Als er één groente typisch Nederlands is, dan is het wel de bloemkool. En waar het bij andere echt Hollandse groenten zoals boerenkool zo is dat de één er helemaal dol op is en de ander er niet veel van moet hebben, is bloemkool bij bijna iedereen onomstreden populair.
Bloemkool komt uit Nederland, maar ook uit onder meer Frankrijk en Italië. Samen met sluitkool, spruitkool, koolrabi en broccoli behoort bloemkool tot de familie Brassica Oleracea. Het schijnt dat de Romeinen de prettige, milde smaak van bloemkool al wisten te waarderen.
Boerenkool, groene selderij, knolselderij, meiraap, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneer, spruiten, ui, veldsla, winterpostelein, witlof, witte kool, wortel.
Het smaakvolle koolgewas komt oorspronkelijk uit Klein-Azië. De kruisvaarders namen de kool eerst mee naar Italië en kort daarna naar Frankrijk en veel andere Europese landen. Tegenwoordig is bloemkool met zijn heerlijke smaak en zijn veelzijdigheid een van de meest gegeten koolsoorten in Europa.
Hollandse bloemkool
Bloemkool is geen wintergroente! Volgens de site verseoogst.nl is Hollandse bloemkool beschikbaar van juni tot in november. Dat seizoen is al behoorlijk opgerekt, want oorspronkelijk was Hollandse bloemkool een echte zomergroente, die alleen te koop was van juni tot en met september.
Bloemkool is stevig verankerd in de traditionele Vlaamse keuken. Maar, goed nieuws, het is ook een veelzijdige groente die je op uiteenlopende manieren kunt klaarmaken, zodat ze in een lowcarbdieet past of net een zuiders tintje krijgt. Een échte smaakbom dus, die bloemkool.
Bloemkoolschaarste. De schaarste heeft alles te maken met temperatuurschommelingen in Spanje, waar veel bloemkolen in de winter vandaan komen. “Het is een absurde winter,” vertelt groentehandelaar Robert Vogel tegen NU.nl.
Bloemkool is geëvolueerd uit de koolbloem . Het was afkomstig uit Klein-Azië en leek oorspronkelijk op boerenkool of boerenkool. Hartige bloemen werden geselecteerd totdat ze hun eigen groentesoort werden. Bloemkool werd uiteindelijk een basisgroente die werd bereid in het Middellandse Zeegebied, voornamelijk Italië en Turkije.
Wat is het voedingsadvies voor bloemkool? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Broccoli, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Italië, is een groente die behoort tot de familie van de Brassicaceae, voorheen kruisbloemigen. Hij kan rauw of gekookt worden gegeten. De gezondheidsvoordelen worden echter geoptimaliseerd wanneer broccoli slechts lichtjes gekookt wordt.
Oer-Hollands: andijvie, boerenkool, hutspot en zuurkool. Wie denkt aan typische winterkost, denkt aan Hollandse pot. Een klassiek AVG'tje (aardappels, vlees en groenten), goedgevulde ovenschotel of een smakelijke stamppot. Met andijvie, boerenkool, hutspot of zuurkool bijvoorbeeld.
Gewassen die met grondbewerking worden verbouwd, zijn onder andere aardappelen, boerenkool, rode bieten, sperziebonen, wortelen, knolselderij, uien, alle gangbare koolsoorten, spruitjes, bloemkool, andijvie, spinazie, witlof, asperges en sla.
Bloemkool is rijk aan vezels
Van vezels weten we dat ze uitstekend zijn voor je stoelgang. Je darmen worden er hartstikke blij van, maar vezels zijn ook belangrijk voor je hart. Een vezelrijk dieet is daarom aan te raden voor mensen met hartaandoeningen en een hoge bloeddruk.
Bloemkool is ontwikkeld uit een van de honderden broccolisoorten . De verbazingwekkende evolutie van Brassica Oleracea bewijst: mensen sleutelen al veel langer aan de genetica van ons voedsel dan dat we genetisch gemodificeerd voedsel, of GMO's, creëren.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Bloemkool, een over het algemeen gezonde groente met veel vitamine C en vitamine K, weinig calorieën en veel vezels, heeft verborgen risico's voor sommige mensen. Eén kopje bloemkool per week biedt de gezondheidsvoordelen zonder de risico's.
In bloemkool zitten de vitamines B1, B2, B6, B11, C en K. Tevens bevat deze groente ontzettend veel mineralen zoals kalium, calcium, zink, fosfor, magnesium en ijzer. Mineralen zijn goed voor ons: we krijgen er bijvoorbeeld een mooie huid van, meer energie, sterke tanden en glanzend haar.
Bloemkool is een lid van de kruisbloemige groentefamilie, samen met spruitjes, kool, broccoli, boerenkool, boerenkool, koolraap, koolraap, rapen en paksoi. Deze groenten bevatten allemaal een verbinding die een sterke, aparte geur produceert die sommigen onaantrekkelijk vinden.
Week je bloemkool in zout en citroenwater voor slechts 10 minuten voor het koken om vuil en verborgen insecten te verwijderen . Een eenvoudige stap voor schonere gobi!
Volgens gegevens van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, die de productie van bloemkool en broccoli als één geheel beschouwt, zijn China en India de grootste producenten ter wereld, gevolgd door de VS op een goede derde plaats.
Bloemkoolmarkten blijven stijgen vanwege lage opbrengsten ; warmer weer zal naar verwachting de groei volgende week verhogen. Limemarkten beginnen te stijgen nu het volume afneemt.
Bloemkool past hartstikke goed in een voedingspatroon om af te vallen. Het heeft een lage energiedichtheid, wat betekent dat het weinig calorieën per gram bevat.
Winterbloemkool wordt vrijwel uitsluitend in Zeeland, op de Zuid-Hollandse eilanden en in De Streek geteeld, omdat elders de kans op uitvriezen te groot is. Bloemkool vraagt een flinke bemesting, omdat anders de kans bestaat op te vroege koolvorming, de zogenaamde boorders.