Een boer of scheetje laten na het eten is bij bepaalde culturen een blijk van waardering. Zo boeren de Chinezen na hun maaltijd om de chef een compliment te geven. De Inuit hanteren hetzelfde principe, maar zij laten een scheetje na de maaltijd.
In sommige culturen is het luidkeels laten van een boer na het eten een teken van respect voor de gastheer of gastvrouw. In westerse landen daarentegen wordt het boeren meestal als zeer onbeleefd ervaren.
In België (en veel andere westerse landen) wordt slurpen als onbeleefd en irritant gezien. Je hebt het je ouders vast wel eens horen zeggen toen je klein was. Het land waar iedereen heerlijk slurpt tijdens het eten is Japan.
Het gezegde in China zegt ook dat een tafel na een goede maaltijd eruit ziet als een slachtveld. Ook is het normaal om te slurpen, te boeren, hard te smakken en met volle mond te praten. Dit toont namelijk respect en laat blijken dat het een goede maaltijd is. Weet jij nog meer opmerkelijke tafelmanieren?
En in België en veel andere westerse landen is zelfs ronduit onbeleefd. Maar in Japan slurpt iedereen tijdens het eten. Het zou de smaak van je eten verbeteren en je zou sneller kunnen eten als het nog heel warm is. In Japan mag je dus gerust eens laten gaan.
Eet niet onderweg
Als toerist is het handig om je broodje of sushi al wandelend op te eten, als je van de ene attractie naar de andere loopt. In Japan wordt dit als onbeleefd gezien. Je wordt geacht fastfood, snacks en drankjes ter plekke op te eten en te drinken.
In Ethiopië eten mensen met hun rechterhand. Bezawit (12) gaat met haar tante uit eten. "Als we gasten hebben, voeren we die een hapje. De bedoeling is dat ze het aannemen zonder met hun mond, lippen en tanden mijn hand te raken."
In het land zijn ze niet erg goed voorbereid op vegetariërs en soms kan er raar op gereageerd worden. Het is vaak handiger om te zeggen dat u Boeddhist bent en daarom geen vlees eet. Ook Halal eten wordt niet vaak gedaan want een basisproduct in veel gerechten is varkensvlees.
De meeste hotels bieden 's morgens tussen 7.00 en 9.30 uur het ontbijt aan. Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
Je kan ook sneller eten, omdat het sneller afkoelt in je mond. Een boer of scheetje laten na het eten is bij bepaalde culturen een blijk van waardering. Zo boeren de Chinezen na hun maaltijd om de chef een compliment te geven. De Inuit hanteren hetzelfde principe, maar zij laten een scheetje na de maaltijd.
Maar blijkbaar moet je wel opletten op vakantie. Want je bord al dan niet leegeten is daar toch een echt signaal… In Japan en India moet je je bord helemaal leeg eten want dat is een teken van groot respect.
In België eten we gemiddeld tussen 12.00 en 13.00 uur. Van alle landen in Europa lunchen, niet geheel verrassend, de Spanjaarden het laatst namelijk tussen 13.00 en 14.00 uur.
Chinezen maken meestal meerdere gerechten met vlees of vis met groenten. Daarvan mag iedereen wat pakken en scheppen ze bij wanneer ze willen. Het is dus, in vergelijking met Westerse eetgewoonten, erg informeel. Alles wordt gedeeld en er is ook altijd wat over!
Overmatig boeren laten wordt veroorzaakt door het inslikken van te veel lucht of voedsel dat te lang in de maag blijft zitten. Bijkomende klachten kunnen zijn: misselijkheid, een opgeblazen gevoel en rommelingen in de maag. Als je last hebt van constant boeren is het goed om naar de huisarts te gaan.
Een boer of boerin is iemand die leeft van de landbouw of veeteelt. Een boer die zich alleen maar bezighoudt met veeteelt wordt een veehouder genoemd; een akkerbouwer of agrariër is een boer die zich uitsluitend bezighoudt met het verbouwen van gewassen, maar een tuinder of kweker wordt in de regel geen boer genoemd.
Het ontbijt of kahvalti bestaat uit verse tomaten, komkommer, zoute kaas (gepekeld), zwarte olijven, brood met jam en honing, zacht gekookt ei, pikante worst (sucuk) en gekruid rundvlees (pastirma). Versgebakken brood en thee zijn bijna altijd aanwezig.
Japans ontbijt
Deze bestaat vaak uit rijst, misosoep, ingelegde groenten, een ei (zachtgekookt of omelet) en een perfect gegrild stuk vis. Uiteraard gepaard met een kop groene thee. Dit ontbijt zouden wij maar wat graag ook als lunch of diner willen eten.
Eeuwenlange traditie
"Maar het aantal Chinezen dat dit vlees eet, is relatief klein", weet RTL Nieuws-correspondent Sjoerd den Daas. "Vooral op het platteland in het zuiden en noord-oosten van China staat hond op het menu.
#1 Pekingeend
Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.
Dat zijn eieren gekookt in de urine van kleine jongens. Door het koken in de plas krijgt het eiwit een gele kleur. Chinezen eten de pies-eitjes niet omdat ze nou zo lekker zijn, maar vanwege de veronderstelde geneeskrachtige werking ervan. De eieren zouden helpen tegen gewrichtsklachten.
Bestek likken in Rusland
Lik jij altijd je bestek nog even af nadat je je bord hebt leeggegeten? Doe dat maar niet in Rusland. De Russen vinden het simpelweg onbeleefd wanneer je de laatste restjes van je mes en vork aflikt. Maakt niet uit hoe lekker het eten is!
Marokkanen maken geen gebruik van bestek zoals wij. Ze eten met hun rechterhand, aangezien de linkerhand als onrein wordt beschouwd. Gewoonlijk gebruiken ze maar drie vingers om het eten op te scheppen. Voor de maaltijd worden de handen ritueel gewassen met oranjebloesemwater.
Met je vingertoppen je eten vastpakken, betekent dat je je tastzin gebruikt. Dat zorgt voor een compleet andere ervaring dan wanneer je eet met bestek. Je bent je dan namelijk bewust van het eten, de textuur en het gewicht- je voelt letterlijk je eten voordat het in je mond gaat.