Bot heeft een zachte en neutrale smaak. Het kan wel eens voorkomen dat hij een grondachtige smaak heeft. Om dit te neutraliseren kun je de filets een half uur in koude melk leggen voordat je ze bakt. Ook gerookt is bot erg lekker.
Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze. Maar vergeet ook hier geen rekening te houden met de plaats waar de vissen gekweekt werden.
Bereiding. Bot kan je vergelijken met pladijs, al is het visvlees vaster. Bot moet je gewoon dagvers eten, dan is hij echt het lekkerst. Gefrituurd en gebakken komt bot goed tot zijn recht, maar in principe zijn alle bereidingswijzen van pladijs toepasbaar.
De bot (Platichthys flesus) behoort tot de familie van de platvissen (Pleuronectidae). Het is een platvis, beide ogen bevinden zich aan de groen tot roodbruin gekleurde bovenzijde van het lichaam. Met de lichte onderzijde ligt de vis op de bodem. De zijlijn is ruw wanneer van de staart richting de kop gestreken wordt.
De bot is een platvis die ook wel bekend is als de Platichthys flesus. De vis leeft in het noordoosten van de Atlantische Oceaan, wat een onderdeel is van FAO 27. De bot kan echter ook gevonden worden in Europese kustwateren, zoals de Noordzee, de Middellandse Zee en de Oostzee.
Laat de botten weken in een plastic bak of oude pan met een sopje van warm water en biologisch waspoeder. Het waspoeder zorgt ervoor dat het weefsel en de vetten oplossen. Laat de botten een paar dagen weken en kijk dan of de vleesresten al loslaten.
De bot is een bodemvis met een gevarieerd dieet dat bestaat wormen, kleine kreeftjes, jonge schelpdieren, krabben en garnalen. Grote zijn echte rovers die regelmatig vis eten.
Bot heeft een zachte en neutrale smaak. Het kan wel eens voorkomen dat hij een grondachtige smaak heeft. Om dit te neutraliseren kun je de filets een half uur in koude melk leggen voordat je ze bakt. Ook gerookt is bot erg lekker.
Bot is daarbij het actiefst in stromend water. Dus opkomend en in mindere mate afgaand tij. De stekken waar ondiep water overgaat in diep water zijn vaak favoriet. Op en rond riviermondingen zijn vaak ook grotere concentraties te vinden.
Circa 50 centimeter, maximaal 60 centimeter. Maximaal 14 kilogram. Maximaal 15 jaar oud. Mannetjes zijn geslachtsrijp als ze 2 tot 3 jaar oud zijn, vrouwtjes als ze 3 tot 4 jaar oud zijn.
Baars wordt zeer op prijs gesteld vanwege zijn stevige, fijne, witte vlees en is volgens velen de lekkerste zoetwatervis.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Koolvis. In veel opzichten lijkt koolvis op kabeljauw. Het is een voordelig visje dat je kan bakken, grillen en stomen. Het heeft een vrij neutrale smaak, waardoor hij in veel gerechten gebruikt kan worden.
Wil je vis met een redelijk neutrale smaak, ga dan verder met bijvoorbeeld tarbot, schol of tong. En eet het met dingen die je wel lekker vindt, zodat je aan de smaak kunt wennen.
De bot behoort tot de familie van de schollen. Deze familie behoort weer tot de orde van de platvissen: vissen die letterlijk plat (horizontaal) zwemmen over de bodem van de zee. Dankzij de schutkleur kunt je 'm vaak amper van de bodem onderscheiden.
Vanaf april, zowat het officiële begin van het vijverforel seizoen is het water meestal warm genoeg en gaat de forel actief jagen in zowat alle waterlagen, ook in het oppervlak. In de zomer wordt het oppervlakte water steeds warmer en als het te warm wordt gaat de forel op zoek naar koeler en zuurstofrijker water.
Is de huid ruw als schuurpapier dan is het bot, is de huid glad dan is het schol en de schar is een mengsel van de twee, in een richting glad maar in de andere richting ruw.
Schar is een magere en smakelijke vis waarvan de smaak overeenkomt met schol. De schar is goed om mee te bakken of te stoven en is ook gerookt verkrijgbaar. Deze vis wordt meestal als hele vis verkocht.
Tongschar heeft niet dezelfde reputatie als tong, maar culinair zijn ze bijzonder nauw verwant. Het visvlees van tongschar is wat zachter dan dat van tong en de filets zijn wat dikker. Je kan ze daardoor smeuïger bakken, wat hen de bijnaam “melktong” heeft opgeleverd.
Begin met één keer per week en haal het bot na 5 minuten weg. Dan ga je naar 2 x per week. Na een tijdje kan je het langer geven 10, 15 of 20 minuten. En als je hond helemaal gewend is kan je 2 x per week een half uur een bot aan je hond geven.
bot (bn) : barbaars, grof, lomp, onbehouwen, onbeleefd, onbeschaafd, ongevoelig, ontactisch, plomp, stompzinnig, tactloos. bot (bn) : afgestompt, stomp.
Een 'bot' – afkorting voor robot – is een softwareprogramma dat automatische, repetitieve en vooraf gedefinieerde taken uitvoert. Bots imiteren of vervangen meestal het gedrag van een menselijke gebruiker. Aangezien ze geautomatiseerd zijn, werken ze veel sneller dan menselijke gebruikers.