn vastgelegd in de NEN 2559.
Voor deze brandblussers kan je best zelf de staat van de blusser in het oog houden door regelmatig de manometer (drukmeter) op de blusser te controleren. Zolang de naald in het groen staat, heeft jouw blusser voldoende druk om volledig leeggespoten te kunnen worden.