Kunnen we zonder palmolie? Ja, we kunnen in Europa prima zonder palmolie. Voor voedingsmiddelen zijn makkelijk andere oliën te gebruiken van Europese bodem, zoals olijfolie, zonnebloemolie of raapzaadolie. Shampoo, zeep en wasmiddel zijn ook prima op een andere manier te produceren.
Palmolie zit in 60% van alle samengestelde producten die je in de supermarkt kunt vinden. Palmolie is een belangrijke bron van vetten in onze voeding. De plantaardige olie zit verwerkt in margarines, ijs, soepen, chocolade en koekjes. Maar het wordt ook veelvuldig gebruikt in cosmetica en schoonmaakmiddelen.
In veel producten zou je palmolie kunnen vervangen door kokosolie of een mix van sojaolie, raapzaadolie en zonnebloemolie. Maar kokosolie en sojaolie zijn ook tropische producten.
In palmolie zit meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Er ligt weer een nieuwe pot pindakaas in het schap: Smeris Pindakaas en die komt in twee smaken: 'lekker crunchy' en'beetje zoet'. De pindakaas is iets anders dan de varianten die je gewend bent, want hij bevat geen palmolie. Hij is te koop bij Albert Heijn.
Becel Pure, puur genieten!
Het is 100% plantaardig en geheel vrij van palmolie en conserveermiddelen. Dat is puur genieten op de boterham of een cracker met hartig of zoet beleg. En zoals je van Becel gewend bent, is Becel Pure van nature rijk aan Omega 3.
Niets is echter minder waar: de meeste bestanddelen zijn erg chemisch én er komt vrijwel altijd palmolie aan te pas. Het merk Seepje bewijst echter dat het tegendeel ook mogelijk is. Dit wasmiddel is volledig natuurlijk en dat zonder palmolie.
Hoe worden kokos- en palmolie eigenlijk gemaakt? Kokosolie wordt gemaakt door het vet van het witte 'vlees' in de kokosnoot te persen. Palmolie wordt gemaakt door na het oogsten van de palmvruchten ze met een machine te persen. De zaden uit de vrucht worden ook geperst om de olie eruit te halen.
Palmolie is eetbare, plantaardige olie die afkomstig is van de palmvrucht. Deze palmvruchten groeien aan de oliepalm, een boom uit de palmenfamilie (een palmboom dus). De meeste palmvruchten worden verbouwd in Indonesië en Maleisië, maar liefst 85% van de wereld palmolie productie komt daar vandaan!
Palmolie is een plantaardige olie, afkomstig van het vruchtvlees van de palmvrucht. Een kleine hoeveelheid palmolie geeft Becel een smeerbare structuur. Becel gebruikt gecertificeerd duurzame palmolie.
Calvé Pindakaas bestaat uit 85% pinda's, 0.6% zout en 14.4% plantaardige olie en vet. Slechts een heel gering deel hiervan is palmolie. Daardoor blijft het gehalte verzadigd vet laag, minder dan 1 gram per boterham. Dit staat gelijk aan zo'n 5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid verzadigd vet.
Het advies is om zo min mogelijk verzadigd (hard) vet te eten, in welk product dan ook. Palmolie bevat meer verzadigde vetzuren dan de meeste plantaardige oliën en is daarom relatief minder gezond dan andere (met name vloeibare) plantaardige oliën.
Ontbossing. Tegen: de productie van palmolie zorgt voor ontbossing en voor uitstoot van broeikasgassen. Voor: de oliepalm groeit op plaatsen waar andere gewassen het niet redden en neemt daar CO2 op. Andere plantaardige oliën, zoals soja, hebben veel meer land nodig.
Wat is het probleem met palmolie? Voor de aanleg van oliepalmplantages worden grote stukken regenwoud gekapt, met alle gevolgen van dien: De lokale bevolking en bedreigde dieren zoals de orang-oetan verliezen hun leefgebied.
De palmvrucht heeft relatief weinig oppervlakte en bestrijdingsmiddelen nodig. Dat maakt palmolie goedkoop en effectief, waardoor de vraag ernaar steeds meer toeneemt. Het wordt vooral gebruikt in voedingsmiddelen, maar ook in bijvoorbeeld zeep, veevoer, cosmetica, en babyvoeding.
Kokosolie of kokosvet bevat erg veel verzadigd vet, meer dan zonnebloemolie of olijfolie. Verzadigd vet verhoogt je 'slechte' LDL-cholesterol, en dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Een beetje kokosvet kan geen kwaad, maar je kunt er beter niet te veel van eten.
In roomboter zitten ten opzichte van kokosolie meer vitamine en mineralen. In roomboter zit vitamine A, E en K en een klein beetje D. Kokosolie bevat al deze vitaminen in veel mindere mate. Kokosolie bevat nauwelijks mineralen en roomboter bevat sporen van mineralen zoals kalium, natrium en calcium.
Kokosolie heeft wel fijne smaak- en structuureigenschappen waardoor het vooral in de veganistische keuken populair is, maar vanwege het hoge gehalte aan verzadigde vetten en lage hoeveelheden vitamines is het minder gezond dan boter en dan de meeste plantaardige oliën.
Zo heeft Marius Fabre verschillende zepen zonder palmolie erin. Maar, ook Speick heeft palmolie vrije zeep. Ook bij Aleppo kun je terecht voor palmolievrije zeep. In de producten Marcel's Green Soap zit RSPO gecertificeerde palmolie.
Palmolie is een plantaardige olie die structuur geeft aan veel producten. Het zorgt er ook voor dat chocola niet smelt. Palmolie wordt gemaakt van het vruchtvlees dat komt uit de palmvrucht. Het zit niet alleen in ons voedsel, maar ook in verzorgingsproducten zoals shampoo, tandpasta maar ook in wasmiddel.
Palmolie is een plantaardige olie die verbouwd en verwerkt wordt zonder gebruik van dieren of dierlijke producten. In die zin is het een veganistisch product. In ruime zin heeft de ontbossing door de uitbreiding van palmolieplantages tot gevolg dat veel dieren sterven en hun leefgebied slinkt.
Of die palmolie zorgt voor harde boter, weten de fabrikanten, aldus de boer. Maar ja, die houden hun geheimen geheim. Dus reist Ersin Kiris naar een expert op het gebied van diervoeding, Jan Speerstra. Die geeft 'dieetadvies' en ja, met dat palmvet is de fabrikant blij omdat die er goede boter van kan maken.
The flower farm is een margarine met een missie. We willen heel graag dat er iets minder palmolie wordt geproduceerd. Daarom maken wij 3/4 margarine waarbij we de palmolie vervangen door een bijzonder alternatief: shea. Shea boter wordt gewonnen uit de vruchten van de kariteboom.
De unieke mix van zonnebloem-, lijnzaad- en koolzaadolie in Becel is van nature rijk aan Omega 3 en bevat van nature Omega 6 . Dat draagt bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. En daarom is Becel goed voor het hart.