Er zijn natuurlijk wel een paar redenen waarom we soms maar blijven uitstellen. Het kan te maken hebben met dat we iets echt niet leuk vinden.Maar het kan ook te maken hebben met faalangst, een gebrek aan zelfdiscipline of zelfcoaching.
Jouw uitstelgedrag komt dus niet zozeer voort vanuit een of andere slechte karaktertrek of je onvermogen om juist met je tijd om te gaan. Néé, dingen uitstellen gebeurt wanneer je het lastig vindt om met bepaalde emoties of gemoedstoestand om te gaan. Verveling, angst, onzekerheid, frustratie, wrok en ga maar door.
Uitstelgedrag betekent niet dat je werk, of taken die jij je hebt voorgenomen, niet doet. Uitstelgedrag is werk en taken die jij je hebt voorgenomen niet doen én je er echt slecht over voelen. Je lichaam maakt stresshormonen aan; adrenaline, noradrenaline en cortisol.
De lange werkuren vlak voor het verstrijken van de deadline kunnen een hoge mate van stress opleveren. Maar ook geïrriteerdheid, schuldgevoelens, angstgevoelens, slapeloosheid en zelfs apathie (niet in staat zijn ook maar iets te ondernemen) en depressie kunnen de vergaande gevolgen zijn van uitstelgedrag.
Het uitstelgedrag wordt altijd ergens door veroorzaakt. Vaak door de angst om iets verkeerd te doen of te falen. Een veelvoorkomende vorm hiervan is faalangst. Zonder dat je er perse bewust van bent, ben je al bang om iets fout te doen voor je eraan begint, dus stel je het maar uit.
Procrastinatie of uitstelgedrag is een welbekend fenomeen. Alles uitstellen tot het laatste moment klinkt misschien niet zo positief, maar je hebt tenminste tijd om de dingen te laten bezinken. Precrastinators doen het tegenovergestelde. Zij doen alles meteen en liefst ook zo snel mogelijk.
Het bijbehorende zelfstandig naamwoord procrastinatie betekent eigenlijk 'uitstel', maar wordt vaak gebruikt in de betekenis 'uitstelgedrag': het (structureel) uitstellen van vervelende of inspannende taken waarvan iemand eigenlijk wel weet dat uitstellen niet handig is.
Grofweg zijn er twee gebieden waarop mensen zaken uitstellen. Het meeste wordt er uitgesteld op het gebied van financiën. En mensen die hun belastingaangifte en administratie voor zich uitschuiven stellen ook vaak uit op het gebied van hun opleiding of carrière, zo blijkt.
Luiheid is dus eigenlijk iets dat we van onze voorouders geërfd hebben. Toen middelen schaars of onzeker waren, was het belangrijk om energie te sparen. De eerste mensen wisten tenslotte niet wanneer ze het konden nodig hebben. Misschien neemt luiheid dus over wanneer je een soort onzekerheid in je leven merkt.
Iedereen maakt zich wel eens schuldig aan uitstelgedrag. Maar 1 op de 5 mensen heeft er echt ernstig last van: de chronische uitstellers. Dat kan je leven flink vergallen. Twintig procent van de bevolking schuift structureel zaken voor zich uit.
Uitstelgedrag tegengaan met een Impliciete Associatie Test
Uitstelgedrag is een probleem dat veel voorkomt bij studenten. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het aantal studenten dat uitstelgedrag vertoont tussen de 70% en 95% ligt.
[Kleine landschapselementen] Poelen zijn kleine, ondiepe watermassa's met weinig of geen stroming in het water. Ze zijn doorgaans ondiep en in tegenstelling tot de in 5.2.3 genoemde stilstaande waters kunnen waterplanten zich over de hele oppervlakte vestigen.
Uitstelgedrag oftewel procrastinatie is de neiging om “uit te stellen wat nodig is om een bepaald doel te bereiken” (Lays, 1986). Iedereen stelt wel eens iets uit. Soms kan dat ook niet anders en moet je kiezen waar je je tijd in investeert, omdat je nu eenmaal niet alles tegelijk kan doen.
Een poel is een omsloten stilstaand en ondiep oppervlaktewater. Poelen ontstaan als hemelwater zich in een laagte verzamelt of worden gegraven. Ze waren van oudsher in gebruik voor verschillende doeleinden zoals drinkplaats voor vee en opslag van bluswater.
Het meervoud van poel is 'poelen'. Eén poel, twee poelen.
Studieontwijkend gedrag ontstaat doordat het schrijven van een scriptie pas op lange termijn tot resultaten leidt. Het doel is veel te ver weg. Wanneer dit te lang blijft doorgaan, ervaren veel studenten (onbewust) al stress en paniek wanneer zij alleen al denken aan hun studie.
Wat is uitstelgedrag? “Dit artikel lees ik later wel” is een perfect voorbeeld van uitstelgedrag, ook wel procrastinatie genoemd. Deze term is een samensmelting van de woorden pro en crastinus , die respectievelijk voor en tot de volgende dag betekenen in het Latijn. Iets bewaren voor de volgende dag dus.
Luiheid kan ontstaan na een gevoel van overprikkeling of overweldiging: hetgeen je moet doen stijgt je boven het hoofd en je kunt je er niet toe zetten om een begin te maken. En dan heb je nog de luiheid om het lui zijn; als je gewoon echt geen zin hebt. En soms, soms is dat niet erg.
Je loopt steeds weg van dingen
Je streefde ernaar om weg te raken uit iets, maar dat is nu beter. En omdat je niet hebt geleerd om naar iets toe te werken, weet je nu niet meer waarheen. Dat gebeurt vaak met kunstenaars: ze beginnen vanuit een pijn, een frustratie of een boosheid, en creëren om daarvan weg te raken.
Als jij je lusteloos voelt ben je moe en heb je nergens zin in. Daar zit het verschil met gewone vermoeidheid; als je vermoeid bent zijn er vaak nog wel dingen waar je zin in hebt om te doen. Afhankelijk van hoe moe je bent, kun je dan alsnog wel de energie vinden om dat te gaan doen.