De plant is giftig. Hoge doses veroorzaken duizeligheid, krampen, buikpijn en kunnen dodelijk zijn. Omdat de olie die uit de plant kan worden gewonnen in principe giftig is, is het in de Verenigde Staten zelfs verboden om Boerenwormkruid te verkopen.
sterk giftige plant, voor mens en dier.
In de volksgeneeskunde was boerenwormkruid altijd al een middel voor de maag, nieren en blaas. Reuma en jicht werden ermee behandeld, maar ook wormen konden ermee worden verdreven. Boerenwormkruid stond in de Middeleeuwen bekend als één van de negen meest gebruikte kruiden om betoveringen te voorkomen.
Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) is licht giftig, gedroogd niet meer. Dit kruid heeft een geneeskrachtige werking in zeer lage dosering. Zo nu en dan een hapje kan geen kwaad. Let wel op bij drachtige merries: boerenwormkruid kan abortus veroorzaken.
Is jakobskruiskruid echt giftig? Ja, de plant is zeker giftig. De stoffen die de giftigheid veroorzaken zijn pyrrolizidine alkaloïden. Het gif grijpt vooral aan op de lever, maar ook in mindere mate op de nieren en longen.
Jacobskruiskruid (Senecio jacobaea) is een bekende giftige plant in Nederland. Dit is een plant die in de zomer opvallende gele bloemen heeft.
Zowel de bladeren als de bloemen zijn giftig en het gif wordt permanent in de lever opgeslagen en veroorzaakt daar ernstige schade. De dodelijke hoeveelheid is ongeveer 3 tot 7% van het lichaamsgewicht.
De zwarte nachtschade komt vaak voor in moestuinen en is gek op pas gewoelde grond. Het is hardnekkig onkruid, wat ook nog eens giftig kan zijn. Daarom is het verstandig om de zwarte nachtschade meteen te bestrijden wanneer je deze in de tuin aantreft.
Rode klaver bloemen - Trifolium pratense
Mag gegeten worden door konijnen, cavia's, chinchilla's, hamsters, degoes, gerbils, muizen, ratjes, schildpadden,... Rode klaver dient in kleine hoeveelheden gegeven te worden. Gelieve niet aan zwangere dieren te geven. Niet gebruiken samen met medicatie.
Boerenwormkruid is een soort van min of meer ruige vegetaties op matig tot zeer voedselrijke, vochtige bodems. De soort komt frequent voor in weg- en kanaalbermen, op rivierdijken evenals op terreinen die al meerdere jaren braak liggen. De soort is bestand tegen grote schommelingen in het vochtgehalte van de bodem.
Het is een vaste plant. De plant heeft een kantige donkerbruin gekleurde stengel en kan 80-150 cm lang worden en bloeit met platte schermen, die uit tientallen individuele bloemhoofdjes bestaan. De buisbloempjes staan in schijnschermen zeer dicht opeen en geven het scherm de stevigheid als van een kussentje.
Voor gebruik pluk je de bloemen in juni tot september, drogen in de schaduw, niet boven de 35° C. Ook het zaad wordt gebruikt en de alle onderaardse delen. Boerenwormkruid is letterlijk een kruid tegen (lint)wormen en parasieten: neem 30 gram gedroogd kruid op 500 ml gekookt water.
Sint-janskruid (in pillen, kruiden of thee) kan klachten geven van zonverbranding, duizeligheid en diarree. Dat zeggen onderzoekers van het RIVM. Soms gebruiken mensen sint-janskruid om beter te slapen of zich minder somber te voelen bij depressieve klachten.
De bladeren zijn groen en ongeveer 40 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 80 cm.
Als u ziet dat uw hond net een giftige plant heeft gegeten kunt u uw hond laten braken. Op die manier worden de giftige stoffen van de plant zo min mogelijk opgenomen in het bloed van uw hond. Vertoont uw hond één van de symptomen die hierboven beschreven staan? Neem dan direct contact op met uw dierenarts.
Om de inname van het schadelijke solanine te verminderen, kunt u in ieder geval meer variëren met groenten die niet tot de nachtschade-familie behoren. Denk daarbij aan sperziebonen, bloemkool, boerenkool, andijvie, wortelen en witlof.
Kardinaalsmuts, klimop, taxus, gelderse roos (in grote hoeveelheden), ricinus communis (wonderboon), maretak, wingerd, krentenboompje (vruchtvlees oké, zaad niet), zuurbes (onrijpe bessen), peperboompje, hulst, liguster, vogelkers (vruchtvlees oké, zaad niet), sporkehout, wolfskers, aucuba, dwergmispel, reukerwt, ...
Medicinaal: Zoals bij vrijwel alle Solanum-soorten zijn de bladeren giftig. Bitterzoet bevat meerdere glycosiden. Uit de volksnamen blijkt dat de stengel houtig (Stinkhout, Zoethout) en de plant giftig (dol = DolKruid.) is en in verband werd gebracht met elfen.
De hortensia is misschien wel de allerbekendste tuinplant, maar minder bekend is dat 'ie giftig is, zowel voor mensen als dieren. Er zit namelijk cyanide in. Je gaat er van braken, krijgt diarree en het heeft effect op de bloedsomloop. Alleen als je het in héél grote hoeveelheden binnenkrijgt, kan het fataal aflopen.
Om met het antwoord te beginnen: Ja, hedera is giftig voor mensen en dieren. In het blad en de bessen zit de stof hederagenine. Deze stof veroorzaakt klachten. Het belangrijkste voordeel van de hedera – dat deze het hele jaar door groen blijft – is nu een nadeel.
De wonderboom komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en Indië, maar wordt vandaag de dag overal ter wereld gebruikt als sierplant. De plant is volgens het Guiness Book of World Records de meest giftige plant ter wereld. Alle delen van de plant zijn giftig. De vruchten van de boom bevatten het gif ricine.
Op internet meldt het zogenoemde kruiskruidforum dat de plant een bedreiging vormt voor paarden, pony's, koeien, ezels, knaagdieren, schapen, geiten en pluimvee. Schaapherder Hans Abbink uit Eibergen laat zijn schapen en geiten echter met een gerust hart hooi eten dat ook Jacobskruiskruid bevat.
Jacobskruiskruid is 30-90 cm hoog en heeft gele bloemetjes. De stengel is alleen boven het midden vertakt en is meestal rood/paars maar soms ook groen. Aan de bovenkant is de stengel donkergroen en glad, de onderkant van de stengel heeft viltachtige haartjes.
Schapen zijn veel beter bestand tegen de giftige stoffen van het jacobskruiskruid. Ze hebben enzymen in hun maagdarmkanaal die de alkaloiden gedeeltelijk onschadelijk maken. Daarom kunnen zij er wel van eten zonder ziek te worden.