Het meest voorkomende hematoom is de gewone 'blauwe plek', een zichtbare plek op de huid waar, meestal door uitwendig geweld, een kneuzing van bloedvaatjes is opgetreden zodat bloed in het weefsel is gelekt.Dit wordt door het lichaam weer afgebroken en geresorbeerd.
Hematomen van de huid verdwijnen vanzelf en behoeven daarom niet behandeld te worden. Wanneer het trauma net is gebeurd kan door koeling vande huid (met koude compressen bijvoorbeeld) de zwelling worden beperkt.
Een bloeduitstorting is gevoelig bij aanraking. Vaak is een bloeduitstorting zichtbaar als een blauwe plek op de huid. Na verloop van tijd verandert deze van kleur naar groengeel. Na enkele dagen tot weken later is de plek genezen.
Om de bloeduitstorting te verminderen, kunt u het beste direct koelen. De dag na het vallen of stoten is het beter om de bloedcirculatie rondom de blauwe plek aan te zetten. Dit kunt u doen door de blauwe plek te verwarmen. Hierdoor zetten de bloedvaten uit, zodat de blauwe plek sneller verdwijnt.
Een blauwe plek is een bloeduitstorting of een bloeding onder de huid die langzaam omhoog komt en dan zie je hem ook. Als een bloedvaatje kapot gaat dan lekt het bloed eruit en dat stapelt zich langzaam op onder de huid. Je lichaam denkt dat bloed hoort daar niet dus die gaat het opruimen.
Wat is een blauwe plek precies? De medische term voor een blauwe plek is hematoom. Wanneer de kleine onderhuidse vaatjes door een klap openscheuren, ontstaat een poel van bloed. Als deze poel vlak onder de huid zit, is het hematoom rood, als de poel wat dieper zit, is het hematoom blauw.
Lexicon: Hematoom (of bloeduitstorting)
Ophoping van bloed buiten een bloedvat. Hematomen kunnen zich ontwikkelen in een orgaan, een weefsel of een ruimte in het lichaam. Het wordt doorgaans veroorzaakt door een breuk in de wand van een bloedvat.
Een subduraal hematoom kan gepaard gaan met één of meer van de volgende symptomen: hoofdpijn. misselijkheid (soms met braken) verlamming aan een arm of been.
Het meest voorkomende hematoom is de gewone 'blauwe plek', een zichtbare plek op de huid waar, meestal door uitwendig geweld, een kneuzing van bloedvaatjes is opgetreden zodat bloed in het weefsel is gelekt. Dit wordt door het lichaam weer afgebroken en geresorbeerd.
Bij een chronische subdurale hematoom is er sprake van een bloeduitstorting (hematoom) binnen de schedel. De bloeduitstorting bevindt zich tussen het harde hersenvlees en de hersenen.
Door te koelen trekken bloedvaten samen waardoor de bloeduitstorting en zwelling minder groot wordt. Daarbij zorgt ijs voor verlichting. Er zijn hiervoor speciale 'icepacks' verkrijgbaar, maar je kunt ook iets gebruiken wat thuis in de vriezer ligt, zoals een koelelement of een zakje diepvriesgroenten.
Bij een subduraal hematoom zit er een bloeduitstorting tussen het harde hersenvlies en het spinnenwebvlies. Deze ontstaat door een scheurtje in een ader door een val of een schok (bijvoorbeeld stoten) van het hoofd. De bloeduitstorting drukt op de hersenen.
Acuut subduraal hematoom
Er ontstaan scheuren in de bloedvaten tussen de hersenvliezen, waardoor er in korte tijd (meestal binnen 48 uur) een bloeding ontstaat, die in meer of mindere mate op de hersenen drukt. De klachten kunnen variëren van mild tot ernstig, zoals: Hoofdpijn.
Er ontstaat een onderhuidse bloeding die zich gaat zich ophopen onder de huid waardoor er een blauwpaarse vlek ontstaat die meestal na enkele dagen verkleurt en verdwijnt maar dit proces kan ook 3 tot 6 weken duren.
Drukken op de kneuzing of verzwikking verergert de pijn. Na enkele dagen neemt de zwelling weer af. De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
Een blauwe plek is een zichtbare bloeduitstorting op de huid. De meeste blauwe plekken worden veroorzaakt door een kneuzing en zijn niet gevaarlijk. Verschijnen blauwe plekken zonder duidelijke oorzaak, kan er meer aan de hand zijn.
Een hematoom is een ander woord voor een bloeduitstorting of een inwendige bloeding. Sommige vrouwen kunnen niet lang staan vanwege een pijnlijk of drukkend gevoel in hun kruis. Een hematoom kan herkend worden aan een grote zwelling en/of een (blauwe) verkleuring.
Reacties op de injectieplaats komen vaak voor
Naast roodheid, zwelling, warmte en pijn, kan er ook een blauwe verkleuring en jeuk ontstaan op de injectieplaats na het vaccineren. Door zwaartekracht kan een ontstekingsreactie van de injectieplaats af verplaatsen, bijvoorbeeld bij een blauwverkleuring of een zwelling.
Symptomen van een bloeding
Bij een inwendige bloeding is er geen bloed zichtbaar, maar je kunt het wel herkennen aan de volgende symptomen: Pijn. Misselijkheid. Braken.
In tegenstelling tot acute subdurale bloedingen gaan epidurale bloedingen minder vaak gepaard met (ernstig) bijkomende hersenbeschadigingen zoals hersenkneuzingen. De symptomen zijn hierdoor vaak minder hevig en kennen bij epidurale bloedingen een typisch beloop.
Bij een Epiduraal hematoom is er sprake van een bloeduitstorting (hematoom) tussen het harde hersenvlies en het schedelbot. Dat ontstaat als gevolg van een klap op het hoofd (bijvoorbeeld door een val van de fiets) waardoor een barst in de schedel wordt veroorzaakt.
Diagnose. Wanneer de arts een epiduraal hematoom vermoedt, wordt een CT-scan van de hersenen gemaakt. Op de scan is de bloeding te zien zijn als een witte vlek tussen het hersenvlies en de schedel. De arts kan beoordelen hoe groot het hematoom is en in welke mate de bloeding de hersenen verdringt.
Oorzaak van onderhuidse bloedingen
De oorzaken van deze thrombocytopenie moeten gezocht worden in een gestoorde aanmaak van bloedplaatjes in het beenmerg (bijvoorbeeld na een bestraling), of in een versterkte afbraak (bijvoorbeeld bij een overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen of na infecties).
Voorbeelden hiervan zijn bloedvergiftiging en bloedstollingsafwijkingen zoals hemofilie en de Ziekte van Willebrand. Terugkerende blauwe plekken zonder duidelijke oorzaak kunnen ook wijzen op bindweefselafwijkingen, levercirrose en leukemie.